Ülenurme gümnasistid Euroscolal Prantsusmaal

1085
Saskia Mürk Euroopa Parlamendi kõnepuldis Ülenurme kooli tutvustamas. Foto: Merlin Ponna

Ülenurme gümnaasiumi noored osalesid kevadel Euroscola konkursil ning said sellega võimaluse sügissemestril külastada Euroopa Parlamenti Strasbourgis ning osaleda Euroscola programmis, kus on võimalus kogeda parlamendisaadikute tööd. Kuupäevaks pakuti välja 5. detsember 2019.

Õppeaasta algul tuli välja selgitada need 24 noort, kes kooli Strasbourgis esindaksid. Valik oli keeruline ning paljud jäid nn ootenimekirja. Sooviti premeerida tublisid, kes erinevate õpetajate arvates seda õppekäiku vääriksid. Lõpuks valik ikkagi tehti ning anti kätte ka materjalid, mida õppekäigule eelnevalt läbi töötada.

Kuigi üritus kestis vaid ühe päeva (neljapäev, 5. detsember), oli see Eesti delegatsiooni jaoks kolmepäevane ettevõtmine. Reisi alustati kolmapäeva hommikul bussisõiduga Riiga, kust edasi Frankfurti mindi lennukiga. Ning seal ootas ees jälle pikk bussisõit. Kella üheks öösel jõuti Strasbourgis hotelli ja heideti kohe magama, sest järgmise päeva hommikul tuli vara ärgata, einestada ning siis tuli jalutada enam kui tund aega Euroopa Parlamendi hoonesse, sest just sel päeval olid Prantsusmaa transporditeenuse pakkujad otsustanud streikimisega alustada.

Parlamenti jõudnud võeti kõik kiiresti vastu ning anti kätte tihe päevaprogramm. Ees ootas korralik tööpäev – kella kaheksast kuueni!

Päeva alustati Euroopa Parlamendi tutvustamisega ning sujuvalt mindi üle koolide etteastetele, kus iga grupi esindaja pidi pooleteise minuti jooksul ülejäänud ~500 osalejale oma kooli/riiki tutvustama. Ülenurme gümnaasiumi esindas julge abiturient Saskia Mürk.

Frankfurdis. Foto: Merlin Ponna

Programmi järgmises osas jagati kõik osalejad vastavalt ettevalmistustele kuue komitee vahel. Komiteede teemad olid järgmised: keskkond ja uuenev energia, turvalisus ja inimõigused, noored inimesed ja sõltuvused, Euroopa tulevik, sisse- ja väljaränne, noorte värbamine. Seejärel jätkusid arutelud gruppides, kus puudutati valukohti ning otsustati, milliseid muudatusi hääletusele panna. Hiljem kandis igast komiteest üks noor ette nende aruande ja selle olulised punktid. Soovijatel oli võimalus veel küsimusi esitada ja pärast said kõik Euroscolal osalejad hääletada kas poolt või vastu. Olgugi et nii mõnegi teemaga kaasnes kirglik arutelu, võeti ikkagi kõik ettepanekud hääletuste tulemusel vastu.

Eraldi töökäsklused said aga noored reporterid, kes olid varem kaaslaste poolt valitud seda rolli täitma. Ülenurme gümnaasiumi esindavaks reporteriks sai Maria Tamm. Samal ajal, kui teised osalejad analüüsisid oma teemasid, sai Maria osa konverentsist Luis Martinez Guilleniga (Euroopa Parlamendi kontaktbüroo direktor Strasbourg’is) ja külastada ruume, kuhu ei ole sisse lubatud Euroopa Parlamendi teisi töötajad peale Euroopa Parlamendi presidendi.

Päevaprogrammi kuulus ka Eurogame – meeleolukas mälumäng, kus osalejad said panna proovile oma teadmised teistest riikidest, samas õppida juurde palju uut. Programmi Euroopa Parlamendis lõpetas selle mängu finaal. Pärast seda oli Eesti osalejatel vaba õhtupoolik, mis veedeti linnaga tutvudes. Siiski oli vaja varakult hotelli jõuda, sest ees ootas teine lühikesevõitu öö, kuna bussiga tuli lahkuda juba kella nelja aegu hommikul.

Reede hommikuks jõuti tagasi Frankfurti ning aega sisustati väikese linnaekskursiooniga Euroopa keskpanga samba juurde. Ülejäänud aeg aga sisustati uhkel jõululaadal vanalinnas.

Sellel reisil esines meie jaoks kummaliselt palju üllatusi, näiteks transporditööliste streik, piletite tühistamised, väga pikk ja põhjalik turvakontroll lennujaamas, aga ju me elame sellisel ajal, kus selliste asjadega peab arvestama.

Lõpuks olime kenasti Riia lennujaamas ning seal ootas juba buss, mis reisijad turvaliselt koju toimetas. Tegu oli väga meeldejääva kogemusega ning osalejad jäid selle õppekäiguga väga rahule ning on sellise võimaluse eest väga tänulikud!

MARIA TAMM,
noor reporter Ülenurme gümnaasiumist


 

Kino maale
EelmineKadripäev Soinaste lasteaias
JärgminePühadeootus Kuuste kandis