Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom ootab külalisi nii kodumaalt kui võõrsilt

237
Ülenurme Sügislaadal esiteltakse esmakordselt Eestis kasvatatud põnevaid tomatisorte. Foto: Marko Ojakivi

Laupäeval, 2. septembril ootab traditsiooniline Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom 2023 külalisi nii kodumaalt kui võõrsilt juba 32. korda. Sündmuse peamine eesmärk on tunnustada ja esitleda Eesti parimaid tõuloomi ning pakkuda laada- ja näitusekülastajale mitmekülgset elamust läbi Eesti toidu töötubade ja eriilmelise kultuuriprogrammi. Sündmuse tipphetk, mil näeb areenil kauneid tõuloomi, leiab aset kell 12.

Aive Vahejõe, SA Eesti Maaelumuuseumid esindaja: „Üritus on läbi aegade hõlmanud kahte poolt – laata ja näitust. Ülenurme Sügislaadal kauplevad laadalised käsitöö, talukauba ning loodus- ja tervisetoodetega. Külalised saavad osa põnevast programmist nii areenil, pargialal kui mujal territooriumil, kus toimuvad erinevad töötoad ja näitused. Tõuloom 2023 on keskendunud Eesti Tõuloomakasvatajate Liidu liikmete parimate loomade esitlemisele ja tunnustamisele ning on hea võimalus linnarahvale põllumajandusloomade vaatamiseks.“ Üritusele oodatakse ca 100 kauplejat ja kuni 4000 külalist nii Eestist kui välismaalt.

SA Eesti Maaelumuuseumide esindaja Aive Vahejõe lisab, et Eesti toidukultuuri ja traditsiooni edendamiseks on katsetusi käesoleval aastal veelgi. Esmakordselt on korraldajad kaasanud nii-öelda potipõllumehi, kes oma oskusi demonstreerivad. Teiste hulgas näiteks Eesti tomatientusiast Kaja Murde, kes esitleb enda kätetööd tomatinäitusel. Kaja Murde: „Kodus on mul tänaseks 102 tomatisorti, millest 80 taime ja 64 eri sorti loodan näitusele tuua. 2018. aastal oli esimene selline ettevõtmine koduhoovis 25 sordiga ja kuue aasta jooksul on see kindlasti kõige suurem üritus, millel näitusega osalenud olen.“ Kaja Murdelt saavad näitusekülastajad näpunäiteid, kuidas käib lihtinimese tomatikasvatus – mahedalt ja ilma mineraalväetisteta.

Toidukultuurile keskenduva programmiga loodavad korraldajad inspireerida inimesi oma toitu ise kasvatama ja suunata külalisi mõtlema meie traditsioonilisele toidulauale. Aive Vahejõe: „Töötubade kaudu tahame tutvustada talurahvale meeldinud Eesti lemmiktoite. Eesmärk on, et me ei unustaks, kuidas ise teha näiteks leiba, võid, sõira.“

Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom 2023 toimub koostöös Eesti toidu kuu üritustesarjaga „Ma armastan Eesti toitu!“ ning on osa Tartumaa toidusündmuste sarja Tirin laada ja festivalikategooria sündmustest.

Sündmuste sari Tirin kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi ja on toeks Tartumaa toiduettevõtjatele laiema kõlapinna saavutamisel kohaliku tooraine ja toidutraditsioonide teemal. Sarja korraldavad Tartu kultuuripealinn 2024 korraldusmeeskond, LEADER tegevusrühm Tartumaa Arendusselts, piirkonna kohalikud omavalitsused, toiduvaldkonna tootjad-ettevõtjad ja tegusad kogukondade liikmed.

Lisainfo: Katri Kuusk, Tartumaa toiduvõrgustiku koordinaator, Tartumaa Arendusselts, 5358 4035, katri@tas.ee

Kino maale
EelmineKambja kool võtab tööle eripedagoogi ja psühholoogi
JärgmineSonaste lasteaeda on oodatud õpetaja abi