Kui laupäevahommikune poolunine laadakülaline kaaslasega Tartust Ülenurmele jõudis…

222
GALERII:Ülenurme sügislaat ja Tõuloom 2023. Fotod: Ketlin Lääts

…oli laat juba alanud. Küll ainult mõnekümne minuti eest, seega läks sulandumine sujuvalt.

Eks Tartu on Ülenurmele ju lähedal ka, kaugeltnurga mehed peavadki teadupoolest varem kohal olema. Aga laadasaginas toidutänav ning esinduslik kauplejaterivi kinnitas, et põllumajandusmuuseumi aasta tähtsündmusele Ülenurme sügislaat ja Tõuloom 2023 oli laadalisi nii kauplema kui talvevarusid täiendama saabunud tõesti nii lähemalt kui kaugemalt ja oluliselt varem, kui Tartu linna daamidel mahti oli laekuda. Hoidiseid ja köögivilja, esmapilgul peaasjalikult sibulat, küüslauku ja kartulit leidus nii Kastre, Kambja kui Elva vallast, Peipsiäärelt, Jõgevamaalt ja Pärnustki. Juba veidi ärganuma külalise laadamärssidesse rändasid lettidelt juurikate asemel küll tšillimoos ja õunasinep, aga palju sinna magalarajooni kahetoalise külmkappi siis mahubki… Õnneks jagasid hakkajamad kauplejad tagasihoidlikumatele laadalistele küsimatagi lahkelt visiitkaarte. Ehk talvekartuli ja sõiravarud sai soovi korral endale kindlustada ka juhul, kui kotti enam midagi ei mahtunud.

Tõelise hingesugulase leidis esmakordne ürituse külaline korraliku karakteriga Kihnu maalambas. Foto: Ketlin Lääts

Aeg tõuloomi kaema sättida

Paun heast-paremast pungil, oli samm juba üsna tragi ja aeg tõuloomi kaema sättida. Areenil oli paarisajapäisest publikust hoolimata introvertidele meelepäraselt lahedalt ruumi. Kerges vihmasabinas sai end kurssi viia näiteks lambapügamisvõtetega. Käsitsilüpsi võistluse rekordiline ligi 5 liitrit piima kahe minutiga näis ka muljetavaldav. Aga tõelise hingesugulase leidis esmakordne ürituse külaline korraliku karakteriga Kihnu maalambas. Oma mõneti tõrksa olekuga viis saarelt mandrile transporditud isend vägisi mõtted paralleelini senise isikliku kogemusega päevast – lubage naasta harjumuspärasesse keskkonda kodukarjamaal. Et aga oma roll hetkes oli täita mõlemal, sai lammas lõpuks siiski püünele ja tõuloomakaugemadki publiku esindajad väärikat aplausi harjutada.

Pigem väiksemate maaeluentusiastidena sai tartlastelt siiski omajagu tähelepanu ka kodulindude sektsioon. Peaasjalikult seetõttu, et juhuslik diskussioon teemal, kas väikeloomade mobiilsel tapamajal oleks Tartumaal turgu, viis mõtted Tartumaa toiduvõrgustiku ja väikelooma- ja linnukasvatajate võimalike koostöökohtadeni.

Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom 2023 toimus koostöös Eesti toidu kuu üritustesarjaga „Ma armastan Eesti toitu!“ ja
on osa Tartumaa toidusündmuste sarjast Tirin. Foto: Ketlin Lääts

Leiba oskab küpsetada igaüks

Pea täis häid mõtteid tõuaretuse ja väikeloomakasvatuse teemadel, jäi aega uidata ka toidutänaval. Ka valivam külastaja sai kena kõhutäie kohapeal või soovi korral koju kaasa võtta. Degusteerimiskõlbulikuks tunnistatud värskelt valminud kaneelikeerud, vastavalt soovile kas rosinatega või ilma, läbisid testi sedavõrd edukalt, et laadamärssidesse tekkis lisagi. Ka värske leiva sai kaasa. Küll vaid geniaalse küpsetuskomplekti näol. Aga peremehe boonuseks kaasa antud soojad sõnad, et leiba oskab küpsetada igaüks ja küpsetaja puudutus on see, mis leivast leiva teeb, kõlasid sedavõrd julgustavalt küll, et üks „teräleiva“ katsetus lähiperspektiivi plaani võtta.

Korraldajate ja kauplejatega vesteldes jäi kõrva, et mõlema eesmärk on suunata tarbijat rohkem tervislikku kodumaist toitu sööma. Võimalikke lahendusi, kuidas seda teha, on erinevaid, kuid sügislaadad on kindlasti üks hea variant tõsta nii tarbija teadlikkust kui ka võimaldada otse tootjalt kohalikke põllumajandussaadusi osta. Kauplejate põhjalikum eelkontroll, et laadalettidel oleks tõesti kohalik eestimaine toodang, ja targalt plaanitud kommunikatsioon külastajale on juba suur samm eesmärgi poole liikumisel.

Käsitsilüpsi võistluse rekordiline ligi 5 liitrit piima kahe minutiga näis ka muljetavaldav. Foto: Ketlin Lääts

Tegemist oli hästi korraldatud ettevõtmisega

Mida Ülenurme sügislaadalt ja Tõuloom 2023 ürituselt lisaks produkte triiki täis seljakotile kaasa võtta sai? Muuhulgas teadmise, et sügisese pereüritusena oli tegemist hästi korraldatud ettevõtmisega, milles oli kodumaise toidu kasvatajatel ja tarbijatel kindel koht – 125 kauplejaga laadale leidis tee ca 4100 külalist. Aga ka seda, et ühe mõõduka seltskondliku pingutuse järel on magalarajooni anonüümse ukse taga ootamatult armsaks saanud neli seina. Ehk järgmisel aastal jälle. Kahjuks jäi kaunite silmadega trakeeni mära sel korral nägemata ja õnneks hirmuäratavat belgia sinist Eestis vist hetkel ei olegi.

Keit Lipp, Katri Kuusk
Tartumaa toiduvõrgustik, Tartumaa Arendusselts

Kino maale
EelmineKuidas Kavastul uhhaad keedeti
JärgmineMuinastulede öö Untsakatega