5.9 C
Kambja
Teisipäev, 16.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivMaapiirkondade internetiprojektile EstWin anti avalöök

Maapiirkondade internetiprojektile EstWin anti avalöök

valguskaabli esitlusMaapiirkondades ülikiiret internetti arendav Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutus kuulutas välja projekteerimis-ehitushanke esimeste võrgurajatiste välja arendamiseks. Projekti nimi on EstWin.

Olav Harjo, Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse juhataja: „Esimese hanke välja kuulutamine on projekti EstWin avalöök. Oleme möödunud sügisest loonud meeskonna, kandnud võrgu Eesti kaardile ja nüüd valime projekteerijad ja ehitajad, kes kiire interneti asulatesse viiksid. Loodan väga, et hanke võitnud asuvad maa tahenedes kohe tööle ning suve lõpuks on kiire internet jõudnud juba esimestesse asulatesse.“

Olav Harjo toonitab, et projekti EstWin raames rajatakse lairibavõrk asulate keskustesse ja sealt edasi ehitavad juurdepääsuvõrgud ning paigaldavad vajalikud seadmed juba kohalikud sideettevõtjad.

Võrku hakatakse kõigepealt arendama 26 vallas:

Väike-Maarja, Tapa, Roosna-Alliku, Rakke, Põltsamaa, Pajusi, Paide, Laekvere, Koigi, Koeru, Kareda, Järva-Jaani, Jõgeva, Imavere, Ambla, Albu, Võru, Vastseliina, Varstu, Tõlliste, Taheva, Rõuge, Mõniste, Karula, Haanja, Antsla valdades.

Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse asutati Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel Eesti Infotehnoloogia ja Telekommuniatsiooni Liidu (ITL) liikmete poolt 11. augustil 2009. aastal. Sihtasutuse eesmärk on ellu viia projekt EstWin. Aastaks 2015 peab olema valmis fiiberoptiliste kaablite võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena peavad 98% majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest olema võrgule lähemal kui 1,5 km. Oma eesmärgi saavutamiseks peab sihtasutus järgneva viie aasta jooksul paigaldama üle 6000 km optilisi kaableid ning looma üle 1400 võrguühenduskoha.

Lisainfo: Kristiine Männik, 6310 555 kristine.mannik@elasa.ee Vaata ka veeb www.elasa.ee

Loetumad