Ülenurme gümnaasiumi raadioringi tegemised 2018. aastal

1181

2005. aastast on Ülenurme gümnaasiumis tegutsenud raadioring. Nagu nimigi ütleb, tegeletakse asjadega, mida saab seostada raadio ja elektroonikaga: sidepidamisest Arduinode programmeerimiseni välja, koolis tegutseb amatöörraadiojaam kutsungiga ES5YG.

Praegu tegutseb ringis 15 õpilast 2. – 9. klassist. Mõnevõrra üllatuslik on nooremate klasside suur huvi, kuid tundub, et nii vanematele kui ka noorematele on see kasuks tulnud: ühed on õppinud soliidset käitumist, teised noorematega arvestamist. Vanus ei ole tegutsemistes takistuseks: ka kõige nooremad suudavad makettplaadile kokku panna elektroonikaskeemi ja ei jää hätta jootekolvi kasutamisega. 4. klassi õpilane Karlos Angerjärv on teinud valmis helivõimendi elektroonikaosa ning juba on olemas korpuse makett. Projekte on aidanud ellu viia hea koostöö tööõpetuse õpetaja Toomas Laanega. Kevadel saadud summa huvihariduse lisarahastusest võimaldas oluliselt täiendada seadme- ja tööriistaparki.

Olulisel kohal on raadiosport. Sel aastal sai jälle täiendust meie karikakollektsioon. Aprillikuus toimunud Eesti meistrivõistlustel lühilainesides saavutasid Romily Klauzer, Karl-Sander Pütt ja Marielle Särel I koha koolijaamade seas (ühtlasi I koha väikese võimsusega klubijaamade seas ja IV koha klubijaamade absoluutarvestuses).

Eesti karikavõistlustel lühilainesides (9 etappi) saime III koha klubijaamade arvestuses, võistlejad olid Karl-Markus Kaarlõpp, Karl-Markus Kirs ja Marten Michelson.

Lisaks sellele osaleti ka rahvusvahelistel võistlustel ja harjutati koos Eesti raadioamatööride paremikuga. Juuresoleval pildil on näha võistluse World Wide WPX Contest diplom. Võistlusel osalemiseks kasutati Eesti Vabariigi 100. aastapäeva erikutsungit.

Juuresoleval diplomil on osalejateks Ülenurme gümnaasiumist Karl-Sander Pütt, Carmen Veltmann, Romily Klauzer ja Mari-Johanna Ruut. Paljud õpilased on sooritanud ka raadioamatööri kvalifikatsioonieksami ja on valmis kutsungi taotlemiseks tehnilise järelvalve ametist.

Pärast mõne nädala eest toimunud ekskursiooni ringhäälingumuuseumisse ja telestuudio töötuba on väga populaarseks muutunud saatevigade video. Lähituleviku plaanides on veel võistluskogemuste kogumine, lennuakadeemia ning lennujaama külastamine ning kooliraadio tegemise oskuste täiendamine.

Kui keegi tunneb meie tegemiste vastu huvi, siis ring toimub tavaliselt neljapäeviti kell 15.00 spordihoone ruumis 105 – uks, millel on sildid „Raadiojaam“ ja „Raadiomuuseum“.

JÜRI RUUT,
ES5JR,
raadioringi juhendaja

Kino maale
EelmineSipsikud rahvusvahelisel robootikafestivalil
JärgmineVana-Kuuste raamatusõprade mõnus taaskohtumine meie oma kirjanikuga