Hõbelusikad uutele vallakodanikele

772
Vallavanem Argo Annuk kinkis valla poolt vastsetele vallakodanikele hõbelusikaid ja tänas nende vanemaid. Foto: Maris Treufeldt.

Hõbelusika kinkimine sündinud vallakodanikele on meil juba 10-aastane traditsioon. Lisaks nimelisele hõbelusikale on kõik Kambja valla titad saanud kingiks ka papud, mis on kohalike naiste kootud. Just sellest pühendumisest on südamlik üritus saanud nimeks Papupidu.

Enne tervisekriisi toimus pidu üks kord kvartalis, kui Ülenurme muusikakooli valges saalis said volikogu esimees ja vallavanem tuttavaks vastsete väikeste vallakodanikega ning tunnustasid nende vanemaid.

Seoses koroonaviiruse kiire leviku ja nakatuvustõusuga jäid muusikakoolis traditsioonilised Papupeod pidamata. Et siiski väärtustada ja õnnitleda väikseid Kambja valda sündinud poisse ja tüdrukuid ning nende vanemaid, viisid volikogu esimees ja vallavanem värsketele vallakodanikele hõbelusikad ja papud koos nimetunnistusega ning raamatu „Pisike puu” otse koju.

Nüüd, kui piirangud on muutunud vabamaks, saab Papupeo ilus traditsioon jätkuda ning esimesed peod ongi juba muusikakooli saalis peetud. Volikogu esimees Aivar Aleksejev ja vallavanem Argo Annuk on uute vallakodanikega ning nende vanematega tutvust teinud. Hetkel tuleb pidusid korraldada tihedamini kui kord kvartalis, sest lapsi on Kambja valda sündinud palju ning kõik nad ootavad oma hõbelusikat.

7. mail Tõrvandis Mai Kellukese laadal saavad oma lusikad ja papud kätte värsked vallakodanikud, kes on sündinud enne selle aasta aprillikuud.

LIIS ROSIN,
abivallavanem

HÕBELUSIKAS
2012. aasta 7. septembril oli esimene kord, kui väikesed vallakodanikud koos oma lähimatega pidusse paluti. Koduvald kinkis oma kõige pisematele hõbelusika ja paari Tõrvandi kodukultuuriseltsi näputöömeistrite tehtud papusid ning sealt tuli ka justkui iseenesest peole pealkiri – Papupidu.

Vana kombe kohaselt toob hõbelusikas väikesele lapsele õnne ja hea elu. Arvati, et hõbelusikas tuleb kohe pärast sündi beebile suhu pista. Tänaseni usutakse selle tava jõudu ja seepärast kingitaksegi uuele ilmakodanikule sageli just hõbelusikaid.

Kino maale
EelmineLuulehommik Tõrvandi lasteaias
JärgmineLugemine aitab vähendada stressi