2.9 C
Kambja
Laupäev, 27.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja kivi mälestab küüditatuid Pilistveres

Kambja kivi mälestab küüditatuid Pilistveres

Pilistvere represseeritute mälestuskompleks täienes juunis kiviga, millesse on raiutud kiri KAMBJA MÄLETAB 14. 06. 2003.

Viljandimaa põhjaservale jääva Pilistvere kirikla juures asuvale küüditusohvrite kivikangrule pandi alus juba laulva revolutsiooni aastatel, kui kohalik hingekarjane Vello Salum kutsus inimesi üles tooma kõikjalt Eestist ja mujaltki Pilistverre kive punaterrori küüsi langenud ohvrite mälestamiseks.
Läinud aastal hakati Pilistverre rajama juba üle-eestilist memoriaalkompleksi, kuhu kõik maakonnad on jõudnud püstitada omakandi küüditamisohvrite mälestuseks vähemalt mehe mõõtu kivimüraka või -tahuka, millesse on raiutud maakonna nimi. Maakondade mälestuskivide ümber kogunevad tasapisi kunagiste kihelkondade territooriumilt toodavad nimelised kivid. Tartumaalt jõudis esimesena (14. juunil 2003) Pilistverre Kambja kivi vallavolikogu liikme Lembit Jakobsoni eestvõttel ja tema kolleegi Heiki Kortspärna kaasabil. Kivi töötlemise ja transportimisega seotud kulud kandis Kambja vallavalitsus.

Tekst: Toivo Ärtis, foto: Lembit Jakobson

Loetumad