Lõuna-Eesti liigub üheskoos Euroopa kultuuripealinna tiitliaasta poole

437
Foto: Mana kaasik

Aasta tagasi jaanuarikuu lõpus sõlmisid 20 Lõuna-Eesti omavalitsust koostöölepingu Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 ettevalmistamiseks ja elluviimiseks. 12 kuud on möödunud erinevate ettevalmistustööde tähe all. Esimesi silmaga nähtavaid ja käega katsutavaid tulemusi saab näha juba sel aastal.

Tänavu on kõige olulisemaks ülesandeks Lõuna-Eestis regionaalse taotlusvooru kaudu leida projektid ja nende eestvedajatega kokku leppida sündmused, mis esindavad Lõuna-Eestit Euroopa kultuuripealinna programmis. Samal ajal toimub ka Tartu linnas rahvusvaheliste projektide taotlusvooor.

Ettevalmistused regionaalse taotlusvooru jaoks algasid juba aasta tagasi. Vedasime neid koostöös regionaalse ekspertkomisjoniga, mis koosneb Lõuna-Eesti maakondlikest kultuurijuhtidest. Ühiselt töötasime välja regionaalse taotlusvooru protsessi ja tingimused, mis põhinevad kultuuripealinna loomingulisel kontseptsioonil Ellujäämise Kunstid.

Mais ja juunis tutvustasime taotlusvooru Lõuna-Eesti kõikide omavalitsuste kultuuriloojatele, mis koos Tartu linnaga Euroopa kultuuripealinna ette valmistavad ja ellu viivad. Kokku toimus üle Lõuna-Eesti 11 kohtumist, kus tutvustasime taotlusvooru eesmärke ning tingimusi. Oktoobris oli meie laual 99 ideekavandit. Nende samade kavandite pealt esitasid ideede eestvedajad tänavu jaanuarikuus juba valmis projektid. Nüüd oleme jõudnud sinna etappi, kus regionaalse ekspertkomisjoni, Tartu 2024 meeskonna ja loomenõukogu eestvedamisel toimub projektide hindamine. Suve alguseks on teada, millised projektid pürgivad programmi ehk saavad kutse produktsiooni läbirääkimistele, kus SA Tartu 2024 ja projekti elluviija vahel kõik olulised detailid kokku lepitakse.

Enamik programmist selgub sel aastal

Samaaegselt regionaalse taotlusvooruga, mille kaudu selguvad sündmused, mis hakkavad toimuma kultuuripealinna aastal Lõuna-Eestis, toimub ka Tartu linna rahvusvaheliste sündmuste taotlusvoor. Koos projektidega, mis olid kirjeldatud Tartu 2024 poolt Euroopa kultuuripealinna konkursi kandidatuuriraamatus on aasta lõpuks teada u 75% Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmi jõudvatest sündmustest. 2022. aasta on igati märgiline, sest teeme otsuseid, mis mõjutavad meid tiitliaastal! Samuti on vaja kaaluda, millised juba olemasolevatest Lõuna-Eestis toimuvatest sündmustest, mis “Ellujäämise kunstide” väärtusi kannavad, võiksid olla osa kultuuripealinna programmist ning mis oleks nende uudne aspekt kultuuripealinna aastal.

Kuna möödunud aasta kulges paraku paljuski koroonaga seotud kitsenduste tähe all, siis vaatamata sellele püüdsime teha Lõuna-Eestit omavalitsuste vahel võimalikult palju koostööd kultuuripealinna nimel. Seda nii omavalitsusjuhtide tasandil, kes moodustavad Tartu 2024 Omavalitsusjuhtide Foorumi, kui ka iganädalaselt, maakondlike kultuurijuhtidega.Lisaks kohtume kaks korda kuus kõigi omavalitsuste kontaktisikutega, kes kultuuripealinna teemadel omavalitsustes järge hoiavad ja vajalikke teemasid eest veavad. Tõsi, tulenevalt covidist on kohtumised olnud enamasti Zoomis.

Kõige meeleolukam oli kindlasti omavalitsuste esindajate möödunudsügisene ühisvisiit Kaunasesse, et näha, milline on olukord paari kuu pärast algavas Euroopa kultuuripealinnas. Ka see aasta seame sammud Kaunasesse, et koguda inspiratsiooni ja nippe, kuidas 2024. aastat võimalikult hästi korraldada. Kaunas 2022 regionaalne koordinaator on veebruaris ka Eestis ja kõigil meie omavalitsuste kontaktisikutel on võimalik temaga kohtuda ja Kaunase ettevalmistuste ja koostöö kohta küsimusi küsida ja nende kogemusist õppida.

Huviline, hüppa paati

Selleks, et kõigil lõunaeestlastel oleks võimalik kultuuripealinna eesmärkide ja plaanidega tutvuda ja oma mõtteid jagada, osaleb Tartu 2024 tiim ka tänavu Lõuna-Eesti suursündmustel. Tänavu on eesmärk olla kohal iga omavalitsuse ühel suursündmusel.

Soovime, et Euroopa kultuuripealinna korraldamise enneolematust võimalusest motiveeritud inimesed saaksid olla osa kultuuripealinna tiimist. Nii nagu 2021.aastal, saab ka käesoleval aastal panustada kultuuripealinna vabatahtlikuna. Möödunud aastal aitas Tartu 2024le kaasa 100 vabatahtlikku.

Lõuna-Eestisse, seekord Põlva maakonda, tuleb käesoleval aastal ka kultuurikorraldajate teadmiste ja oskuste edendamiseks mõeldud Kultuurikompassi konverents. Möödunud aastal toimus see Võru maakonnas ja ülemöödunud aastal Viljandis.

Uudisena on ka 14-19 aastastel Lõuna-Eesti noortel võimalik tulla kultuuripealinna tiimi sündmuste korraldamise oskusi ja kogemusi omandama. Selle uue ettevõtmise nimi on Tartu 2024 Extended. Käesoleval aastal alustab programmi esimene lend, järgnevatel tulevad uued.

Loodame ja teeme tööd selle nimel, et Lõuna-Eestis toimuv, nii Euroopa kultuuripealinna ettevalmistused kui kõik muu eriline jõuaks paljude eestlasteni. Nii oli Eesti üks populaarsemaid telesaateid Terevisioon külas Lõuna-Eestis. Siit läks möödunud aasta lõpus ja käesoleva aasta alguses eetrisse kokku viis saadet, üks igast maakonnast. Samuti kandis Eesti Rahvusringhääling üle 22. jaanuaril Otepää Keskväljakul toimunud Tartu 2024 Otepää Talveöölaulupidu – menukat ja hoogsat kultuurisündmust, mis oli eelsoojenduseks kahe aasta pärast toimuvale Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 avatseremooniale.

Euroopa kultuuripealinna elluviimiseks tehtav koostöö, mida viib ellu Tartu linn koos 19 Lõuna-Eesti omavalitsusega – Antsla vald, Elva vald, Kambja vald, Kanepi vald, Kastre vald, Luunja vald, Nõo vald, Otepää vald, Peipsiääre vald, Põlva vald, Rõuge vald, Räpina vald, Setomaa vald, Tartu vald, Tõrva vald, Valga vald, Viljandi linn, Võru linn ja Võru vald – on eesmärgipäraselt käima läinud.

Annela Laaneots
Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti koordinaator

Kino maale
EelmineTugiisikud Ülenurmele ja Kambjasse
JärgmineVallavalitsuse istungilt