Lugemine aitab vähendada stressi

464

Mitte keegi poleks kaks aastat tagasi osanud arvata, et tekib olukord, mis peatab kogu maailma. Covid-19 muutis meie kõigi igapäevaelu, rutiini ja harjumusi. Maailm sulgus, piirid riikide vahel sulgusid, reisimine muutus keeruliseks. Me ei saanud enam traditsioonilisel viisil reisima minna. Kuid kõige kättesaadavam viis reisimiseks on lugeda raamatuid ja läbi raamatute maailma on meil võimalus sukelduda väga põnevatesse lugudesse ning unustada hetkeks hall argipäev ja mured. Lugemine on väga emotsionaalne tegevus, loetud lood muutuvad nagu filmiks. Raamatute maailma sukeldudes saavad sealsed tegelased meile lausa naha alla pugeda, saame lugeda nende mõtteid ja tundeid. Lugemine on maagiline – kuigi lugedes viibib meie keha samas füüsilises ruumis, asub meie aju samas täiesti teises reaalsuses.

Kognitiivne neuropsühholoog David Lewis, kes on uurinud lugemise mõjusid väidab, et pärast vaid kuueminutilist lugemist vähenes katsealuste stressitase muude tegevustega võrreldes lausa 68%, näiteks muusika kuulamisega vähenes stressi tase 61% võrra, jalutades 42%.

Peale stressi leevendava teraapia on lugemisel veel teisigi hüvesid. Sarnaselt meie keha lihastele vajab ka meie vaim treeningut. Lugemise kaudu saame parandada oma keskendumisvõimet ja mälu, lugemine võib meid teleportida erinevatesse riikidesse, planeetidele või isegi galaktikatesse. Lugemine aitab sinu stressi vähendada siiski ainult siis, kui valid midagi, mis sulle tõesti meeldib, mis sind ei häiri. Uudistega tutvumine ei pruugi olla parim valik, kui see paneb sind tundma viha või abitust.

Raamatukogu on parim koht, kust endale meelepärast lektüüri leida, sest siin on tuhandete raamatute kodu. Boonuseks on see, et raamatukogu kasutamine on kõigile tasuta.

Kui veetsid, nagu mina, lapsepõlves palju tunde raamatukogus ja lugesid virnade kaupa raamatuid, siis tekib sul kindlasti raamatukogu külastades nostalgiahoog. Miks mitte neid suurepäraseid mälestusi uuesti läbi elada ja avastada raamatukogu enda jaoks uuesti. Tehes seda koos pere, sõpradega või üksi – tea, et oled siia alati oodatud.

Kui oled unustanud raamatud raamatukogule tagastada, siis koputan nüüd sinu südametunnistusele. Palun too raamatud raamatukokku tagasi, sest need raamatud ei kuulu sulle, vaid meile kõigile. Tagastamiseks on raamatukogu välisukse kõrval olemas raamatute tagastuskast ja sinna saab teoseid tuua lausa 24/7.

Raamatukogu on täis ajalugu, siit võib leida ka mõne väga vana raamatu koos koltunud lehtede ja vanade raamatu kaartidega. Uued raamatud jõuavad raamatukokku aga iga kolme nädala tagant. Infot uudiskirjanduse kohta ja otsingut kataloogis saab teha aadressil: https://www.lugeja.ee, valides Ülenurme raamatukogu. Meie tegemisi saab jälgida blogis ylenurmeraamatukogu.blogspot.com/, instagrammis www.instagram.com/ulenurmeraamatukogu/ ja Ülenurme raamatukogu Facebookilehel.

Ootan sind raamatukokku!

KERSTI ERNITS,
Ülenurme raamatukogu
raamatukoguhoidja

Ülenurme raamatukogu

E, T, K kell 10.00 – 17.00

N 12.00 – 18.00

R 9.00 – 15.00

Kino maale
EelmineHõbelusikad uutele vallakodanikele
JärgmineEi iialgi sõda, mis ju külvab vaid häda…