5.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTeenekat tantsujuhti ootab austamisõhtu

Teenekat tantsujuhti ootab austamisõhtu

 Oma hinge tantsule müünud Heljo-Made Ruuli, kes on ka Kambja naisrahvatantsurühma Vikertiimer juhendaja, auks peetakse Nõos austamisõhtu.

Nõo Kultuurimajas toimub 9. jaanuaril kell 16 Tartumaa teenekale tantsujuhile Made-Heljo Ruulile pühendatud austamisõhtu “Tantsule elatud elu”, kus tuleb esmaesitlusele Nõo Vallavalitsuse tellimusel valminud tantsujuhi elu ja tegevust tutvustav portreefilm “Liblikatantsitaja”.

Made-Heljo Ruul on Tartumaa staažikamais rahvatantsujuhte, keda tunneb kogu Eesti tantsurahvas. 2010. aasta 7. jaanuaril tähistab Made Ruul oma 76. sünnipäeva ja 50. tegevusaastat tantsujuhina Tartumaal. Sel puhul toimub Nõos tema asuatmisõhtu ning portreefilmi esitlus.

Tantsupisiku sai Made Maarja-Magdaleena Mittetäielikust Keskkoolist. Huvi tantsu ja tantsimise vastu ei suutnud hävitada ka karmid Siberi-aastad Novosibirski oblastis: naasnud 1956. aastal asumiselt, asus Made Ruul elama Rannusse ning 1959. aastal sai temast Kurekülas moodustatud naisrahvatantsurühma juhendaja. Juba järgmisel aastal pääses rühm ka üldtantsupeole. 1966. aastast elab Made Ruul Nõos. Samal aastal hakkas Made juhtima Nõo naisrühma, mis praegu kannab austava kummardusena oma juhile nime Madelin. Aastatel 1969-2004 tegutses Made Ruul ka laste- ja neiduderühma juhina Nõo koolis ja kultuurimajas. Professionaalse ja nõudliku tantsujuhina on Made Ruul olnud mitmete kunagise Elva rajooni tantsupidude üldlavastaja ja Tartumaa tantsupidude naisrühmade lavastaja ning 2002. aastal toimunud Tartu linna ja maakonna tantsupeol naisrühmade liikumise juht.

Made on elurõõmus ja vitaalne naine, otsekohene ja nõudlik tantsuõpetaja ning väärikas rahvakultuuri kandja. Heade tantsutavade propageerijana on ta olnud eeskujuks tulevastele tantsujuhtidele – tema rühmadest on leidnud oma tee tantsujuhina Kaja Kress, Tiina Miido, Linda Piho, Viigi Kurvits ja Jaan Ulst. 2002. aastal Võrus toimunud Kai Leete tantsude võistutantsimisel anti Made Ruulile Kai Leete järglase austav tiiitel. Ta on pälvinud ka Helju Mikkeli tantsupreemia ja Ullo Toomi auaadressi laureaadi tiitli ning valitud Nõo valla aasta inimeseks. Made töökuse krooniks on tema kodu – üks konkursi „Kaunis kodu“ võitja Tartumaal. 2008. aastal anti Made Ruulile Tartumaa Kultuuripärli preemia.

Info ürituse kohta:

Viivi Kütt
Nõo valla kultuurijuht
tel 5567 6614

Loetumad