Andre juustufarm asub Kambja vallas Talvikese külas. 18 aastat tagasi alustasime 20 lehmaga. Tänaseks on meil lüpsilehmi 180, kellele oleme pannud hellitusnime „Mummud”. Oleme koos oma loomadega kasvanud ja arenenud. Veidi enam kui kolm aastat tagasi jõudsime veendumusele, et oleme võimelised jagama vastastikust hoolivust loomadega ka teistele inimestele.

Alustasime meierei rajamisega, käisime juustutegu õppimas Hollandis ja Itaalias. 2015. aasta suvel alustasime juustu valmistamisega. Valmistame Gouda tüüpi juustusid erineva laagerdusajaga. Juustud valmivad käsitööna oma farmi Mummukeste kvaliteetsest täispiimast.

Meie juustukojas valmib praegu klassikaline Hollandi tüüpi juust. Laagerdusaja pikkus annab juustule erinevaid maitseid ja elamusi. Noor, pretensioonitu juust valmib nelja nädalaga, kolme kuu juust annab juba aimu kujunevast isiksusest. Aastane juust aga näitab juba iseloomu ning nõuab enda kõrvale sobivaid lauakaaslasi, juustud on rohkem isepäisemad ja eeldavad isiklikku lähenemist.

Me soovime oma juustuga anda inimestele edasi teadmise ja kindlustunde, et kodumaine toit on valminud suure hoole ja armastusega. Sellesse on pandud loomade hoolivus inimestest ning inimeste hoolivus loomadest ja meie klientidest. Meie igapäev on loodusest, sealhulgas ka loomadest loodud!

1 kg juustu sisaldab umbes 10 kg piima, laapi, bakterkultuuri (siit tulevad erinevad retseptid ja erinevad maitsed), soola (100 g juustu sisaldab kuni 1,7 g NaCl).

Juust on laagerdunud traditsiooniliselt puust riiulil. Iga päev on juustu keeratud ja vastavalt vajadusele ka kaetud juustu küpsemist soodustava vaabaga (coat).

Andre juustufarmi juustude puhul on tegemist esimeste Eestis toodetud toiduainega, mis pälvis rahvusvahelise tunnustuse.

Andre juustufarmi kaks juustu – Andre Prima ja Andre Grand osalesid Rahvusvahelise Maitse ja Kvaliteedi Instituudi (The International Taste & Quality Institute – iTQi, www.itqi.com) poolt läbi viidaval pimedegustatsioonil, kus üle maailma ettevõtjate poolt hindamisele esitatud tooteid degusteerib rahvusvaheline tippkokkadest ja sommeljeedest koosnev žürii. Andre juustufarmi „lipulaev“ Andre Grand hinnati maksimumi – kolme kuldtähe vääriliseks ning teine juust Andre Prima kahe kuldtähe vääriliseks.

  • 2016. a sügisel osalesid aga kolm meie aastase laagerdusega juustu – Andre Prima, Andre Grand OLD ja Andre Excellent – Hispaanias World Cheese Award võitlusel, kus osales üle 3200 juustu üle maailma. Oma kategooriates pälvisid meie juustud hõbemärgid.
  • 2017 aasta sügisel pälvisid Londonis World Cheese Award võistlusel Andre Classic, Andre Prima Old ja Grand Old taas oma kategooriates hõbemärgid.
  • 2017. aasta suvel pälvis Andre Grand Old Ehtsa Talutoidu konkursil alavõidu kategoorias „Parim piimatoode“ ning sama konkursi üldvõidu „Parim talutoit 2017“.
  • Märtsis 2018 osalesid Andre Excellent 18 kuud ja Andre Grand Old USA-s World Cheese Chapionship võistlusel, kus Excellent pälvis 99,36 punkti 100-st ning Grand Old 99,15 punkti 100-st.
  • 2018.a kevadel pälvis Andre Grand Old Toiduainetööstuse Liidu konkursil tiitli „Parim Eesti Toiduaine Lõuna-Eesti väikeettevõtjalt“.
  • 2018.a suvel pälvis Andre Excellent 18 kuud Ehtsa Talutoidu konkursil tiitli „Parim juust 2018“.
  • 2018.a novembris pälvisid Andre Grand ja Andre Prima World Cheese Award võistlusel oma kategooriates pronksmärgid. Samal võistlusel pälvis 18 kuud laagerdunud Andre Excellent Super Gold märgi ning tiitli „Parim Ida- ja Kesk-Euroopa juust 2018“.

2017. aasta kevadest on meil avatud oma talupood, kus lisaks oma juustudele pakume head-paremat ka teiste väiketootjate toodangust. Valikus on leivad, juustud, piim, munad, karastusjoogid, maiustused, viljatooted, magusad ja vürtsikad keedised, mesi jne. Poes saab kokku panna kingikomplekte nii jooksvalt kui ka ette tellides.

ERIKA PÄÄBUS,
Andre juustufarmi perenaine
tel 5304 9809,
e-post juust@andrefarm.ee
www.andrefarm.ee

Kino maale
EelmineTule sportima!
JärgmineVõimlemisklubi edukas märtsikuu