Pensionäride klubi Tammeke tegemised

746
 

TÄHTIS SÜNDMUS: Aastapäevapidu peeti Cantervilla lossis. Foto: Hella Sule 

Pensionäride klubi Tammeke selle aasta esimese kokkusaamise otsustasime teha 8. märtsil Cantervilla lossis.

Kokkulepitud ajal ootas maja peremees ja kutsus meid kõigepealt mõisahärra tagatuppa, kus andis ülevaate XVIII sajandi lõpus ehitatud mõisakompleksist.

Mõisakompleks asub Otepää kuppelmaastikul Pikajärve järve kaldal. Tänaseks on mitmed hooned taastatud ja avatud külastajatele. Peremees tutvustas lossi ajalugu ja rääkis asukatest – kuulsime legende ja lugusid.

Peremees tutvustas ka ruume ja praegust tegevust neis. Ta juhatas meid ballisaali, kus laudadel olid valged linad ja ka toolid olid kaetud valgete katetega.

Koosviibimine kujunes väga pidulikuks ja meeldivaks. Osa võttis 39 klubi liiget. Arutasime algava tegevusaasta ettevõtmisi ning soovisime üksteisele õnne naistepäeva puhul, sest oli ju 8. märts püha ja töövaba päev. Tõdesime, et pensionäride klubi Tammeke on juba 25-aastane.

Uhkele asutamiskoosolekule järgnes hoogne tegevus

Pensionäride klubi loomise mõtte algataja oli Valve Luha. Ta kaasas Evi Isaku ja 7. veebruaril 1990. a toimuski klubi asutamiskoosolek. Klubi juhatuse esimeseks esimeheks valiti Evi Isak (juhtis klubi väga pikka aega), esimehe abiks Leida Urm ja sekretär-laekuriks Lilli Riives. Asutajaliikmed olid veel Lilli Riives, Eha Kondike, Leili Suits ja Valve Luha.

Klubi esimene pidulik koosviibimine toimus 23. märtsil 1990. a Kambja sovhoosi spordihoones väga rikkalikult kaetud laudade taga. Peost võttis osa 85 pensionäri.

Klubi tegevus oli väga hoogne esimesel ja teisel tegevusaastal, kui aastas toimus kaheksa koosviibimist, seitse juhatuse koosolekut ja teatri ühiskülastusi. Ürituste tubliks eestvedajaks oli algusest peale Evi Isak. Teatrikülastusi organiseeris Leida Urm.

Üheks suuremaks ja raskemaks ürituseks peeti sügisnäitust, mis toimus 1990. aasta sügisel Kambja spordihoones. Näitusele oli toodud käsitöid paljudest kodudest, lilleseadeid sai kokku 40. Õied olid korjatud ilusamatest koduaedadest. Väga huvitavaks väljapanekuks oli Ants Luha kartulikollektsioon kuueteistkümne kartulisordiga. Oli köögivilju ja hoidiseid. Näitust külastas 133 inimest.

Kolmapäeviti kogunevad klubi liikmed oma päevakeskusesse

Igal aastal korraldati vähemalt üks ekskursioon. Endla Langeli juhendamisel tehti ringsõit Lõuna-Eestis. Ekskursioonil „Tutvumine koduvallaga“ vaadati Kambja kauneid kodusid. On käidud Võrumaal – Obinitsas ja Nopri talus, Põlvamaal, Ida-Virumaal – Narvas, Sillamäel ja Sinimägedes, Raplamaal. Uudistatud on Lindora, Hauka ja Paunvere laadal ning osaletud Setu kuninga valimistel ja laulupeol Umapido.

2010. aastal sai pensionäride klubi enda kasutusse endise apteegihoone, kus avati päevakeskus. Kolmapäeviti on seal uksed avatud ning soovijatel on võimalus kokku tulla käsitöö tegemiseks, kohvi joomiseks või eakaaslastega suhtlemiseks.

2010. aasta 1. mail toimunud talguüritusest „Teeme ära“ võtsid aktiivselt osa ka Tammekese liikmed. Koristasime endise apteegimaja ümbrust. Nüüd on seal kena ja puhas. Noorte abiga tekkis lammutatud kuuri asemele ilus lillepeenar. Nii majal kui aial peab nüüd silma peal Alli Siil.

Viimastel aastatel on liitunud klubi tegevusega uusi ja nooremaid liikmeid.

Viimastel aastatel on liitunud klubi tegevusega uusi ja nooremaid liikmeid ning suund võetud sellele, et pakkuda erinevaid üritusi ja ettevõtmisi, mis annavad võimaluse meievanustel kodust välja tulla ja ka reisida. Inimesed on ju erinevate huvidega ja selline tore klubi peab pakkuma igale midagi.

Kadriorust Alatskivini ning Hiiumaast Setumaani

Viimasel kolmel aastal oleme käinud Paide Vallitornis, Tallinna teletornis ja botaanikaaias, Metsamoori perepargis ja Metsavenna talus, Jääaja keskuses ja parvega Saadjärvel, nii Alatskivi kui Kadrioru lossis. Me oleme uudistanud Tallinna lennusadamas ja Titanicu näitusel, Elistvere loomapargis ja Luua metsanduskooli puukool-arboreetumis.

Seto külavüü kostipäeval külastasime nelja kohvikut üheksast. Varnja sibula- ja jõhvikalaadal täiendasime oma sibula ja küüslaugu varusid. Vanausuliste muuseumis tutvusime vanausuliste kultuuri ja rikkaliku käsitööga. Kostja sibulatalus jutustas peremees meile, kuidas käib õige Peipsiääre sibula kasvatamine ja kuivatamine.

2013. a tegime kahepäevase tiiru Hiiumaal ja 2014. a kordasime sama Pärnumaal.

Kambja laul- ja mänguseltsi ekskursioonid on meid viinud Põlvamaa muuseumisse ja maanteemuuseumisse. Läinud sügisel tegime tiiru naabrite juures. Väga tore oli tutvuda Nõo gümnaasiumi, Tõravere observatooriumi ja Rõngu pillimuuseumiga. Hellenurme vesiveskis nägime, kuidas viljast saab jahu ja jahust leib. Saime ka ise kakukese valmis teha.

Kõikjal, kus sõidame, üritame ikka käia ka kohalikus muuseumis. Meil õnnestus näha Elvas Juhan Pütsepa mälestuseks korraldatud näitust „Juhan Pütsepp. Peedu lilled ja Elva maastikud“. Näitus oli üleval Tartumaa muuseumi viimase üritusena. Muuseumi varad olid juba pakitud ja nüüdseks on muuseum likvideeritud.

Palju meeldejäävaid hetki

Tartu laulupeomuuseumis harrastusteatrite etenduste külastamine on meil lausa traditsiooniks kujunenud. Oleme vaadanud Sulbi ja Krabi külateatrite etendusi „Hullud päälinnast“ ja „Massu massmise mass“, Pärnu Koidula muuseumi etendust „Viru laulik ja Koidula“, Tabivere harrastusteatri etendust „Jaam”, Seasaare näitemängu seltsi etendust „Helin ja valu, mäng ja ilu“ Juhan Liivi elust ja loomingust.

Käisime Viljandi lossimägedes vaatamas teatrietendust “Viimne võttepäev”. Luke mõisapargis nägime suvelavastusi “Thijl Ulenspiegeli lugu” ja “Segajad”.

Tore avastus oli Alle-Saija teatritalu, kus oleme vaadanud etendusi „Asenaine“ ja „Nad tulid linna“. Väga lustiliselt mängitud teatritükid. Nendes etendustes mängib ka üks meie klubi liige.

Oleme kuulanud Kaunimate Aastate Vennaskonna esinemisi Elvas ja ansambli Noorkuu emadepäeva kontserti Viljandi pärimusmuusika aidas ning Marko Matvere merelaule Nõo rahvamajas.

Kahel aastal oleme jõulude eel käinud Tartu Jaani kirikus, kus 2013. a kuulasime Eesti Rahvusmeeskoori esinemist ja mullu Hortus Musicuse jõulukontserti.

Oleme veetnud toreda õhtupooliku Uhti kõrtsis, pidanud elamusliku ma
ikuise pikniku Suure-Kambja lavaaugus, pannkoogi ja soolase ampsu hommikud meie päevakeskuses, ajaloohõngulise kirjandusliku lõunapausi Haava kõrtsis, kus Ive Saame tutvustas Saverna eesrindliku taluomaniku Mart Miti eluteed Oskar Kruusi romaani „Aeg atra seada“ kaasabil.

Klubi liikmed on osalenud ka Kambja raamatukogu üritustel. Kohtusime käsitöömeister Aino Praakliga. Vaimutervist kosutasid kohtumised kirjanikepaar Helga ja Enn Nõuga ning kirjanik-mesinik-südamearst Ilmar Särjega. Kuulasime Contra esinemist.

Raamatukogu poolt korraldatud külaskäik perekond Ahse kaunisse aeda oli tore, kuigi saime seal vihma, äikest ja rahet. Pärast olid lilleõied vihmast longus, kuid aiaga tutvuda saime ikkagi.

Pensionäride klubi Tammeke tegemised

Samuti on igal aastal olnud kaks-kolm koosviibimist. Meeldiv on olnud koos olla Haava kõrtsis, Pangodi kalarestoranis ja Kambja hotelli restoranis. Ühel koosviibimisel näitas Ive Saame meile oma väga ilusat käsitööd – kudumeid. Ta oli nõus nende tegemise tehnikat õpetama. Kambja raamatukogu oli nõus ruume lubama ja nii me käisimegi kolmapäeviti heegeldamise tehnikat omandamas.

2015. a jaanuaris nautisime Haava kõrtsis kohaliku näitetrupi Püünelind lustakalt mängitud Jaan Metua etendust „Tornikomitee“.

Veebruaris käisime Tartu kirjanduse majas, kus vaatasime Vilde teatri lavastust „Pime tuba“, mille autor Aire Pajur ning lavastaja ja kunstnik Tess Pauskar mängisid ka peaosi. Väga toredalt ja südamlikult mängitud eluline tragikomöödia kahes vaatuses.

12. märtsil olime taas Tartu laulupeomuuseumis, et jälgida Seasaare näitemängu seltsi etendust „Lakalaulik Artur Rinne“. See oli väga hoogsalt ja lustiliselt mängitud ülevaade Artut Rinne elust ja lauludest.

Alanud on uus tegevusaasta. Esimesed üritused on toimunud ja poole aasta plaanid paigas Kavandatud on mitmeid üritusi. Kõikidest ei taha ja ei jaksagi osa võtta. Olgem ikka üksteise vastu hoolivad ning heatahtlikud, siis on tervis ka parem.

Suur tänu pensionäride klubi Tammeke liikmete poolt Kambja vallavalitsusele, kes on meie üritusi ja ettevõtmisi igal aastal rahaliselt toetanud.

Hella Sule,
klubi liige 2010. aastast

Klubi algusaastate ajaloo kokkupanekul on kasutatud pensionäride klubi asutajaliikme Valve Luha artikleid ajalehest Koduvald: „Pensionäride klubil „Tammeke“ täitus 10 aastat“ (Koduvald nr 4, mai 2000) ja „Eakad kambjalased tutvusid kaunite kodudega“ (Koduvald nr 7, juuni 2001).

Kino maale
EelmineVastsündinud vallakodanikud
JärgmineToiduretseptide kogumisvõistlus „Kodu maitsed“