UNESCO ühendkoolide liidus on põnev!

608
Noored on staadionimurul moodustunud endist kaks ringi, millest väiksem on suurema sees. Päike tekitab lisaks ringisolijaist varjud.
Konverentsi pausi ajal käidi kooli staadionil droonifotoks poseerimas. Foto: Katrin Kello

Ülenurme gümnaasium kuulub alates 2011. aastast UNESCO ühendkoolide liitu, mis on andnud kooliperele võimaluse osaleda erinevatest projektides ja teha koostööd erinevate asutustega. 29. septembril oli koolil au olla võõrustajaks UNESCO ühendkoolide ja Läänemere Projekti õpilaste konverentsile ning koolide tänuõhtule. Osalejaid oli ligi 150 erinevatest Eestimaa paigust.

Konverentsil tutvustati uusi ühiseid projekte ning reklaamiti välja erinevaid konkursse. Kooli vilistlane Katrin Kello tegi osalejatest kooli staadionil vahvaid droonifotosid. Ülejäänud päeva programmi sisustasid töötoad, mille teemad olid hästi mitmekesised. „Mis on MUNESCO ja kuidas ÜRO töötab?” Tamsalu noored tutvustasid HeaTeoTööPäeva töötoas „Kohalik heategu aitab arengumaade õpilasi kooli”. Töötoas „Maailmanädal praktilise tööna” jagas Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilane oma reisikogemusi. Tõrva Docfesti ja Valga gümnaasiumi kinoklassi noored viisid läbi töötuba „Vaata ja muuda: filmiklubid”. Tutvustati Miljon+ projekti ja paljastati Vikipeedia tagamaid töötoas „Millest kirjutada Vikipeediasse?”. töötoas „Maailmakodanik 2030” jagati kogemusi Läänemere Projekti Saksamaa konverentsilt, töötoas „Töövarjud Läänemerel” kirjeldasid aga Rahvusvahelise Läänemere Projekti veebiviktoriini võitjad, kuidas on teadlastega koos tööl olla. Ilmselt kõige rohkem kõneainet pakkus Valga gümnaasiumi uurimistöö põhjal koostatud töötuba „Freeganlus ja prügisukeldumine.“

Töötubadele järgnes avastusrada-mäng Ülenurmes ning seejärel pidulik tänuõhtu. Ürituse peakorraldajateks olid UNESCO ühendkoolide koordinaator Viktoria Rudenko ja UNESCO Läänemere Projekti koordinaator Gedy Siimenson.

Järgmisel päeval toimus Tartu loodusmajas eraldi koolitus ühendkoolide õpetajatele, kus kõige muu hulgas jagati võrgustiku tegevuse kogemusi ning tutvustati eelseisvaid tööplaane.

MERLIN PONNA,
Ülenurme gümnaasiumi projekti- ja arendusjuht

Kino maale
EelmineTartumaa aasta õpetaja Peep Reimer
JärgmineÜlenurme muusikakoolis