Tõrvandis avati toidujagamiskapp

1355
Kohalikud elanikud saavad üle jääva toidu tuua Tõrvandisse Papli 6 asuvasse toidujagamiskappi. Foto: Marko Ojakivi

Tartu Toidujagamisel on neli toidujagamiskappi Tartus ning toidujagamiskapid on avatud ka Elvas ja Viljandis. Tõrvandis aadressil Papli 6 asuv toidujagamiskapp on esimene omalaadne kapp Kambja vallas.

Tõrvandi toidujagamiskapis on olemas külmkapp koos sügavkülmikuga ning eraldi riiulisektsioon toidule, mis külmas säilitamist ei vaja. Kapi juures toimib videovalve. Kapi täitmise, koristamise ja desinfitseerimise eest vastutavad Tartu toidujagamise vabatahtlikud. Kõik kohalikud on teretulnud panustama üle jääva toidu jagamisse kogukonnaga.

Toitu kappi tuues tuleb märkida kodus valmistatud toidule valmistamise kuupäev, koostisosad ja allergeenid ning see, kas tegu on sobiva toiduga veganitele. Samuti on võimalik kappi tuua puhtaid purke mahuga kuni 0,5 liitrit, mida vabatahtlikud saavad vajadusel kasutada toidu pakendamiseks.

Tartu Toidujagamise eesmärk on vähendada toidu raiskamist, leides tarbijaid maha kantavale, kuid siiski söögikõlblikule toidule, ning sellega vähendada ökoloogilist jalajälge. Liikumise eesmärgiks on kaasata vabatahtlikke toidu kogumiseks poodidest ja selle jagamiseks otse soovijatele või toidujagamiskappide kaudu. Päästetud toit on kättesaadav kõigile soovijatele, tingimusel et igaüks võtab ainult niipalju toitu, kui ta suudab tarbida, sest kapi sisu ei säili kaua.

Toidu päästmine ja jagamine on ingliskeelsetest sõnadest foodsaving ja foodsharing tuletatud mõisted, mis kirjeldavad sarnaseid praktikaid üle maailma. Vabatahtlikud toidupäästjad on mures toidu raiskamise pärast ning soovivad suurendada ühiskonna teadlikkust sellest, et palju toitu, mis muidu prügikasti läheks, on tegelikult tarbitav.

Tartu Toidujagamine avaldab tänu Kambja vallale, kes oli heaks partneriks dialoogis ja rahastas toidujagamiskapi ehitamist. Täname ka OÜ Ülenurme Teed juhatajat Arne Peda ja Kambja valla vallavara spetsialist Ragnar Veemaad, kes disainisid toidujagamiskapi; ettevõtte töötajaid, kes ehitasid ja paigaldasid toidujagamiskapi ning OÜ Olme juhatajat Toomas Arumäge, kes varustas kapi elektriühendusega.

Jane Raamets
Tartu Toidujagamise vabatahtlik

Kino maale
EelmineKorteriühistud saavad taotleda jäätmemaja ehitamiseks või süvakogumismahuti paigaldamiseks toetust
JärgmineValla raamatukogude lugejaküsitlus