Vana akna remontimine

2663
Akende restaureerimiskoolitus restaureerimiskeskuses. Foto: Lauri Mei

Tihti on sajandivanused aknaraamid paksu värvikihi all ja näevad seetõttu räämas välja. See aga ei tähenda, et neid ei saaks korda teha. Annamegi lühidalt nõu, kuidas kinkida vanale aknale uus elu.

1. Seisundi hindamine. Puitakna suurimad vaenlased on niiskus ja päike.

Niiskuskahjustused tekivad enamasti vihmavee sattumisel raami ja piida alumiste nurgaühenduste või lahtise kiti ja klaasiliistude vahele. Kui on näha, et puit on niiskunud ja värv kobrutab, ei tasu siiski arvata, et raam on läbinisti pehastunud ning kasutamiskõlbmatu. Puidu seisundit on võimalik lihtsal viisil määrata: torka puitu terava esemega — ainult juhul, kui teravik tungib kergesti sügavale puidu sisse, on alust arvata, et see on pehastunud.

Täielikult pehastunud osad tuleb kindlasti välja vahetada. Vajadusel kutsu appi kogenud puutöömeister.

Aknaraam tuleb parandustööde ajaks maha tõsta ning avaus piitade kaitseks vihma eest kinni katta. Hilisema segaduse vältimiseks nummerda aknaraamid ning nende lahti võetavad detailid (sh. klaasid).

Aknaraamile kinnitatud metallosad ehk manused tuleb raami parandamisel eemaldada, puhastada vanast värvist, viimistleda roostet tõrjuva vahendiga ning paigaldada tagasi parandatud raamile.

2. Värvi eemaldamine. Vana värv tuleb raamilt eemaldada. Värvi pehmendamiseks võib kasutada kuumaõhupuhurit või infrapunalampi Speedheater, misjärel on võimalik värv kraabitsaga pinnalt eemaldada. Puhastatud pind lihvida liivapaberiga siledaks.

3. Klaas ja kittimine. Vana klaas on väärtuslik ja ilus, selle kergelt laineline pind on oma ebatäiuslikkuses võrratult elavam kui tänapäeva klaasi oma. Seepärast tuleks vana klaasi igal juhul säilitada. Algselt kititud klaase on ka edaspidi õige kittida. Vanal majal võib aegade jooksul olla aknakitt välja vahetatud klaasiliistude vastu, mis ei ole aga kuigi vettpidavad — niiskus imbub klaasi ja liistu vahele, luues seal soodsad tingimused mädaniku ja hallituse tekkeks. Seepärast soovitame liistudest loobuda ja eelistada kitti.

Eemalda vana lahtine kitt kitsa peitli või vastava kitilambi abil. Kõva kiti pehmendamiseks võib kasutada ka kuumaõhupuhurit, kuid siis tuleb klaas kindlasti kinni katta (nt. vineeritükiga), et see liigse kuumuse käes ei puruneks.

Kitti ei tarvitse täielikult eemaldada, kui see on lahti vaid mõnes üksikus kohas. Sellisel juhul võib kitti vajalikes kohtades lappida.

Eemalda klaasi raamile kinnitavad vanad tihvtid (peenikesed ilma peata naelad) näpitsatega ja võta klaas ettevaatlikult raamist välja.

Puhasta kititavad pinnad liivapaberiga. Kata oksakohad oksalakiga ning lase kuivada, seejärel krundi linaõlikrundiga.

Kata klaasivalts ühtlase linaõlikitikihiga ning suru klaas kiti sisse.

Kinnita klaas uute klaasitihvtidega raami külge. Kasuta selleks spetsiaalset väikest haamrit (vt joonist). Et klaas viga ei saaks, aseta haamri alla papitükk.

(Joonis: Museovirasto. KK 8. “Ikkunoiden korjaus”)

Kata klaasi alaserv kitiga ning silu see kitinoaga tasaseks (vt joonist). (Joonis: Museovirasto. KK 8. “Ikkunoiden korjaus”)

4. Värvimine. Sünteetilise koostisega värv moodustab puidu pinnale kõva kooriku ning ei lase värvi alla sattunud veel välja kuivada, mille tõttu hakkab värv puidu pinnalt maha kooruma. Seevastulinaõlivärvtungib sügavale puidu pooridesse ning muutub vananedes kriitjaks ja mõraliseks, võimaldades niiskunud puidul kiiresti kuivada.

Krundi põhjalikult puhastatud pind õhukese linaõlivärvi kihiga.

Värvi aknakitt nii üle, et värv ulatuks sellest 1-2 mm üle. Nii ei pääse aknalt alla 
valguv vesi kiti ja klaasi vahele.

 

(Joonis: Museovirasto. KK 8. “Ikkunoiden korjaus”)

Kata raamid 2 korda piisavalt õhukese värvikihiga. Nii saab pind 
vastupidavam. 
Kõige sobivam on aknaid värvida sooja ja kuiva ilmaga, vältides otsest päikesepaistet, sest liialt kiiresti kuivades võib värv hakata mullitama.

Akende korrapärane hooldus loob eelduse nende pikaealisusele, säilitab hoone algupärase välimuse ja väärtuse ning on omanikule kokkuvõttes ka kõige säästlikum lahendus.

Kui soovid akende korrastamisest rohkem teada, siis osale 24. – 26. mail toimuvatel Vaata vana akent! sündmustel. Täpsema kava leiad https://www.facebook.com/vaatavanaakent/

Kui soovid sinna lisada ka oma kodukohas sel päeval toimuva akende teemalise sündmuse info, saada see aadressile tartu@srik.ee.

Teeme oma vanad aknad korda!

Teksti aluseks on Muinsuskaitseameti infovoldik. Kogu infovoldiku tekst koos muude teabetrükistega on kättesaadav aadressil: www.muinsuskaitseamet.ee/et/kasiraamat

REESI SILD,
MTÜ Tartu säästva renoveerimise infokeskuse Tartu ühendus.

 


Samal teemal:

Üle-eestiline akende restaureerimise päev «Vaata vana akent!»

Kino maale
EelmineÜlenurme gümnaasium koolide korvpalli MM-il
JärgmineKuidas vabaneda jäätmetest?