Siim Henrik Saar Euroopas kaheksa parima seas

432
Noormees Eesti konndise vormis hoidmas bowlingu palli. Taamal bowlingusaal.
Siim Henrik Saar. Foto: Gunnar Saar

Viinis 1.–9. aprillil toimunud juunioride Euroopa meistrivõistlusel bowling´us tegi meie sportlastest suurepärase tulemuse Siim Henrik Saar (Ülenurme), kes saavutas meistrite finaalis 5.–8. koha.

Võistluste formaat on järgmine: paarismängud, meeskonna(naiskonna) mängud ja individuaalmängud – kokku 3 eraldi seeriat, igas seerias 6 mängu. 18 mängu kokkuvõttes pääsevad 24 paremat poissi ja tüdrukut meistrite finaalidesse, kus toimub üks-ühe vastu play-off 2 võiduni.

Eesti koondisesse kuulusid seekord: Siim Henrik Saar (Ülenurme), Joosep Talviste (Pärnu), Karl Martin Veiderpass (Tallinn), Franz Steven Saarm (Tartu) ning tüdrukutest Kaisa-ly Lee (Rapla), Marite Isakar (Rapla), Mariel Uibu (Pärnu) ja Isabella Eigo (Tallinn)

Võistlused algasid poiste paarismängudega. Meie poiste paarid saavutasid 45 paari seas 35. koha (Veiderpass ja Saarm) ja 17. koha (Saar ja Talviste), sealjuures mängides Soome paariga viiki (204,1 keskmist). Tubli töö poisid!

Naispaaride hulgas läks hulganisti punkte esimeste pingevitste alla, kuid siiski esimesed debütandid (Eigo ja Isakar) suutsid välja mängida nendelt ootuspärase tulemuse – paari keskmise 144,3 punkti (Isabella Eigo – 131,2 punkti ja Marite Isakar 157,5 punkti) – väga tublid, kogemusi tassime siit kuhjaga kaasa ja teame, mis suunas edasi liikuda!

Kokkuvõtteks paaride arvestuses:

Poiste arvestuses: Rootsile 1. ja 2. koht, 3. ja 4. koht kuulusid Slovakkiale ja Soomele

Tüdrukute arvestuses: Rootsile 1. ja 2. koht, 3. ja 4. koht kuulusid Soomele ja Norrale.

Midagi pole parata, Rootsi on tugev bowling´umaa!

Kuna Karl Martin Veiderpass pidi võistluse katkestama käevigastuse tõttu, siis meie poisid võistkonna mängus kaasa teha ei saanud, küll aga mängisid poisid selles blokis väga viisakad tulemused ning tuleb tõdeda, et terve Karl Martini abiga on meie poiste võistkond suuteline tippudele kandadele astuma küll.

Siim Henrik Saar – 1362 (227 keskmist)

Joosep Talviste – 1265 (210,8 keskmist)

Franz Steven Saarm – 982 (163,7 keskmist)

Olgu siinkohal mainitud, et poiste võistkondade seas tagas edasipääsu 210,5 keskmist. Meeskondade arvestuses võitis teist aastat järjest Soome võistkond. Palju õnne naabritele!

Kahjuks ka tüdrukute puhul pidi võistkond katkestama, kui Marite Isakar pidi tervislikel põhjustel võistluse kaks viimast mängu mängimata. Naiskondade arvestuses tagas edasipääsu 188 keskmist ning kulla võttis jälle see Rootsi. Tüdrukute tulemused võistkondade blokis:

Kaisa-Ly Lee – 946 (157,7 keskmist)

Mariel Uibu – 891 (148,5 keskmist)

Isabella Eigo – 791 (131,8 keskmist)

Marite Isakar – 539 (134,8 keskmist) – kaks viimast mängu nullid.

Peale nii tugevat blokki võistkonnamängus oli Siim Henrik Saar juba individuaalarvestuses meistrite joonest kõrgemal ning Joosep sellele väga lähedal. Nüüd oli tarvis üksikmängude blokis Siimul oma ära teha ning Joosepil kergelt purakat vaja.

Peale tugevat algust ja kolme mängu oli Joosep juba meistriklassi pääsemisele väga lähedal, kui väga keeruliseks muutunud rajaoludes ei suutnud pärnakas sellel korral tugevat lõppu teha. Siim see vastu oli peale kolme mängu punkte oluliselt tagasi andud, kuid Siimule sobis viimastel mängudel kõik väga hästi, viskas viisakad mängud lõppu ning kindlustas koha meistrite hulgas.

Tüdrukute arvestuses tegid kõik tubli soorituse ja noorte tüdrukute kogemuste pagas sai kena täienduse.

Üksikarvestuse tulemused ja kohad:

  1. koht – Siim Henrik Saar – 1244
  2. koht – Joosep Talviste – 1171
  3. koht – Franz Steven Saarm – 1054
  1. koht – Kaisa-Ly Lee – 1006
  2. koht – Mariel Uibu – 980
  3. koht – Marite Isakar – 886
  4. koht – Isabella Eigo – 715

Üksikmängudes oli poiste seas kerge üllatusena tulemustase väga kõrge. Medalimängudele pääsemiks oli tarvis visata koguni 1423 punkti. Tüdrukute seas sellist tulemustaseme kasvu ei toimunud, pigem tulemused isegi kukkusid ning viimane edasipääseja viskas 1203 punkti.

Peale üksikmänge oli selge ka individuaalne arvestus, kus on kõik mängud koos. Kokku 18 mängu. Selle alusel pääseb meistrite finaali nii poiste kui ka tüdrukute seas 24 paremat.

Meie tulemused individuaalarvestuses:

  1. koht Siim Henrik Saar – 213,7 keskmist
  2. koht Joosep Talviste – 202,4 keskmist
  3. koht Franz Steven Saarm – 173,8 keskmist

Poiste seas oli meistrite piiriks 211,6 keskmist.

  1. koht Mariel Uibu – 155,8 keskmist
  2. koht Kaisa-Ly Lee – 151,7 keskmist
  3. koht Marite Isakar – 148,1 keskmist
  4. kohta Isabella Eigo – 127,4 keskmist

Tüdrukute seas oli meistrite piirjoon 183,9 keskmist. Siinkohal tasub ka mainida, et tüdrukute individuaalse kulla võitis meie põhjanaaber Tiiamari Laukkanen keskmisega 208,6.

Meistrid

Esimeses ringis tuli Siimul rinda pista vasakukäelise taanlase Tobias Kastfelt Bryde’ga. See algas meie jaoks hästi kui vastane mängu lõpus saatusliku vea tegi ja Siim võitis esimese mängu 210-185. Teine mäng algas taanlase dikteerimisel, kuid mängu keskel ei tahtnud kumbki võita, aga lõpus oli Tobias kindlam ning noppis Siimu ees 193179 võidu. Viimane mäng oli täiesti punkt-punktis algusest lõpuni. Väga pingelise lõpuga viskas Siim vajalikud strike´d ja võitis 223204 ja sellega oli Siim 2:1 taanlasest jagu saanud.

Järgmises ringis tuli vastaseks rootslane Carl Eklnud (individuaalne hõbe). Selles kohtumises oli kahtlemata favoriit Eklund. Esimeses mängus oli rootslase edu juba poole mänguga nähtav, kuid Siim võitles vapralt ja suutis vahet hoida. Carl eksis 10. ruudus sparega ja Siimul oli kindlalt strike´i vaja visata, seda ta ka tegi tulemuseks 224212 võit. Teises mäng algas üsna sarnaselt esimesega, rootslane alustas pika strike´de riviga, Siim vastas strike´de ja spare´dega. Üheksandas ruudus oli Siimul veel matemaatiline võimalus, kuid sellel korral ei suutnud meie mees rootslasele lisapingeid panna ning Eklund võttis veenva 268213 võidu. Viimane otsustav kohtumine algas sarnaselt eelnevatele, taaskord rootslane rebis mängu alguses kohe ette, kuid seekord püsis Siim kindlalt kannul. Eklund ei suutnud otsustaval hetkel strike´i visata, aga Siim lõpetas mängu 5 strike´ga ja võttis väga napi 220216 võidu… raudsed närvid… Siim 2:1 maailmameister Eklund.

Veerandfinaalis sattus Siimu teele järjekordne rootslane Kevin Melin (individuaalne kuld). Kuna Siim oli ainus „nõrgema“ asetusega mängija, siis tema vastased tulid kogu aeg individuaalse tabeli tipust. Rajapaariks loositi äärmine 3132 rajapaar, kus nädala jooksul võistlusmänge ei mängitud. Soojenduse ajal tundus meie mehele kõik sobivat. Esimene mäng oli keskpaigani veel väga tehtav, aga Siim tegi kaks valusat eksimust ja rootslane läks oma teed ja võttis 215161 võidu. Teine mäng algas ja kulges oluliselt tasavägisemalt. Meie kurvastuseks jäi mängu keskpaigas parempoolsel rajal Siimule väga headest visetest kahel korral kümnes kurikas püsti, vasakul rajal oli kõik hästi. Rootslasel tuli mängu lõpus kaks õnnelikku tabamust ja kümnenda ruudu teisel viskel kindlustas rootslane endale 203184 võidu. Meie mees lõpetas võistluse 5.-8. kohal. SUPER!

Meistrite finaali võitis taanlane Nicolas Carter just selle sama Kevin Melini ees.

Carl Kinnunen
Eesti veeremängude liidu bowling´u sektsiooni juhatuse liige

Huvitavaid fakte:

Võistluse kõige noorem osaleja oli meie Isabella „Bella pesamuna“ Eigo – 11. aastane.

Kokku visati neli perfektset mängu 300.

Medalid:

Rootsi (13 medalit) 4 kulda, 7 hõbedat, 2 pronksi

Taani (7 medalit) 3 kulda, 4 pronksi

Soome (6 medalit) 2 kulda, 4 pronksi

Norra (3 medalit) 2 hõbedat, 1 pronks

Inglismaa (3 medalit) 3 pronksi

Prantsusmaa (2 medalit) 1 kuld, 1 hõbe

Slovakia 1 pronks

Saksamaa 1 pronks

Austria 1 pronks

Horvaatia 1 pronks

Bowling e booling e hobikeegel

  • Bowling on hasarti tekitav sportmäng, mida mängitakse palli ja kurikatega spetsiaalsel rajal.
  • Bowling kujutab endast suurepärast sportimisviisi just seetõttu, et sellega saavad tegeleda kõige erinevamad inimesed. Olgu tegemist pika või lühikese, peenikese või paksu, noore või vanaga – bowling pakub kõigile mängulusti.
  • Tipptasemel bowling on tõsiseltvõetav spordiala, mis nõuab pikki aastaid järjepidevaid treeninguid, head füüsilist vormi, head koordinatsiooni ja raudseid närve.
  • Maailmas harrastab bowling´u mängimist 120 miljonit inimest rohkem kui 70 riigist.
  • Eestis ühendab bowling´u harrastajaid Eesti veeremängude liit (EVML), mis on 1931.aastal asutatud samanimelise organisatsiooni tegevuse jätkaja. Hetkel kuulub EVML-i 12 spordiklubi ligi 300 bowling´usportlasega üle Eesti. Alates 1999. aastast toimuvad igal aastal Eesti meistrivõistlused. Alates 2001. aastast peab EVML Eesti bowling´umängijate reitingut ehk edetabelit.
Kino maale
EelmineVallavalitsuse istungilt 20.04.2023
JärgmineVabad “kinnisvara objektid”