„Mai Kelluke“ heliseb sel aastal esmakordselt

788

Elades ise Lõuna-Eestis, on ju ikka lubatud mõelda, et iseäranis siin piirkonnas leidub uskumatult tublisid taimekasvatajaid, andekaid käsitöömeistreid ja maitsvate toidupooliste valmistajaid. Oleks kurb, kui kõik need eelpool nimetatud jääksid tähelepanuta, ja just see oligi ajendiks korraldada 12. mail Tõrvandis suur kevadet kuulutav Lõuna-Eesti kevadlaat „Mai Kelluke“, mis helistab sisse aiahooaja alguse ja annab inspiratsiooni suvisteks tegemisteks.

Aia tänava ja Tõrvandi spordihoone vahelisel suurel haljasalal peetava laada muruplats jaguneb kolmeks suureks tänavaks: Aianduse Allee, Käsitöö Keskväljak ja Parimate Palade Promenaad.

Aianduse Alleele on juba registreerunud päris palju taimekasvatajaid nii koduvallast kui kaugemalt. Teada on, et müügile saabub nii lille- kui köögiviljataimi ja ampleid, aga huviliste jaoks tuuakse kohale ka taimekeste edenemiseks tarvilist rammumulda.

Käsitöö Keskväljakulgi on esimesed platsid juba täis planeeritud – ikka mitmed koduvalla käredamad käsitöötajad ja nende kolleegid kaugemalt on laadaplaanidega ladusasti kaasa tulnud. Ülenurme Käsitööseltsi näputöötegijad näiteks on terve talve usinasti heegeldanud ja kudunud, et kevadel kaunite heegelkleitide ning kohevamustriliste õlasallide ja muu käsitöisega laadakülaliste ees lausa pisemamahuline moedemonstratsioon ära näidata.

Parimate Palade Promenaadil võivad laadakülastajad mokkamööda hõrgutisi osta nii kohapeal ärasöömiseks kui ka koju kaasa võtmiseks. Uskuda võib, et lettidel leidub mõndagi ka järgmisel päeval tähistatava emadepäeva tarvis! Hea, kui laadal saab murda kohe mitu muret korraga – hankida emale-vanaemale mingi käsitöise kingituse, varuda lilleampli või ilupõõsa ning kodutehtud koogigi saab mõnelt letilt ligi võtta. Lastele soovime pakkuda võimaluse oma emmele-memmele kohapeal väike südamlik üllatus valmistada.

Korraldajad on tõhusalt mõtteid mõlgutanud, et pisikestegi laadaliste päev oleks sisukas ja servani põnevust täis, nii et tusatuju ega tüdimust ei mahu kohe mitte kuhugi ning emad-isad võivad volilt ja häirimatult laadalettide vahel ringi seerida. Noorukeste laadaliste huvides on organiseeritud Lastelinnak. Laadatuuri ajaks saavad vanemad oma lapsed turvaliselt lastelinnakusse toimetama jätta – näiteks õmblustuppa masinal midagi uudset valmis vuristama. Lastelinnaku kunstitoas ühildatakse koos lastega sporti ja joonistamist, maalitakse hambapasta ja hambaharjaga ning tehakse värvipritsimist. Õnnemaa toas toimub kokkamine, meisterdamine ning aaretejaht. Ilutoa tegevusmotoks on „Peeglike, peeglike seina peal, kes on kaunim kogu maal?“ – see tähendab meikimist ning punupatse, näiteks. Külla tuleb Minifarmi mängumaa Pärnumaaalt – mobiilne teemapark, kus saab harjutada minifarmi pidamist puldiga juhitavate põllutöömasinate, mudeltraktorite, ekskavaatori ja veel paljude majandusmasinatega. Kaugjuhitava põlluharimistehnika ja veoautodega mängides arenevad laste teadmised põllumajandusest, loomakasvatusest ja liikluskultuurist ning põnev on see niikuinii!

Ka väikestele ärihuvilistele luuakse võimalus! Lastelinnakus on kavandatud lastele ja noortele laat, kus kaubeldakse vaid nende enda valmistatud kaubaga. Kindlasti peab sinna ka eelnevalt registreerima – et olekski kõik nagu päris!

Lastelinnakus tegutsejatele tulevad põnevust pakkuma veel Tõrvandi Päästeseltsi vabatahtlikud päästjad. Punased päästeautod, päästevarustus ja asjalikud päästjad ise on kindlasti avastamist väärt.

Liikumisrõõmu nautijate heaks tulevad kohale ponid. Vankri ette rakendatud loomad sõidutavad väikseid, ent must-valged ning suursuguste karvaste „sokkidega“ Iiri päritolu tinkeri hobused on piisavalt tugevad sõidutama ka täiskasvanuid ning on kaunid lihtsalt niisamagi vaadata.

Kogu päeva kestab laadalaval kultuuriprogramm. Lisaks lähikonna isetegijatele tulevad osasaamisrõõmu pakkuma Lõõtsavägilased, kevadpäeva musitseerivad rütmikamalt kulgema Popsid. Saab näha väärikat tantsu vanatantsuklubilt ja energilist noorte tantsu, kuulata laulmas lapsi ning helisemas kandleid, akordionimuusikat nautida, Põhjamaiselt karget rahvatantsu imetleda, aga ka särtsakale ukraina kultuurile kaasa elada. Põhjalikuma ülevaate saavad kõigest muidugi need, kes leiavad võimaluse kohale tulla! Sissepääsu eest raha ei küsita.

Kui ettevõtmine on sel aastal piisavalt populaarne nii kauplejate kui ka külastajate poole pealt, siis jätkub korraldajatel julgust unistada, et järgmistel aastatel toimub laat juba kahel päeval ning laadapäevade vahele jäävat õhtust programmi täidavad põnevad loengud ja romantilised kontserdid koduvalla aedades.

Korraldaja ning koostööpartnerid MTÜ Õnnemaa ning Ülenurme käsitöö- ja rahvuskultuuri Selts „Nurmenukk“ loodavad, et tänavu esimest korda toimuv „Mai Kelluke” saaks traditsiooniks, sest laada-ideest on välja kasvanud kindel plaan alustada juba sel aastal valla kaunima kodu konkurssi, mille raames esimesed tunnustused saaks välja hõigata juba järgmisel aastal toimuval laadal. Kaunis kevadilm on korraldajatel tellitud, loodame, et Ilmataadiga sõlmitud leping jääb pidama. Paljud tegevused on siiski targu telkide alla planeeritud.

Mida elavam ja rahvarohkem on sel aastal uudsena ette võetus osalus, seda tõenäolisem on kodukandis üks mõnus algatus tulevikus traditsiooniks arendada.

Kohtumiseni 12. mail kell 10.00 Tõrvandis!

Laadahuvilistele lisainfo ja registreerimine aadressil
mailaadale@gmail.com ja tel 501 4243.

KAUPO PIIRSALU,
laadamõtte algataja ja peakorraldaja;
KERSTI LEIS ja
MAIRE HENNO,
kaaskorraldajad

 

Kino maale
EelmineKambja kevadlaat
JärgmineMeie vallavalitsuse töötajad