Vana-Kuuste raamatusõprade mõnus taaskohtumine meie oma kirjanikuga

947
Kirjanik Kersti Kivirüüt tutvustab uut romaani „Värav”, pildile on jäänud ka kirjastuse Fantaasia omanik Eva Luts. Foto: Anne Palumets

Kersti Kivirüüt esitles salapäraste sündmustega etnoõudusromaani „Värav“

Kuuste raamatukogus oli novembris järjekordne huvitav raamatuesitlus. Nimelt on meil sedavõrd soojad suhted kirjanik Kersti Kivirüüdiga, et ta pole paljuks pidanud kõiki oma seni ilmunud teoseid Vana-Kuuste lugejaskonnale isiklikult tutvustada.

Selleks on ka põhjust, sest meie kodukandi kandumine eesti ilukirjanduse kaardile ongi uue hoo sisse saanud just tänu Kersti põnevale loomingule. Tulihingelise Vana-Kuuste patrioodina on ta kajastanud siinse elu salapärast minevikku ja olevikku mitmes oma raamatus.

Mis kirjutatud, mis kirjutamisel

„Okultismiklubi” (2009) ja „Okultismiklubi 2” (2011) on inspireeritud Vana-Kuuste kandis aset leidvatest paranähtustest, Kuuste Q-klubi ulmelistest seiklustest ja Kersti kogemustest noore õpetajana meie koolis. Menuka teose esimene osa on tõlgitud koguni ungari keelde (2012).

Tondijutukogu „Kaku kabel” (2011) sisaldab hirmujutte, millest õige mitu on saanud samuti ainest Vana-Kuustest.

Nimetatud teoste lisaväärtuseks kohalikele lugejatele on teadagi äratundmisrõõm nii tegelaste kui tegevuspaikade osas.

„Mäng mõisa peale” (2017) kujutab iiri õnneotsija Sean O’Donneli seiklusi Tartus ja Tartumaal Ülenurme kandis 19. sajandi teisel poolel.

„Tuulte linna” (2018) tegevus toimub peamiselt Bakuus ja selle ümbruses, kus eesti neiu satub koos aseritest sõpradega ohtlikesse seiklustesse, mille jäljed lugeja läbi kaugete aegade Läänemere äärde toovad.

Uusima (etnoõudus)romaani „Värav” (2018) tegelased seiklevad jälle Tartumaal, teos jutustab tänapäeval Meerapalus ja selle ümbruses toimuvaist salapärastest sündmustest, mille juured aga minevikku, sealhulgas ka Kambja maile ulatuvad.

Kuigi raamatukokku oleks 23. novembril huvilisi rohkemgi mahtunud, möödusid paar tundi õdusalt kohvitassi taga juttu puhudes imekiirelt. Kersti tutvustas romaani tagamaid ja valmimisprotsessi, omapoolseid selgitusi lisas esitlusele külaliseks palutud kirjastuse Fantaasia omanik ja „Värava“ väljaandja Eva Luts.

Peagi veeres jutt taas meie kodukandi põneva ajaloo kui lõputu inspiratsiooniallika ümber. Kirjanikul olevatki juba käsil uus lugu, mille aines ning mitmed tegelaskujude prototüübidki jälle Kambja vallast pärinevat.

Täname Kerstit ja jääme huviga ootama nii uut lugemiselamust kui mõnusat taaskohtumist.

HELI NEMVALTS,
Kuuste raamatukogu perenaine

Kino maale
EelmineÜlenurme gümnaasiumi raadioringi tegemised 2018. aastal
JärgmineKambja Noorteka aastalõpu tegemised