Sinu käed päästavad elu!

684
IGAST RASKUSEST SAAB ÜHESKOOS ÜLE: II ja III klassi lapsed kogukat koolitajat küliliasendisse keeramas. Foto: Kaido Mark

16. oktoober on üleeuroopaline südame taaskäivitamise päev. SA Tartu Kiirabi on juba mitmeid aastaid võtnud oma südameasjaks korraldada rahvale teavituskampaaniat „Sinu käed päästavad elu“, et inimesed julgeksid reageerida ja vajadusel käed külge panna, kui keegi on kuskil kokku kukkunud ja teadvuse kaotanud.

Sel aastal kutsusime koolitajate brigaadi ka Kuuste kooli. Plaanis oli, et õppusel osaleb kogu koolipere. Õpilased olid jagatud klasside kaupa rühmadesse ja nii said koolitajad suhelda kõigi õpilastega. Koolituspäev oli muljetavaldav ja meeldis kõigile. Kui enne koolituse algust küsiti, kes julgeks minna appi maas lamavale sõbrale, siis ei näidanud keegi välja enesekindlust. Peamiselt kardeti teha midagi valesti. Kui olid kuulatud jutud kiirabi kutsumisest ja hingamise ning südame töö kontrollimisest ja vajadusel südamemassaaži tegemisest, siis juba leidis nii mõnigi õpilane, et tegelikult saaks ju hakkama küll. Koolitusest jäi kõlama mõte, et ainuke asi, mis võib minna valesti, on see, kui vaadata tegevusetult kõrvalt ja mitte aidata.

Lapsed said proovida keerata suurt täiskasvanud inimest püsivasse küliliasendisse, ehkki neile alguses tundus, et nad seda ei suuda. Eitava vastuse andsid nad juba enne proovimist. Peale proovimist ei tundunud enam miski võimatu. Alati ei pea ju abi andma üksinda. Veel mängiti läbi kiirabi väljakutsumise olukord, kus õpilane pidi püsima kiirabiga telefoniühenduses seni, kuni lubati kõne lõpetada. Samal ajal tegid kaasõpilased südamemassaaži maas lamavale mannekeenile. Veel oli võimalik tutvuda AED aparaadiga, mida võib leida suuremates ostukeskustes, Aura keskuses ja mujalgi. Aparaat on abiandjale igati abiks – juhendab eesti keeles, annab toeks südamemassaaži rütmi ja aitab kontrollida abivajaja seisundit.

Siinkohal tahan kiita meie kooli õpilasi, sest kõik julgesid proovida ja tundsid sellise tähtsa teema vastu huvi. Kogu Kuuste kooli pere nimel tänan ja tervitan toredat ja asjalikku brigaadi, kelle eestvedajaks oli Rain Suits SA-st Tartu Kiirabi, et saime endale juurde enesekindlust reageerida loodetavasti mitte kunagi juhtuvale olukorrale. Aga me oleme valmis!

INGA KURGJÄRV,
Kuuste kooli liikumisõpetuse õpetaja

Kino maale
EelmineÕppekäik Kuperjanovi pataljoni
JärgmineJõulukuu sündmused ÜG-s