Valitsus võttis vastu täiendavad koroonaviiruse leviku tõkestamise piirangud

1108

Vabariigi Valitsus kiitis täna heaks täiendavad koroonaviiruse leviku tõkestamise abinõud, mis piiravad avalike siseruumide õhtust ja öist lahtioleku aega ning vähendavad poodides ja teeninduskohtades korraga viibida tohtivate inimeste arvu. Piirangud hakkavad kehtima laupäevast, 5. detsembrist.

„Viiruse levik Eestis püsib jätkuvalt kõrge, vaatamata seni kehtestatud piirangutele. Samuti vajavad üha enam COVID-19-sse haigestunud inimesi haiglaravi ning suurenenud on sellest põhjustatud surmade arv. Koroonaviirusest tingitud suurem koormus tervishoiusüsteemile mõjutab juba oluliselt meie arstiabi kättesaadavust teiste tervisemurede korral,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „Viirus levib aktiivse eluviisiga inimeste hulgas, kes viivad selle siis oma kodudesse ja perekondadesse. Seetõttu peab valitsus veelgi piirama rahvarohkeid vaba aja veetmise võimalusi. Samuti saame me kõik end ettevaatliku käitumisega hoida. Pea igapäevaseks saanud teated koroonaviirusele oma elu kaotanutest ei ole ju pelk statistika. Need on Eesti inimesed, kes kõik on meie emad ja isad, õed ja vennad, tütred ja pojad, meie lähedased ja kallid. Oleme kohustatud tegema kõik endast sõltuva, et neid kaitsta ning selle ränkade tagajärgedega viiruse levikut pidurdada ja kontrollida.“

5. detsembrist kehtima hakkavad piirangud:

Kaupluste müügisaalides ja üldkasutatavates ruumides ning teenuseosutaja teenindussaalides kuni 50 protsendi täituvus

Kaupluse siseruumis asuvates müügisaalides ja kaubandusettevõtte üldkasutatavates ruumides ning teenuseosutaja teenindussaalides ei tohi korraga rohkem viibida inimesi kui seda võimaldab kuni 50-protsendiline ruumi täituvus. Seal hulgas peavad inimesed järgima ka 2+2 reeglit, ehk koos tohib liikuda kuni kaks inimest ning teistest tuleb hoida kahemeetrist vahemaad.

Avalikes siseruumides kohapeal viibimise piirang kella 22-6ni

Kella 22-st kuni 6-ni peavad oma uksed külalistele sulgema toitlustusettevõtted, meelelahutuskohad ja need avalike ürituste toimumiskohad, kus üritusel osalejatele ei ole tagatud statsionaarset istekohta. Toitlustusettevõtetes jääb endiselt lubatuks klientidele toidu kaasa müümine või kuller- ja veoteenuse võimaldamine toidu ostmiseks. Samuti ühtlustatakse nõuded avalikele üritustele ning sordi- ja liikumisüritustele. Üheski nimetatud kohas pole lubatud ka erapidude korraldamine.

Haiglaravil viibivaid COVID-19 patsiente oli 3. detsembri seisuga 218. Juba 30. novembri seisuga oli kolmes haiglas – Ida-Viru keskhaiglas, Lääne-Tallinna keskhaiglas ning Narva haiglas – voodihõive kriitiliselt kõrge. Samuti on üle 60 aastaste patsientide hulk pidevalt kasvav. Hospitaliseeritud inimeste keskmine vanus on 68,5 aastat, 60 ja vanemate inimeste osakaal haiglates on 73,3%. Samuti on Ida-Virumaal hoolekandesüsteemis lisandunud hooldekodu kolletest nakatunuid, nt 2.detsembri 2020. a seisuga on Kohtla-Järve hooldekodus 15 klienti, kellel on suurem tõenäosus vajada haiglaravi. Lisaks on kasvanud keskmine haiglas viibimise aeg raskemate haigete arvelt.

Kino maale
EelmineKambja koolis valitseb jõulurahu ja jõulurõõm
JärgmineI trimestri viimane nädal oli projektinädal