Meelerahufond aitab keerulise perioodi üle elada

1181

Mis on meelerahufond?

Elus tuleb ikka ette ootamatusi ja aeg-ajalt ka päris keerulisi olukordi. Kas oled mõelnud, kuidas hakkama saada, kui su sissetulek mõneks ajaks kaob? Rahaasjade eksperdid üle maailma soovitavad, et raskema perioodi üleelamiseks on hea, kui sul on kõrvale pandud rahasumma, millega saad mõnda aega hakkama.

Eestis on hakanud levima ka väljend „Ülemuse pikalt saatmise fond“, mis sisuliselt tähendab sama asja. Sul on olemas rahaline puhver, et keerukas situatsioonis oleksid vaba valikuid tegema ning kui mõni elukriis sind tabab, siis möödub see kiiremini ja valutumalt. See rahaline puhver annab sulle meelerahu.

Kui suur peaks meelerahufond olema?

Meie soovitus on kõrvale panna summa, millega katad vähemalt oma 6 kuu elamiskulud. Ideaalne on omada katet 12 kuu kulutustele, kuid kindlasti võib alustada ka väiksemast summast.

Oletame, et sinu kuupalk on 1000 eurot ning hädavajalikud kulutused võtavad 600 eurot kuus. Sel juhul võiks sinu meelerahufondis olla vähemalt 6×600 ehk 3600 eurot.

Milliseid kulutusi on mõistlik meelerahufondist katta?

Siin on mõistlik teha vahet näiteks reisifondi, remondifondi ja meelerahufondi vahel. Viimane on selgelt mõeldud hädaolukorra jaoks, mitte uute tarbimissoovide rahuldamiseks. Mis need hädaolukorrad siis on? Need on näiteks töö kaotus või sissetuleku vähenemine, haigestumine või lähedase surm.

Kuidas meelerahufondi koguda?

Meelerahufondi puhul on oluline, et see raha asuks eraldi kontol ja oleks silma alt ära pandud. Samuti on hea, kui see konto ei ole seotud pangakaardiga. Nii ei teki kiusatust kogutud vahendeid poes ära kulutada. Samuti on tähtis asjaolu, et raha oleks võimalik kiiresti kasutusele võtta, kui selleks peaks vajadus tekkima. Meil Kambja hoiu-laenuühistus on olemas kohe spetsiaalne hoiusevariant – meelerahuhoius. Sellele pakume teiste hoiustega võrreldes sama suurt intressi. Nii saad olla kindel, et kõrvale pandud summa pidevalt ka kasvab. Meelerahuhoiuselt saad kuni 2000 eurot 3 tööpäevase etteteatamisega tasuta välja võtta.

Soovime sulle meelerahu ja aitame sul selle jaoks raha kõrvale panna!

RICHARD PIKMETS,
Kambja hoiu-laenuühistu

Kino maale
EelmineKambja lasteaed osales Euroopa spordinädalal
JärgmineTeadlaste Öö festival ÜGs