4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivSiseministeerium kutsub e-valijakaarti tellima

Siseministeerium kutsub e-valijakaarti tellima

psisipilt hääletuskast

Enne iga valimist saadetakse riigi poolt igale valijale valijakaart. Valijakaart sisaldab infot selle kohta kus, kuidas ja millal on võimalik hääletada. Traditsiooniliselt on valijakaarte saadetud posti teel, kuid riigiportaalis on võimalik tellida valijakaarti ka elektroonselt e-kirjana. Elektrooniline valijakaart aitab säästa raha ja hoida loodust.

E-valijakaarti saab tasuta tellida sisenedes riigiportaali www.eesti.ee ID -kaardi abil või tuvastades end läbi internetipanga.

Eestis saadetakse igal valimistel üle 800 000 valijakaardi (viimastel Euroopa Parlamendi valimistel ca 885 000 kaarti, sügisestel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel ca 1,085 miljonit valijakaarti). Iga kord kulub valijakaartide trükkimiseks ja postitamiseks ligikaudu kolm miljonit krooni maksumaksja raha, mida võiks palju otstarbekamalt kulutada.

Näiteks 885 000 valijakaardi valmistamiseks kulub ca 2,3 tonni paberit. Ühe tonni paberi valmistamine tekitab aga ligi 72 200 l reovett ja 1033 kg tahkeid jäätmeid.

Samas on valijakaart üksnes informatiivne teade, mida ei pea valima minnes kaasa võtma ning pärast teate läbi lugemist ei ole sellega enam midagi peale hakata. Paberist valijakaart muutub prahiks, mis vajab taaskäitlemist. Elektrooniline teade aga jõuab alati õige saajani, see ei tekita jäätmeid ega reosta keskkonda kogu oma elutsükli jooksul – tema tootmisel, saatmisel ega pärast kasutamist.E-valijakaardiga säästad loodust, sest valijakaart saadetakse eranditult igale valijale ning seda olenemata sellest, kas Sa plaanid valima minna või mitte.

Selleks, et saada e-valijakaarti juba järgmisteks 18. oktoobril 2009 toimuvateks kohalike omavalitsuste volikogude valimiseks tuleks tellida e-valijakaart riigiportaalis enne 18. septembrit.

Ka Sinu väike panus aitab säästa raha ja loodust ning vähendada paberteateid!

Otseviit e-valijakaardi tellimiseks https://www.eesti.ee/portaal/valimised.eabi.

Kristiina Vilsaar
siseministeerium

Loetumad