Punase päästeauto päästmine

1924

Tunamullu suvehakul pakuti Tõrvandi päästeseltsile tagasi ühte kunagi algusaastatel Tõrvandi päästjatele kuulunud päästeautot GAZ 53-1201. Vananenud ja kulunud tehnika vedamine koju on teadupärast ühtepidi põnev, aga kindlasti ka ohtlik, kuna võib osutuda lihtsalt prahi kogumiseks.

Käisime masinat vaatamas ja tolmukihi all osutus olevat päris suur üllatus. Jälgi ajades selgus, et tegemist peaks olema masinaga, mis vabariigi iseseisvuse taastamise ajal töötas Tartus katseremonditehases mingit sorti tehnilise vedeliku vedamisel. Sealt võõrandati see masin Ülenurme valla päästeteenistusele ja Tõrvandi komandosse. Päästeauto seisund oli selline, et masin võeti viimase mutri ja poldini lahti ning ehitati uuesti üles sellise mõttega, et jätkuks aastateks.

Komando aga arenes ja elu läks edasi ning GAZ 53-1201 müüdi Nõo päästeteenistusele. Aastate möödudes ei olnud ka seal masinale enam kasutust ning järgmiseks omanikuks sai Möllatsi turbatootmisala. Päästeauto kasutuseesmärk oli esmane tulekustutusvahend kinnisel territooriumil ning sellest ajast alates on sõiduk registrist kustutatud. Tehniliselt oli see masin seal turbarabas aastaid seisnud nagu mootorpump, kuid tänaseks on jällegi tehnika ja elu nii palju arenenud, et selline lahendus ei ole kõige efektiivsem.

30. juunil 2017 tõime masina Tõrvandi komando juurde ja paar päeva pesime aastatega kogunenud tolmu maha. Kihi alt tuli välja ainult kõvasti pleekinud, kuid üldse mitte roostes masin. Kunagi seda masinat ehitades oli kõvasti vaeva nähtud ja nüüd paistis tulemus ikka veel välja.

Meestel oli lihtsalt kahju nö head lõuendit raisku lasta ja asjalikku töövahendit vanarauda suunata. Sellest tulenevalt alustasime mõnegi muuseumiga läbirääkimisi, et kui me selle masina välimuse taastaksime, siis äkki teeniks ta veel mõni aeg rahva huve.

Maanteemuuseumile plaan meeldis ja nii saigi aasta jooksul masin meie abiga endale uue värvikihi, kuid nokitsemise tuhinas ei saanud me veel pidama. Auto pandi ka käima ja tehniliselt on tegemist enam-vähem töökorras tuletõrjemasinaga. Natukene varustust lisasime juurde ja auto sõitis ise treilerile, millega masin käesoleva aasta oktoobris muuseumisse hoiule viidi.

Uuest hooajast leiab see väärika ajalooga päästeauto kindlasti muuseumi väljapanekus oma koha!

TOOMAS ARUMÄGI,
Tõrvandi päästeseltsi juhatuse liige

Kino maale
Eelmine„Kolhoosirahva” suur lõikuspidu Vana-Kuustes
JärgmineUhtil peeti teist aastat ainulaadne potikedra treimise võistlus