ÜG 6.b on Rimi Retsepti Meistriklass 2019!

2231
Ülenurme gümnaasiumi esindusmeeskond auhinnagalal. Tagant vasakult Berit Paumets, Berit Rebane, Liis Otsatalo, Märten Sova, Matthias Troon, Emma Karliin Vidder. Ees vasakult Mirtel Ploom, Merleen Aaviku Foto: Kaare Sova.

Rimi Eesti OÜ ja eestilapsed.ee blogi kuulutasid aasta alguses välja põneva ja hariva retseptikonkursi Eesti põhikoolide õpilastele. Ettevõtmise eesmärgiks oli leida tervislikke ja omanäolisi retsepte, mille abil tutvustada ja elavdada koolilaste seas tasakaalustatud toitumist.

Ülenurme gümnaasiumi esindas retseptikonkursil 6.b (kevadel 5.b) esindusmeeskond, kuhu kuulus kaheksa kokkamishuvilist õpilast – Märten, Matthias, Merleen, Emma Karliin, Mirtel, Liis ja kaks Beritit. Noorte kokkade juhendamise võttis enda peale lapsevanem Kaare Sova. Koos otsustati, et lisaks lahedate tervislike retseptide leidmisele pööratakse suurt tähelepanu ka konkursitööde vormistamisele. Olid ju esikolmiku auhinnad igati pingutamist väärt – 1000 €, 800 € ja 500 € klassiraha! Nii esitatigi võistlusele kolm time-lapse retseptivideot ehk fotodest kokku pandud videot. Olgu siinkohal mainitud, et üks video koosneb vähemalt 170 erinevast fotost.

Konkurss kestis kolm kuud ning osa võttis 53 kooli üle Eesti. Iga kuu tuli välja mõelda üks retsept etteantud teemal. Veebruari ülesandeks oli maguskartul ehk bataat. Noored kokkasid ja pildistasid oma tehtud toitu – bataaditortiljad kanaga. Märtsi kalateema raames valmisid mahlased lõheburgerid avokaadomajoneesiga ning aprillikuu staariks olnud banaanist tehti kevadiselt rohelisi banaani-spinatisõõrikuid.

Igast teemast sai järgmisse vooru üks rahva ja kolm žürii lemmikretsepti. Lõpuks valis žürii kõigi edasipääsenute hulgast välja kolm finalisti, kes kutsuti juuni alguses Tallinnasse Energia Avastuskeskusesse auhinnatseremooniale. Alles seal kuulutati pidulikult välja Rimi Retsepti Meistriklass 2019.

Noortele kokkadele jaguski põnevust ja ärevust pea viieks kuuks, sest juba esimese, veebruarikuise võistlustööga jäädi žüriile silma ja kindlustati koht edasipääsejate hulgas. Pinge püsis auhinnatseremoonia viimaste minutiteni, kui kuulutati välja konkursi teine koht. Siis oli lõpuks kindel, et peaauhind – 1000 € klassiraha – ongi käes! Auhinnaraha eest käis terve klass suvevaheaja lõpus Jurmalas Livu veepargis.

Rimi Retsepti Meistriklass 2019 võitjad

  • I koht – Ülenurme gümnaasium „Bataaditortiljad kanaga”
  • II koht – Tabivere põhikool „Eestipärased sušid kruupide ja heeringaga”
  • III koht – Tarvastu gümnaasium „Kevadine kohalik koha”

KAARE SOVA,
lapsevanem ja noorte kokkade juhendaja

 

Bataaditortiljad kanaga (4 tk)

Koostisosad

Bataaditortiljad:
150 g bataadipüreed (1 suurem bataat)
120 g jahu
0,25 tl soola

Kapsasalat:
300 g punast kapsast
2 porgandit
2-3 sl majoneesi
1-2 tl värskelt pressitud laimi mahla
soola, pipart

Praekana:
4 tk kana kintsuliha (kondita)
1 sl õli praadimiseks
soola, pipart
1 küüs küüslauku
1 väike punane tšilli

Valmistamine

Pese ja koori üks suurem bataat. Lõika kuubikuteks. Pane potti külm vesi ja bataadikuubikud. Keeda bataat pehmeks. Kurna vesi ja valmista saumikseriga bataadipüree. Maitsesta soolaga. Lase jahtuda.

Võta 150 g püreed ja sega jahuga. Sõtku tainas kätega ühtlaseks. Tainas ei tohi jääda väga kleepuv. Kui on vaja lisa natuke jahu juurde. Jaota tainas neljaks võrdseks osaks ja veereta pallid. Puista lauale jahu. Rulli kõik tainapallid hästi õhukeseks. Aja praepann kuumaks. Ära pannile õli pane! Küpseta tortiljad kuival kuumal pannil mõlemalt poolt kuldseks.

Riivi porgandid ja haki kapsas. Sega kokku majoneesiga. Maitsesta soola, pipra ja laimist pressitud mahlaga.

Haki kana kintsuliha ja küüslauk. Pane pannile natuke õli ja prae kana. Maitsesta soola ja pipraga. Küpsetamise lõpus lisa hakitud küüslauguküüs. Prae veel paar minutit. Tõsta tulelt. Lisa hakitud tšilli.

Tõsta iga tortilja vahele kapsasalatit ja kanatükke. Võid lisada ka rohelisi salatilehti ja värskeid ürte.

 


Bataaditortiljad kanaga – Ülenurme Gümnaasium

Kino maale
EelmineStiilipäev annab sügisele värve
JärgmineTegime maailma puhtamaks