-1.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivHiiumaa peibutas Eiffeli torni ja purskkaevudega

Hiiumaa peibutas Eiffeli torni ja purskkaevudega

Rahvas arteesiakaevu kraanist vett võtmas.Pensionäride klubi Tammeke korraldas südasuvise ekskursiooni. Teisipäeva, 9. juuli varahommikul kogunes bussi 43-liikmeline reisieltskond vanuses 10 kuni 93 eluaastat. Viietunnist sõitu Rohuküla sadamasse sisustas Elli Rohtmets reisiplaani tutvustamisega.

Huviga kuulati ülevaadet Hiiumaaga seotud ajaloosündmustest ja vaatamisväärsustest. Hiiumaa on üks maailma vanimaid saari, mis on tekkinud sadade miljonite aastate eest meteoriidiplahvatuse tagajärjel.

Esimese peatuse tegime Soera talumuuseumis, kus tutvusime 19. sajandi tüüpilise Hiiu majapidamisega. Muuseumi perenaise väga humoorikas ja lahke olek tegi meele rõõmsaks ja peletas pikast sõidust tekkinud väsimuse. Endisaegseid tööriistu vaadates oli palju suurt äratundmisrõõmu, sest on ju neid ka meie maainimeste talupidamises alles ja mõned ikka veel kasutusel.

Hiiumaa suurim linn Kärdla oli oodatult vaikne. Aia tänavat mööda jalutades hakkas silma hulgaliselt purskkaevusid. Meteoriidikraatri vildakatest paekihtidest põhjustatult liigub põhjavesi surve all ning võimaldab elanikel saada tarbimiseks vett arteesiakaevudest. Mitmed linnaelanikud on tekitanud oma aeda pilkupüüdva purskkaevu. Maitsesime meiegi külma vett ja täitsime hüva loodusanniga oma joogipudelid.

Rohelusse uppunud majakeste vahelt paistis ka laulukuulsuse Ott Leplandi vanaema maja.

Kõrgessaare vallas oli kohalik kunstnikuhingega mees ehitanud oma Eiffeli torni kõrgusega 31,4 m, mis on täpselt 10 korda väiksem Pariisi Eiffeli tornist. Maapinnal oli palju omapäraseid puunikerdisi, istmeid ja mõned kiiged.

Öö veetsime Kalana puhkekülas. Reisiseltskond moodustas 5- liikmelised grupid ning jaguneti majakestesse.

Hommik tervitas meid värske meretuulega. Peale tugevat pudruportsu ja kuuma kohvi asusime Hiiumaa edasisele avastamisele.

Meeleolu loomiseks kuulas reisiseltskond Elli vestlust Hiiumaalt pärit kultuuritegelastest. Huviga kuulati Suuremõisa viimase omaniku, mereröövli ja Ungru krahvina tuntud Otto Reinhold Ludvig von Ungern-Sternbergi tegemistest.

Saarelt pärit kirjanik Herman Sergo on mõisas aset leidnud traagilisi sündmusi kajastanud romaanis „Randröövel“. Läheduses asuva Reigi kivikiriku on lasknud püstitada krahv Otto Reinhold Ludvig von Ungern-Sternberg oma hukkunud poja mälestuseks. Erandlikult on torni tipus Eestis tavapärast kukke asendav liiliaõis, mis pärineb Ungern-Sternbergide vapilt.

Käsitööhuvilised prouad imetlesid Hiiu lammaste eriti pehmest villast kedratud lõnga ja nobedate näppude poolt kootud kindaid, sokke, kampsuneid. Seda kõike valmistatakse Hiiumaa vanas töötavas villavabrikus Hiiu Vill, kus osa masinaid on pärit veel üleeelmisest sajandist.

Hiiumaa ringreis oli organisaatorite poolt väga hästi ette valmistatud. Haaratud olid kõik peamised turismiobjektid. Oli mõeldud ka toitlustamise ja öömaja peale, mistõttu said kõik muretult nautida looduse ilu, keskenduda vaatamisväärsustele, valida kohalikke suveniire ja osta väikesi kingitusi kodustele. Kogu bussitäis eri vanuses, eri huvide ning vajadustega inimesi olid teineteise vastu sõbralikud, tähelepanelikud ja abivalmid.

Pensionäride klubi poolt korraldatavad ekskursioonid ja lühemad väljasõidud on populaarsed. Need on vahelduseks kodusele elule, avardavad silmaringi, võimaldavad suhelda ning annavad kuhjaga positiivseid emotsioone.

Suure töö meeldejääva ja huvitava reisi ettevalmistamisel tegid klubi Tammeke liikmed Elli Rohtmets, Hella Sule, Anu Palk ja Reet Pärn.

Tänulik reisil osalenu

Loetumad