Pärast paariaastast pausi, mille tingisid nii koroonapandeemia kui mõisa härrastemaja täiemahulised renoveerimistööd, on Kuuste kooli ja lasteaia pere ning aktiivsed kogukonnaliikmed taas valmis kaugemalt ja lähemalt saabuvaid külalisi vastu võtma.

Nagu külastusmängu formaat ette näeb, on viiel suvepäeval, 9. ja 10. juulil, 30. ja 31. juulil ning 13. augustil mõis kõigile huvilistele kell 10.00 – 18.40 avatud. Igal täistunnil toimuvad mõisa ajalugu tutvustavad giidituurid, avatud on kohvik ning kaasa saab osta erinevaid meeneid ja käsitööesemeid. Külastusmängu teenuste eest tuleb pisut ka kukrut kergendada.

Senise kogemuse järgi on kõnealuse ürituse eripäraks kogukonnarahva hea tahe ja koostöövaim. Vana-Kuuste kandis sellest puudust ei ole, mis annab kindlustustunde, et külla saabunud inimesed kohtavad siin asjatundlikku ja lahket vastuvõttu. Suure panuse ettevõtmise õnnestumisse on varasematel aastatel andnud Vana-Kuuste naisselts ja Kuuste meesselts, kes selgi korral õla alla panevad. Lisaks neile on lubanud kaasa lüüa ka Kuuste dartsiklubi ja Mõisagrill.

On ju ammutuntud tõde, et kogu infot, mis Interneti avarustes ringleb, ei tasu pimesi uskuda. Nii leidub ka Vana-Kuuste mõisa ajaloo suhtes siin-seal kohati lausa kummalist väärteavet. Üks markantsemaid näiteid leidub esinduslikus portaalis „Eesti mõisad“, kus on kirjas, et Vana-Kuuste mõisahoones tegutses 1834-38 aastatel Tsaari-Venemaa esimene kõrgem põllumajanduslik õppeasutus – Vastse-Kuuste Põllumajanduse Instituut. Pole teada, kas tegemist on hooletusveaga või on teksti koostaja arvanud, et „vana“ ja „vastne“ on sünonüümid, mitte antonüümid. Kahjuks on nimetatud eksimus jõudnud ka vastsesse külastusmängu osalejaraamatusse, kuhu kogutakse külastatud mõisatest templeid, et loosimises osaleda.

Kõiki faktivigu ja küsitavusi ei hakkagi siinkohal välja tooma – tõe teadasaamiseks soovitame hoopis kohapeale tulla, järgides vanarahva tarkust „Oma silm on kuningas ja kõrv keisrihärra“.

Kohustusliku programmi juurde oleme püüdnud leida meeleolukaid kontserte või muid esinemisi ja erinevaid lisategevusi. Nii käivad praegu läbirääkimised näiteks Kammermuusikutega ning ettepaneku suvise koostöö osas on teinud Kuuste pere- ja noortekeskus. Praeguseks hetkeks on kokku lepitud Kambja harrastusteatri Püünelind esinemine 9. juulil kogupere etendusega „Sibulad ja šokolaad“.

Igal juhul soovitan jälgida jooksvat infot nii Kuuste kooli kodulehelt kui sotsiaalmeediast, jõudumööda jagame teavet ka klassikalistel infostendidel ja kuulutustulpadel.

Ootame rõõmuga kõiki huvilisi meie vastrenoveeritud kenasse mõisamajja kuulama põnevaid lugusid ajaloost ning nautima kogukonnarahva pakutavat kohvi-kooki või toekamat kehakinnitust. Ja loomulikult osa saama erinevatest etteastetest ja osalema aktiivsetes tegevustes.

KAIDO MARK,
Kuuste kooli huvijuht

Unustatud mõisad 2022: Vana-Kuuste mõis

 

Kino maale
EelmineVallavalitsuse istungilt 28.06.2022
JärgmineSalvkaevud vajavad korrapärast hooldust ja majapidamiste reovesi puhastamist