Aprillis tasub taas mõelda, kuidas lemmikloomi puukide eest kaitsta

706
Koer

Eestis esineb peamiselt kahte liiki puuke – võsapuuk (Ixodes ricinus) ja laanepuuk (Ixodes persulcatus). Nende aktiivseim tegutsemisperiood on aprillist oktoobrini.

Puugid on eriti ohtlikud koertele, sest nad võivad levitada mitmeid haigusi, millest Euroopas levinumateks on puukborrelioos, babesioos, erlihhioos ja anaplasmoos.

Kassid haigestuvad puugihaigustesse harva, neid võivad ohustada puukide poolt siirutatavad haigused – borrelioos, hemobartonelloos ja tulareemia. Nende haiguste kliinilised sümptomid on enamasti mittespetsiifilised, mistõttu on neid keeruline diagnoosida ning nad võivad lemmikloomadele tõsiseid tervisemuresid põhjustada. Üks ja sama puuk võib samal ajal levitada mitut erinevat haigust.

Kuidas lemmikloomi puukide eest kaitsta? Milline puugitõrjevahend valida? 

Regulaarne kontroll – puugirohkel ajal tuleb lemmiklooma karvkate pärast igat jalutuskäiku üle kontrollida ja leitud puugid kiiresti eemaldada.

Kasutada puugitõrjevahendit – see on tõhusaim viis lemmiklooma kaitsmiseks puukide levitatavate ohtlike haiguste eest. Puukide ennetamiseks koertel, kassidel ja tuhkrutel on võimalik kasutada mitmeid ravimeid. Ravimid erinevad toimeaine, manustamisviisi ja toime kestuse poolest. Saadaval on nii käsimüügiravimeid kui ka retseptiravimeid, neid saab loomale välja kirjutada loomaarst. Ravimid, mis toimivad puukide vastu, sobivad sageli ka mitmete teiste välis- ja siseparasiitide tõrjeks.

Täpilahused

  • Tegemist on väikestesse pipettidesse pakendatud lahustega, mida on lihtne manustada otse looma nahale turja piirkonnas.
  • Püsiv surmav toime puukide vastu kestab kuni neli nädalat. Sõltuvalt ravimist võivad täpilahused puukide suhtes omada lisaks ka peletavat toimet.
  • Tegemist on enamasti käsimüügiravimitega ja loomaomanikele kergesti kättesaadavad.
  • Tähelepanelikult tuleks jälgida, kas tegemist on koertele või kassidele näidustatud ravimiga. Mitmed preparaadid on näidustatud ainult koertel kasutamiseks ja on kassidele mürgised. Kassidele äärmiselt ohtlik toimeaine on permetriin. Loe rohkem siit: https://ravimiamet.ee/ravimid-ja-ohutus/veterinaarravimid/loomaomanikule
  • Täpilahuse manustamise järel ei tohi manustamiskohta katsuda enne, kui see on korralikult ära kuivanud. Jälgige, et ka lapsed pärast ravimi manustamist looma ei silitaks.
  • Kui loomadel lastakse ujuda või pestakse neid sageli, lüheneb ravimi toimeaeg ja ravimit tuleks kasutada sagedamini.

Ravimkaelarihmad

  • Tekitavad puukide vastu püsiva surmava ning peletava toime. Eritavad puuke halvavat ainet ja parasiit pole võimeline looma karvkatte külge kinnituma. Puuk ei saa alustada toitumist ega loomale haigustekitajaid levitada.
  • Kõige pikema toimeajaga, toime puukide vastu võib sõltuvalt ravimist kesta 2-8 kuud.
  • Käsimüügiravimid.
  • Mõned ravimkaelarihmad ei sobi kasutamiseks, kui loomaga käiakse ujumas ja teda pestakse, kuna rihmade tõhusus veega kokkupuutel võib väheneda.
  • Kõigile lemmikloomadele ei pruugi kaelarihm sobida, kuna loom võib osutuda toimeaine suhtes ülitundlikuks ning rihma kandmine võib tekitada nahaärritust või -põletikku.
  • Tiinetel ja imetavatel loomadel ei soovitata ravimkaelarihma kasutada.
  • Loomad, kellele on paigaldatud ravimkaelarihm, ei tohi magada inimesega samas voodis, eriti puudutab see lapsi, kuna ravimkaelarihmas sisalduvad toimeained võivad olla ohtlikud. 
  • Loomaomanik peab arvestama ka enda lõhnatundlikkusega, sest osad ravimkaelarihmad on väga tugeva spetsiifilise lõhnaga.

Tabletid

  • Kõige uuemad puugivastased ravimid on näidustatud koertele ning on saadaval närimistablettidena. Kassidele selliseid tablette ei ole.
  • Retseptiravimid.
  • Sobivad hästi koertele, kellele muud kaitsevahendid ei sobi või kes käivad tihti ujumas. Ei välista puugihammustust, vaid tekitavad loomale sisemise kaitse ehk puugi imemisprotsess on väga lühiajaline ja puugile ebaefektiivne.
  • Ühe manustamiskorraga kestab puuke surmav toime kuni ühe kuu jooksul.
  • Tableti kasutamise järel saab loomale kohe ka pai teha, sest nahapinnal ja karvkattes ei ole toksilisi aineid, mis inimesele ohtlikud võiksid olla.

Soovitusi loomaomanikule

Enne puugivastase ravimi manustamist oma lemmikloomale tutvu põhjalikult ravimi pakendis oleva infolehega ning veendu, et ravim on sinu lemmikloomale näidustatud ja ohutu. Kui kahtled milleski, pea nõu loomaarsti või apteekriga, kes aitavad sobivaima ravimi välja valida.

Veterinaarravimite kohta leiab infot kergesti ravimiregistrist: www.ravimiregister.ee.

Loomadele mõeldud ravimid on liigispetsiifilised ning neid ei tohi kasutada inimestel! Ravimid, mis on näidustatud koertele, võivad kassidele, küülikutele ja tuhkrutele toksilised olla.

Jälgi hoolikalt, et loomale manustatava ravimi annus oleks õige, looma kehamassi arvestav. Manustades soovitatavast annusest väiksema annuse, ei ole see mitte kokkuhoid, vaid ravimi toime kestab lubatust lühemat aega. Samas võib suurem kogus olla loomale mürgine.

Puugitõrje preparaadid võivad inimestele ohtlikud olla! Nt täpilahuse manustamise järel ei tohi manustamiskohta katsuda enne, kui see on korralikult ära kuivanud. Jälgige, et ka lapsed pärast ravimi manustamist looma ei silitaks. Loomad, kellele on paigaldatud ravimkaelarihm, ei tohi magada inimesega samas voodis.

Puugitõrjet tuleb teha kõigile pere lemmikloomadele samal ajal.

Mõned toimeained võivad olla ohtlikud ka kaladele ja teistele veeorganismidele, seetõttu ei tohi ravitud koeri lubada veekogudesse enne, kui ravimi manustamisest on möödunud vähemalt 48 tundi.

Juhul, kui lemmikloomal on tekkinud ravi kasutamise järel kõrvaltoime, siis tuleb kindlasti teavitada sellest loomaarsti ning järgmine kord saab valida teise toimeaine või ravimvormiga ravimi. Kõrvaltoimest saab ravimiametile teatada ka loomaomanik ise. Seda on mugav teha ravimiameti kodulehel, kasutades veebivormi: https://ravimiamet.ee/teata-ravimi-voi-vaktsiini-korvaltoimest-loomal

Annely Aleksejev,
ravimiameti kliinilise hindamise büroo spetsialist

Kino maale
EelmineKütusehinnad kerkivad, piletihinnad langevad!
JärgmineTartu – Valga liinil erakorraline sõiduplaani muudatus neljapäeval, 7. aprillil