Kuidas vabaneda jäätmetest?

798
Ebaseaduslik prügipõletamine Kambja vallas. Foto: Annika Osja

Jäätmejaam

Selli tn 19, Tartu, avatud E-R kell 10.00-18.00 ja L-P kell 10.00-16.00

Tartu linnas Selli tn 19 (endine Turu tn 49) asuvas jäätmejaamas võetakse Kambja valla elanikelt tasuta vastu ohtlikke jäätmeid (akud, patareid, värvi- ja ravimijäätmed, päevavalguslambid jms), suurjäätmeid, elektroonikajäätmeid (külmikud, telerid jms), vanametalli, vanapaberit, plasti, pakendijäätmeid, töötlemata puitu.

Tasu eest võetakse elanikelt vastu biolagunevaid aiajäätmeid (12 €/t), ehitusjäätmeid ja klaasi (81,60 €/t), bioloogiliselt mittelagunevaid aia- ja haljastusjäätmeid (48 €/t), tekstiili (0,18 €/t) ning eterniiti (81,60 €/t).

Täiendav info jäätmejaama telefonil 738 6700 või 524 1544.

NB! Autorehve vastu ei võeta!

Vanarehvid

Eraisikud saavad sõiduauto vanarehve (8 tk) tasuta üle anda AS Kuusakoski teeninduspunktis Tartus Teguri 53 E-R kell 8.00-16.30. Tel 736 7772

Pakendikott

Ülenurme, Külitse, Tõrvandi, Räni, Kambja alevikus ja Soinaste, Õssu, Laane, Lemmatsi, Uhti, Vana-Kuuste külade eramajadel on võimalus liituda pakendijäätmete kogumislahendusega. Teenus on tasuta, kulud kannab Tootjavastutusorganisatsioon OÜ. Pakendikoti teenus sisaldab ühte kollast 150-liitrist kilekotti, millesse võib panna kartongist, plastist, klaasist ning metallist puhtaid pakendijäätmeid (jogurtitopsid, konservikarbid, plastmassist pudelid, klaasist pudelid, klaaspurgid, mahla- ja veinipakid jne). Pakendikoti äravedu toimub ühel konkreetsel nädalapäeval iga 28 päeva tagant. Teenusega saab tutvuda ja liitumisankeedi täita TVO kodulehel http://www.tvo.ee/elanikele/eramajale. Lisaküsimustega võtta ühendust info@tvo.ee või tel 681 1481.

Kompostimine

Jäätmeid on kasulik liigiti koguda, et vähendada keskkonna ja prügila koormust ning säästa oma raha, kuna väheneb segaolmejäätmete hulk. Jäätmete kompostimine võimaldab kergesti vabaneda kodus tekkivatest toidu- ja haljastusjäätmetest ja saada vastu huumusrikas muld, mida saab hiljem kasutada aias väetisena mulla omaduste parandamiseks. Vaatahttps://www.kompostiljon.ee/.

Lõkke tegemine

Okste ja immutamata-värvimata puidu põletamine on lubatud jäätmevaldaja kinnistu piires. Oluline on, et lõkkesuits ei häiriks naabreid ja järgida kõiki tuleohutusnõudeid.

Lõket tee mittesüttival pinnal, puhasta lõkkekoha ümbrus vähemalt 0,5 m raadiuses ja piira kivide või pinnasevalliga. Alla ühe meetri kõrgune lõke peab paiknema vähemalt 8 m kaugusel hoonetest. Enam kui meetri kõrgune lõke peab paiknema vähemalt 15 m kaugusel hoonetest ja 20 m metsast. Ära tee lõket tuulise ilmaga! Tuule kiirus olgu alla 5,4 m/s (nõrk tuul). Ära jäta lõket järelvalveta ja hoia käepärast ämber veega või tulekustuti. Lase lõkkel täielikult ära põleda või kustuta veega. Kulu põletamine on keelatud!

TAIVO PRANTS,
valla keskkonnaametnik

Kino maale
EelmineVana akna remontimine
JärgmineMeeldetuletus koeraomanikele