Tegime maailma puhtamaks

662
Kuuste kooli- ja lasteaiapere koristusaktsiooni saagiga poseerimas. Foto: Kaido Mark

Sündmusterohke septembrikuu on minevikuks saanud ja tagasivaadet tahaks alustada ühest õilsast ettevõtmisest, mis loodetavasti muudab maailma veidi paremaks paigaks. Jutt on loomulikult suurest maailmakoristuspäeva aktsioonist, millest meie lasteaia- ja koolilapsed usinalt osa võtsid.

Kuna üleskutses paluti sel aastal keskenduda väikeprügile – erilise tähelepanu all olid suitsukonid –, võtsime ette kooli lähiümbruse teeservad ja kraavid. Nimetatud kohti näiteks autoaknast silmitsedes tekkis algul kahtlus, et aktsioon võib prügi vähesuse tõttu luhtuda, kuid hiljem kergliiklusteel või maanteeservas sammudes, prügikott näpus, tegi kaaskodanike hoolimatus või ükskõiksus tõsiselt tuska. Prügikotid täitusid hämmastava kiirusega, sisaldades varsti peaasjalikult kõikvõimalikke pakendeid, aga ka keskkonda mürgitavaid suitsukonisid. Viimaste leidmisega said silmad järjest paremini hakkama – koguni nõnda, et üks kolleeg nägi järgmisel päeval linnas oma koduteekonnal ehmatavalt palju konisid, mida ta varem polnud märganudki.

Vanemate klasside õpilased tassisid kooli juurde ka suuremamõõtmelist prügi, mida nad maanteekraavist olid leidnud. Arvestatava koguse vanametalli kõrval vedeles kraavipõhjas ka igasuguseid autode keredetaile: katkine esiklaas, plastist salongiosad ja esistange, ratta ilukilpidest rääkimata.

Lapsed tegutsesid imekspandava õhinaga, vaid aeg-ajalt oli kuulda pahaseid hüüatusi nõmedate prügistajate aadressil. See annab lootust, et vähemalt nende laste näppude vahelt, kes innukalt teiste järelt koristasid, ei pudene teeserva ühtegi jäätisepaberit ega muud sodi. Pigem suudavad nad oma eeskujuga nakatada ka lähikondlasi hoolivamalt suhtuma neid ümbritsevasse. Usutavasti hakkas nii mõnelgi autojuhil, kes maantee ääres koogutavaid noori märkas, südametunnistus piinama ja järgmisel korral jääb suitsukoni autoaknast välja lennutamata.

Aednik Anne Palumetsa abiga sai kooli juurde kogutud prügi korralikult sorteeritud. Selle käigus tuletas Anne lastele meelde, kuidas meie igapäevaeluga kaasnevat nuhtlust erinevatesse prügikastidesse paigutada, et seda edaspidi mõistlikult käidelda.

Tänan südamest kõiki koristusaktsioonist osa võtnud lapsi ja kolleege – tänu teile on maailm parem paik elamiseks.

KAIDO MARK,
Kuuste kooli huvijuht

Kino maale
EelmineÜG 6.b on Rimi Retsepti Meistriklass 2019!
JärgmineKahe lasteaia sõbralik spordipäev