Naised, teie tervis on teie enda kätes

775
Pilt: Tervisekassa

Mai on rahvusvaheline rinnavähi ennetuse kuu, mille raames juhib Tervisekassa kampaaniaga „Pealt ei paista, kindlam on kontrollida“ tähelepanu just vähi ennetamise ning varase avastamise tähtsusele.

Maikuu on ka emadepäeva kuu. Mõelge siinkohal oma laste ja lastelaste peale, kelle jaoks te olete väga olulised ning osalege sõeluuringutes!

2022. aastal osales Eestis rinnavähi sõeluuringus 64% kutsututest ehk 54 406 naist. Tartu maakonnas oli osalusmäär 64%. Rinnavähki haigestumise ja suremuse vähendamiseks peaks sõeluuringus osalema aga vähemalt 70% kutsutud naistest.

Neid asju, mida me mõjutada ega kontrollida saa, on maailmas niigi palju. Aga sõeluuringul käimine annab meile võimaluse kontrollida seda, millest sõltuvad kõik meie plaanid – meie tervist.

Möödunud aastal oli Tartu maakonnas sõeluuringule kutsutud 8850 naist, neist osales uuringus 5633 ehk 64%. Kuigi aasta varasemaga võrreldes on olukord paremaks läinud, on endiselt mitmeid naisi, kes siiski veel sõeluuringule ei jõua. Käesoleval aastal oodatakse rinnavähi sõeluuringule 9102 naist, kellest võib tänase seisuga eeskujuks tuua Peipsiääre ja Elva vallas elavaid naisi.

„On hea meel näha, et Tartu maakonnas on nii paljud naised juba sõeluuringul käinud. Sõeluuringutes osalemine on tervisekäitumise tavapärane osa ja me väga ootame, et iga naine astub selle sammu oma tervise eest vastutamise poole,“ ütles Tervisekassa sõeluuringute teenusejuht Maria Suurna ja lisas, et 2021. aastal avaldatud uuringuraportist selgus, et skriiningule ei jõua näiteks naised, kellel puuduvad kaebused ja sümptomid. „Kahjuks arvatakse, et kui sümptomid puuduvad, siis ei ole põhjust kontrolli minna, kuid paraku see nii ei ole,“ tõdeb maakonna terviseedendaja Lea Saul. Seetõttu ongi kampaania sõnumiks „Pealt ei paista, kindlam on kontrollida“.

„Vähieelne seisund ja varases staadiumis vähk endast märku ei anna ja seega on sõeluuringus osalemine väga oluline ka kaebuste puudumisel. Uuringus osalemine annab võimaluse enda tervise kontrollimiseks ning kingib kindlustunde, et kõik on korras,“ täiendas Suurna.

Rinnavähi sõeluuringule kutsutakse naisi vanuses 50–68 iga kahe aasta tagant. Tänavu on rinnavähi sõeluuringule kutsutud ravikindlustatud ja ravikindlustamata naised sünniaastaga 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1969, 1971, 1973.

Rinna- ja emakakaelavähi sõeluuringut tegevate raviasutuste kontaktid ja mammograafiabusside ajakava leiab Tervisekassa kodulehelt.

Lisainfo: Marina Suurna, Tervisekassa sõeluuringute teenusejuht, maria.suurna@tervisekassa.ee

Lea Saul, Tartu maakonna tervisedendaja, lea.saul@tartumaa.ee

Kino maale
EelminePutukapäev Nurmepesas
JärgmineKambja lasteaias tutvustati perepäeval erinevaid riike