Ülenurme gümnaasium koolide korvpalli MM-il

1231
Ülenurme gümnaasiumi delegatsioon ISF koolide MM korvpallis Kreetal Heraklionis – kodune pilt enne ärasõitu.
Taga vasakult Egert Tiidor (kohtunik), Kaspar Koolman, Morten Saarna, Rico Andreas Vene, Martin Rosenthal, Glenn Rahasepp,Robin Nõmme, Paavo Russak (treener). Ees vasakult Artur Tamm, Karl Sims, Bert Robert Põlluste, Volli Kurss, Siim Henrik Saar, Andren Kaju. Foto: Kaspar Koolman

12.-20. aprillil toimus Kreetal Heraklionis rahvusvahelise koolispordi föderatsiooni (ISF) korraldatav koolide maailmameistrivõistlused korvpallis. Olime varem mitu korda proovinud osaleda sellel turniiril, mis toimub iga kahe aasta tagant maailma eri paigus. Lõpuks õnnestus sel korral sinna pääseda. Osalemisõiguse saime tänu pikaajalisele ja edukale tööle koolikorvpalli arendamisel ja toetusele Eesti koolispordiliidust. Ühtlasi olime ka Eesti esindajad poiste arvestuses. Tütarlaste arvestuses osales Tallinna Linnamäe vene lütseum. Reglement näeb ette, et igast riigist saab osaleda üks poiste ja/või üks neidude võistkond, erandiks on korraldav maa, kes võib välja panna 2 võistkonda kummaski arvestuses.

Delegatsiooni juhina tuli pidevalt kokku puutuda erinevate muredega, mis võistlejatel ja treeneritel tekkisid. Kõik, mis puudutas mängude korraldust, mida koordineeris ISF tehniline komisjon, ja toitlustus, mis oli hotellide korraldatud, oli superhästi tehtud. Aga kohaliku korraldusmeeskonna vastutusalad lonkasid küll mõlemat jalga. Informatsiooni jagamine oli allapoole igasugust arvestust. Näiteks pidin ootama infot järgmise päeva ürituste toimumiskoha ja kellaaja kohta mõnikord lausa kella kolmeni öösel. Puudust tundsin sellise mastaabiga üritustel elementaarsest team memost (infovoldik). Siinkohal oleks paslik võrdlustena välja tuua 11. Coubertini noortefoorumi korraldamine Ülenurmel 2017. aastal, kus saime korraldajatena nii osalejailt kui katuseorganisatsioonilt suurepärase tagasiside infovahetuse ja korralduse kohta, ning äsja Otepääl lõppenud ISF koolinoorte orienteerumise MM järgne positiivne osalejate ja ISF poolne kajastus.

Kreetal toimunule paraku asjaajamise kohta kiidusõnu ei ole võimalik anda. Korralagedus registreerimisel, keelebarjäär, segadus transpordiga, pidev uuesti raha küsimine juba ammu tasutud teenuste eest… Aga delegatsiooni juhina tuli kõigega toime tulla ja kõigest hoolimata meie jaoks parim lahendus leida ning nüüdseks oleme õnnelikult kodus tagasi ning vaatame olnule tagasi ikkagi rõõmsalt kui väärt kogemusele.

Osalemine rahvusvahelistel võistlustel on teadagi väga kulukas. Siinkohal tahangi suurimad tänusõnad öelda Kambja vallavalitsusele, Ülenurme gümnaasiumile ja direktor Olev Saluveerile, haridusnõunik Maia Uibole, lapsevanematele, eriti Gunnar Saarele ja tema ettevõttele Glassdrive ning Argo Kajule ja tema ettevõttele Geopartner, Eesti Kultuurkapitalile, Eesti koolispordiliidule ning Põlva ja Räpina vallale, tänu kellele kõnealune ettevõtmine üldse võimalikuks sai.

Alljärgnevalt osalejate mõtteid

Paavo Russak

Siin ka mõned treeneri mõtted peale Kreekas toimunud turniiri.

Selline koolikorvpalli kogemus oli esmakordne nii poistele kui treenerile. Olen treenerina käinud nii universiaadil kui erinevate vanuseastmetega Euroopa meistrivõistlustel, kuid tipptasemel maailma koolikorvpalli nägin esmakordselt. Olin teadlik, et selline üritus iga paari aasta järel toimub ja mõnikord on sellest ka Eesti koolimeeskonnad keskmise eduga osa võtnud.

Küsisin meie vilistlaselt Raivo Tribuntsovilt, kes on Kadrina poistega seal osalenud, mida see turniir endast kujutab, ja ta avaldas arvamust, et tubli spordikooli meeskonnaga võiks seal täitsa mängida. Tema kogemus on 5-6 aasta tagune, aga vahepeal on turniiri tase teinud olulise arengu. Tegemist ei olnud mitte koolide võistkondadega, vaid meie mõistes piirkondlike spordiinternaatkoolide või spordiõppe süvakallakuga koolidega. Esimese 8-10 meeskonna tase oli täiesti võrreldav meie Audentese meeskonna tasemega, aga Audentese meeskond mängib Eesti I liigas ja koondab meie paremikku ning enamik mängijaid on ka Eesti noortekoondiste liikmed.

Viimase kolme aasta jooksul on Ülenurme koolivõistkond kahel korral olnud Eesti parim koolimeeskond ja nende meeskondadega oleks hea õnne korral olnud võimalik mängida turniiri keskmike hulgas. Tänavuse koosseisuga meil paraku jõudu nappis nii korvi all kui korvist eemal. Vastaste suhtumine oli aga austav ja respekteeriv. Meil lasti mängida nö oma mängu ja teha oma asju omal tasemel. Eriti avaldus see kohtumistes endast oluliselt tugevamate meeskondadega. Võidu peale läks mänguks Azerbaidžani ja Rumeeniaga, kus üritasime maksimumi ja olime mängus sees üsna lõpuni. Teravalt andis tunda Rico Andreas Vene vigastus, mis oluliselt nõrgestas meie korvialust võitlust. Poistest kedagi väga esile tuua ei ole põhjust, samas ka keegi väga ära ei kukkunud ja põdejaid ei olnud. Enne mängu ikka ütlesin poistele, et ärge lootke, et keegi väljakule ei pääse ja saab ennast sõbra selja taha peita. Kõik said mängida, kes rohkem, kes vähem, aga positiivse emotsiooni said kõik. Oluline on, et poisid selle kogemuse ja positiivsuse enda jaoks õieti mõtestaksid ja et see innustaks neid treenima ja rohkem vaeva nägema. Üritus oli seda väärt, et seal osaleda ja seda kogemust edaspidises tegevuses võimendada.

Rico Andreas Vene

Korvpalli mängimine ja võitlus käivad käsikäes. Igal juhul andsime endast parima, me võitlesime iga palli pärast, mis tegi meid meeskonnana tugevamaks.

Siim Henrik Saar

Meil oli võimalus mängida väga heade tiimide, näiteks Kreeka ja Prantsusmaa mängijate vastu. Kuigi meil ei läinud nii hästi, kui lootsime, oli meil palju arenemisruumi ning saime väärt kogemuse edaspidiseks.

Martin Rosenthal

See turniir oli arendav meile kui mängijatele, kuna mängud olid kõrgetasemelised. Turniirilt leidsime ka palju uusi sõpru ja saime hea kogemuse juurde. Selliseid turniire ootaks kindlasti veel, kuna need on väga arendavad.

Glenn Rahasepp

Poleks arvanud, et kunagi selline võimalus üldsegi tekib, et saab veeta nädala Kreetal, kus hea ja soe ilm ning tehes seda, mida väga armastad ehk mängides korvpalli. Juba lapsest saadik on korvpall mulle meeldinud ning mängida seda nii kõrgel tasemel oli väga äge. Sealsed tingimused mängudeks olid head ning mängud olid rasked. Tänu mängudele sain ma kindlasti suure kogemuse võrra rikkamaks. Reis avardas minu silmaringi ning andis rohkem kindlust korvpalliga tegelemiseks. Kreetalt sain ma ka palju uusi tutvusi ja sõpru, kellest enamus on ikkagi korvpallurid. Lisaks õppisin paremini tundma ka oma tiimi liikmeid ning treenereid, kes aitasid mul seal paremini hakkama saada. Kokkuvõtteks see võistlusreis aitas mul ka ennast paremini tundma õppida, andis sõpru ja kuhjaga kogemusi, mis edaspidiseks eluks kohe kindlasti ära kuluvad. Olen tänulik, et selline reis kooli poolt ette võeti.

Artur Tamm

See kogemus, mis me seal saime, jääb meile igaveseks. MM-ile alustasime me sõitu 12. aprilli öösel kell 1.00. Alguses sõitsime Ülenurmest Riiga, sealt lendasime edasi Kiievisse, Ateenasse ja lõpuks Heraklioni. Saabumispäeval saime puhata ja järgmisel päeval algasid juba mängud.

Esimene mäng oli Kreeka meeskonna vastu, kes saavutas lõpuks 2. koha. Järgmine päev oli kaks mängu, Tšehhi ja Prantsusmaaga. Nende vastu mängides võitu ei saavutanud, kuid nägime, kui füüsiliselt alla me neile jäime. Turniiril osalemine oli tore ja õpetlik.

Karl Sims

Usun, et saime võistkonnana palju paremaks ja tugevamaks, kuna elasime kõike seda koos läbi, ja hakkame nüüd rohkem vaeva nägema, kuna nägime, kui tugevad on teiste riikide parimad võistkonnad, ja meie soovime ka sinnapoolde püüelda. Kuttidega sai palju nalja, treenerid said vahel meie peale kurjaks küll, kuid ikka asja eest. Bussisõidud spordisaalidesse olid ka väga huvitavad ja toredad. Erinevad võistkonnad lasid oma muusikat ja tantsisid, mida oli väga äge vaadata. Mõnede võistkondadega sai isegi koos lauldud bussi peal. Mulle väga meeldis see üritus.

Morten Saarna

Kreekas võistlustel käimine andis mulle väga hea kogemuse, kuna ma polnud varem rahvusvahelisel võistlusel osalenud. Samuti tutvusin teiste riikide omavanuste korvpalluritega ja nägin, millisel tasemel nemad on – see on kindlasti kõrgem tase kui minul, aga see andis rohkem motivatsiooni treenida kui see, et me oleks kõigist tugevamad ja oleks kõik mängud võitnud. Mina sain sellest motivatsiooni ja sihtmärgi, kuhupoole liikuda.

Andren Kaju

Olin oodanud seda päeva väga kaua. Mängud olid rasked, vastased olid meist üle. Kuid me näitasime, et suudame võidelda ja tahe on meil suur. Kindlasti oli see suur kogemus meile kõigile – mängida nii tugevate meeskondade vastu. Mina sain küll hästi suure ja väärtusliku kogemuse. See motiveeris mind kui korvpallurit arenema ja siit kohast saab minna ainult ülespoole.

Kui kõik mängud olid mängitud, oli tunne väga kurb, oleksingi tahtnud jääda sinna mängima. Lahkumise päeval olid kõik kurvad, keegi ei tahtnud ära minna. Olen selle võimaluse eest väga tänulik koolile ja treeneritele ning olen nüüd jälle kogemuse võrra rikkam.

Robin Nõmme

Turniir oli väga hästi korraldatud, giidid olid toredad ning söök oli maitsev. Kuigi mängud ei läinud nii hästi, kui me lootsime, saime me uusi kogemusi, õppisime üksteise kohta rohkem kui kunagi varem ning saime uusi sõpru erinevatest riikidest, kellel kõigil on meiega sarnased huvid nagu sport ja korvpall. Enne igat mängu andsime vastastele meeneid, milleks oli Kalevi šokolaad ning kooli pastakas.

Kultuuripäeval saime, kus saime käia Kreeta akvaariumis ja nägime erinevaid eksootilisi kalu ning teisi veeloomi ning hiljem läksime Nations Nightile, kus iga riik pani välja erinevaid asju enda riigist (söögid, joogid, riided jne) ning iga riik sai lava peal esitleda laulu ja/või tantsu ning teised riigid said vaadata nende esitlust ning kaasa laulda.

See oli kindlasti üks kõige lahedamaid üritusi, kus mina ja ka mu tiimikaaslased kunagi käinud on, ja loodan, et selliseid üritusi tuleb veel.

Ülenurme gümnaasiumi korvpallivõistkond MM-il Kreekas (hilisem finalist). Foto: Kaspar Koolman

Volli Kurss

Olen väga õnnelik, et sain võimaluse sellisel suurel võistlusel osaleda. Tänu sellele sain palju uusi mängulisi kogemusi, mis tulevad edaspidi mängides kindlasti kasuks. Üks kasulikumaid kogemusi oli ilmselt pressi vastu mängimine, kuna seal survestati mängu algfaasis üpris palju. Tänulik olen ka sellele, et sain võimaluse osaleda ,,3PointContest“ ehk kolmepunktivisete võistlusel, mis oli mul esmakordne kogemus ja see väga meeldis mulle.

Sellelt reisilt sain ka palju uusi sõpru erinevatest riikidest, mis on väga tore, kuna sain nendega mängudeväliselt palju aega koos veeta ja oma inglise keelt praktiseerida. Paljudega neist suhtlen siiamaani ja jään suhtlema ka edaspidi ning mine sa tea, äkki näen mõnda neist veel kunagi tulevikus.

Kokkuvõtteks ütleksin, et sain sealt suure kogemustepagasi ja mõistmise, et kõige tähtsam pole võit, vaid osavõtt ning isiksusena arenemine.

Bert Robert Põlluste

Minu kogemus Kreetast on suurepärane. Olen ülimalt tänulik Kaspar Koolmanile ja Paavo Russakule, et nad andsid mulle sellise võimaluse kaasa tulla ja näha, millisel tasemel meievanused poisid on ja kuhu on vaja püüelda, et jõuda tipule lähemale. Enda tulemuste puhul ütleksin, et oleks võinud väljakul julgem olla, teha otsuseid ja suhelda väljakul kaaslastega rohkem.

Kohtusin Kreetal ka paljude inimestega, nii kohalike kui ka teiste tiimide omadega. Kõige paremini saime läbi Prantsusmaa poistega, kellega me veetsime palju aega koos. Prantsusmaa poiss rääkis mulle endast, kuidas ta on jõudnud nii kaugele, mida ta selleks on teinud ja mida ta on pidanud läbi elama, et jõuda sinna, kus ta praegu on, ja see andis mulle suure motivatsioonitõuke, et treenida kõvasti ja anda endast alati nii väljakul kui ka trennis maksimum.

Egert Tiidor

Koolide MM algas kohtunikele seminariga. Seminari käigus tutvustati turniiri ning selle eesmärke, mida kohtunikud palliplatsil täitma peaks. Lisaks tutvusime ka teiste riikide kohtunikega, keda oli kokku 43, ning samuti aitasid meid ka kohalikud kohtunikud. Seminari viisid läbi FIBA kohtunike instruktorid, kes jälgisid kohtunike tööd palliplatsil kogu turniiri vältel. Kohtunikel oli enamasti päevas 1-2 mängu. FIBA kohtunike instruktorid andsid enne mängu, mängu poolajal ning pärast mängu väga kasulikku tagasisidet, mida saab kasutada tulevikus palliplatsil. Igal hommikul vaatasime üle eelmise päeva mängud ning arutasime erinevaid olukordi. Lõpuks õnnestus minul vilistada noormeeste poolfinaali Kreeka – Türgi ning neidude pronksimängu Kreeka – Hiina Taipei.

KASPAR KOOLMAN,
ÜG spordijuht
Eesti koolispordiliidu juhatuse liige

Kino maale
EelmineVõimlejad Tublide Turniiril ülitublid
JärgmineVana akna remontimine