Taaskohtumine jõuluootuse ajal

301
Päkapiku mütsiga naine ja neiu.
Päkapikud tööhoos. Foto: Anneliis Voore

Suur rõõm oli paariaastase vaheaja järel taas võõrustada kogukonnarahvast 2. advendi õhtul Kuuste koolimajas. Teadupärast mõjub sunnitud katkestus igasugusele traditsioonile halvasti, aga õnneks oli ikka parasjagu rahvast kohale tulnud, et õdusat õhtupoolikut koos veeta.

Alguse tegid nagu ikka lasteaia- ja koolilapsed, kes õpetaja Mare juhendamisel oma lauludega mõnusa jõulutunde tekitasid. Seejärel sai sõna Kambja koguduse õpetaja Andrus Mõttus, kellele viimane nädal oli tervise mõttes paraja katsumuse tekitanud. Seetõttu oli tema advendisõnumgi tavapärasest murelikum ja kutsus kuulajaid oma elu ja saatuse üle mõtisklema ning valmis olema ka kõige pöördelisemateks muutusteks. Puudutamata ei jäänud ka kohutav sõda Ukrainas, millega seostusid tähenduslikult piiblilõigud, kus räägitakse vajadusest kaitsta oma rahvast vägivaldse sissetungija eest.

Järgmine esineja, Reola kultuurimaja naisansambel SO-LE, muutis kohalolijate meeleolu oma lauludega taas rõõmsamaks ja viis mõtted lähenevatele helgetele jõuludele. Veel kord leidis kinnitust tõsiasi, et kaunis muusika ja südantsoojendavad laulusõnad aitavad üle saada ka kõige murelikematest mõtetest.

Ja ei puudunud sel õhtul majast ka piparkoogilõhn ega maitsev tee. Suurema osa piparkookidest olid kooliõpilased valmistanud eelnevate päevade jooksul, et neid siis juhendava õpetaja Marju käe all pühapäeva õhtul kaunistada ja soovijatele maiustamiseks pakkuda. Looduslikud teesegud olid pärit aednik Annelt, keda maitsva joogi valmistamisel abistas Vana-Kuuste naisseltsi eestvedaja Edda. Temalt saime ka teada, kuhu oli kadunud traditsiooniline naisseltsi käsitöö näitus-müük. Selgus, et muretsemiseks polnud põhjust: käsitöö oma mitmekesisuses ja ilus ootas huvilisi imetlema ning kaasa ostma 4. advendi eelsel nädalal seltsimajas.

Lõpetuseks tahan tunnustada meeldivat koostööd Kuuste pere- ja noortekeskusega. Noorsootöötaja Liina ja loovusringi juhendaja Anni tõid omalt poolt meie advendiõhtusse mõnusat meisterdamise õhinat ja elevust.

Loodetavasti kaitseb ühistegevuse ingel meid ka tuleval aastal, et saaksime taas mitmeid toredaid ettevõtmisi koos ellu viia.

Kaido Mark
Kuuste kooli huvijuht

Kino maale
EelmineVana-Kuuste külapidude traditsioon tähistas juubelit
JärgmineEakad kohtusid Reolas jõulupeol