Kaunite päevade tooja

1009
Foto rongkäigust 1979. aastal, esiplaanil Milvi Päri. Foto: Karl Kriibi

Päikesepaistelisel 25. juuni hommikul 39 aastat tagasi alustas laste rongkäik pillimängu saatel teed praegusest Ülenurmel asuvast vallamajast uude vastvalminud 140-kohalisse lastepäevakodusse – just nii nimetati tol kaugel ajal lasteaeda. Rongkäiku juhtis tumedapäine näitsik Milvi Päri, kes oli kolm aastat tagasi oma õlgadele võtnud lastepäevakodu juhataja ameti, olles värskelt omandanud Tallinna pedagoogilise instituudi koolieelse pedagoogika ja psühholoogia eriala. Sisemist jõudu ja tarkust omandanud laste psühholoogiast ja õpetamise didaktikast ei aimanud ta, et peab juhataja ametit vastu võttes asuma oma teadmisi hoopis muul alal täiendama – seekord siis ehituse valdkonnas. Eks ikka selleks, et veenduda uue ehitise, EPA Ülenurme õppe-katsemajandi lastepäevakodu hoone ehituse kvaliteedis.

Milvi elutööks on olnud Ülenurme lasteaia ülesehitamine, mis ei seisnenud ainult organisatsiooni juhtimises, vaid ka ehitustööde koordineerimises. Lasteaed on teinud ajalugu siinses paikkonnas, tema olemises, võimalustes, tema kommetes ja kultuuris, pikaaegse ja eduka juhi suunamisel. Õppe- ja kasvatustöö on alati olnud ja on ka praegu nõutaval tasemel. Lasteaia ajalugu on pikk ja kaunis tänu kaunite päevade toojale Milvile. Tal on kindel koht oma kodukandi hariduselus Ülenurmel. Tema idee alusel ja eestvedamisel toimus esmakordselt valla lasteaedade alushariduse konverents, tähistamaks alushariduse 60. aasta juubelit.

Järgmisel aastal saab teoks ka lasteaiahoone kaua oodatud renoveerimine, mis sisuliselt on uue hoone ehitamine. Koos vanade müüride lammutamisega otsustas ameti maha panna ka Milvi ja suunduda väljateenitud puhkusele. 42 aastat oli lasteaed Milvi nägu. Raamatus „Matsi talust Lennuakadeemiani“ on ta öelnud: „Siin on minu kodu, minu pere, minu töö.“

Aitäh Sulle, kallis Milvi!

VALLAVALITSUS

Kino maale
EelmineTartumaa aasta 2018 lasteaiaõpetaja Piret Roop
JärgmineMeie vallavalitsuse töötajad