9.9 C
Kambja
Neljapäev, 28.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEesti ajalugu läbi poeeside

Eesti ajalugu läbi poeeside

Iseseisvuspäeva teemaõhtu koos Toomas Kihoga Unipiha koolis Pangodis. Foto: Eha Jakosbon 

Päev enne Eesti vabariigi 98. sünnipäeva, teemaõhtuks Unipiha Algkooli kogunenud Pangodi inimestele oli seekord külaliseks ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho.

Tema ligi tunnine ettekanne oli pühendatud eesti ajaloole, kuid tehtud mitte faktipõhiselt, vaid eesti luuletajate loomingu läbi.

„Viin teid eesti luuletajate kaudu eesti riigi ja sünni radadele,“ lausus Toomas Kiho alustades Juhan Liivi 12 salmilise luuletuse ette lugemist. Milles on kõige enam tuntud read: „ükskord – kui terve mõte – /ükskord on Eesti riik!

Tuglas oletas, et Liiv kirjutas luuletuse 1905. aasta revolutsiooniliste sündmuste mõjul. Samast ajast pärineb ka Gustav Suitsu 1905. a ilmunud „Elu tules“ read: “Kas tunnete: väriseb maa!/ Kas tunnete: kisendab veri!“

Seejärel liikus Kiho läbi Hendrik Visnapuu Vabadussõja aegsete luuletuste, läbi Marie Underi, August Alle, Johannes Vares Barbaruse, Jaan Kärneri (Suur Oktoober, 1942), paguluses elanud Kalju Lepiku ja Karl Ristikivi, stalinlikust päikesest luuletanud Manivald Kesamaa loomingu kuni Vorkuta vangilaagris olnud Helmut Tarandi ning Artur Alliksaare, Hando Runneli, Juhan Viidingu ja J. B. Isotamme nõukogude ajal kirjutatud värssideni välja.

Oma esinemise lõpetas ta lauljatar Lenna videoklipiga „Mina jään“, andes publikule mõtlemisainet oma kohast elus ja sellel maal.

Õhtu jätkus Toomas Keldoja koostatud viktoriiniga Eesti ja Kambja valla ajaloo kohta ning lõppes ühise tordi söömise ja laulmisega.

Suur aitäh, Toomas Kihole, Eero Vainikkole ja Toomas Keldojale! Kõigile, kes meie riigi sünnipäevale olid tulnud!

Lembit Jakobson

 

Toomas Kiho

Peaministri nõunik

Toomas Kiho annab peaministrile nõu ajaloo, regionaalteemade ning tähtpäevadega seonduva osas. Ta aitab koostada ettekandeid ja kõnesid ning otsida taustamaterjali. Samas ametis töötas ta ka peaminister Juhan Partsi büroos. Peaministri nõunikuks on Toomas Kiho oma põhitöö kõrvalt – ta juhib juba aastaid ajakirja Akadeemia toimetust. On riigi kantselei juurde moodustatud Eesti Vabariik 100 juhtrüma esimees. Toomas on Tartu Ülikooli haridusega matemaatikadoktor.

 

Loetumad