8.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiiv"Ka kainelt on võimalik pidutseda!"

"Ka kainelt on võimalik pidutseda!"

Üritus Kainete noorte ÖÖ/PÄEV toimus Kuuste kooli pargis ZZ Noorteka korraldusel

> Alkoholsõltuvus on raske haigus

5.-6. juuli toimus Kuuste kooli pargis Kainete Noorte ÖÖ/PÄEV. Üritus millest olid oodatud osa võtma Kambja valla noored vanuses 14-25 aastat. Peamiseks eesmärgiks oli alkoholismivastane võitlus noorte seas.

Novembris 2002 kutsuti aktiivseid Kambja noori Noortetuppa, et natuke ajusid ragistada. Korraldati ajurünnak, mille käigus toodi välja probleemid, mis vajaksid noorte seas lahendamist.

Üks korralik suveüritus Kambja noorte tahtel

Leitud probleeme oli omajagu ja nad kõik vajaksid lahendamist, aga kõige suuremaks mureks peeti ikkagi mõnuainete – eriti alkoholi – tarbimist noorte seas. Noored, kes tahtsid midagi ette võtta probleemi lahendamiseks, võtsid kaasa ka oma sõpru ja kokku saadi meeskond, kes oli valmis tegema tööd enda ja Kambja valla noorte heaks. Noored tahtsid, et Kambjas oleks üks korralik suveüritus. Ja miks ka mitte siis teha see mõne probleemi leevendamiseks.

Ürituse otsustasime teha laagrisarnase. Panime kokku 8 toimkonda, mis tegelesid korralduse ja meediaga, tehnikaga, koristamisega, toitlustusega, turvalisuse tagamisega, spordivõistlustega, esinejate kutsumisega ja workshopide korraldamisega. Igal toimkonnal oli “juht” ja “alluvad”. Juht vastutas kogu toimkonna töö eest. Noored said muidugi ise endale toimkonna valida. Nad pidid koguma infot ja välja selgitama, mida neil laagri käigus vaja läheb. Koos käidi kord nädalas kuni kevade alguseni. Vahetati infot ja küsiti nõu projektijuhi Pille Soodla ja koordinaator Annely Zeigo käest. Kuna taotluse esitamise tähtaeg organisatsioonile Euroopa Noored oli 1. aprill, pidi peamine töö selleks ajaks tehtud olema.

Euroopa noored oli allikas, kust loodeti saada suurem osa rahast laagri korraldamiseks. Taotlusi esitasime ka teistele organisatsioonidele, et kogu summat (70000 krooni) kokku saada. Üritust oli valmis toetama ka vallavalitsus. Peale 1. aprilli oli noortel “puhkus”- tuli oodata vastust Euroopa Noortest. Kui mai keskel teada saime, et Euroopa Noored on valmis meid materiaalselt aitama ürituse korraldamisel, oli kõigil hea meel. Tehtud töö ei olnud ilmaasjata. Nüüd tuli üles panna reklaamid, et noored ikka laagrist teaksid ja osa võtaksid.

Laagri toimumiskohaks tundus sobivaim olevat Kuuste kooli park. Osteti vajalikud asjad, pandi paika laagri korraldus ja reeglid. Kohale telliti ka filmimees Rein Toom OÜ Perefotost, kes teeb üritusest professionaalse video.

Kokku tuli 132 kainet noort

“5. juulil on ilus ja päikesepaisteline ilm!” teatas Pille juba kuu aega varem. Nii oligi.

5. juuli hommikul kell 10.00 kogunes korraldusmeeskond Kuuste koolimaja juurde. Kella 10. 30 paiku hakkasid turvameeskonna poolt lindiga piiratud alale kogunema esimesed noored. Kõik, kes laagris osalesid said endale käepaela ja ürituse logoga sinise või kollase T-särgi. Kella 12-ks oli kohal 132 kainet noort – 107 Kambja ja 27 Tartu vallast.

Kell 12.15 kuulutati laager päevajuht Marek Palusoo poolt avatuks. Selgitati laagri reegleid, mille hulka kuulus loomulikult kaine olemine. Räägiti ka sellest, kuidas sündis laagri idee ja mis on selle eesmärgid. Hõigati välja, et probleemi korral võib alati pöörduda ükskõik millise punase särgiga (nii olid eraldatud korraldajad) noore poole.

OSAVUS JA KAVALUS AITAB: Võistlused sobisid nii noorematele kui
vanematele, sest kiirus ja jõud polnud võidu saavutamisel määravad.

Kohe peale avamist asuti tööle workshopides ehk töötubades. Rühmasid oli kuus ning esimeseks tööks pidid noored lahkama erinevaid küsimusi ja väiteid. Kambja- ja Tartu valla noored leidsid häid mõtteid, miks ei tasu juua alkoholi ja tarvitada narkootikume ning mis nendega üldse kaasneb. Püüti ka leida vastust sellele, miks langevad noored mõnuainete küüsi ja mida teha, et seda ei juhtuks.

Peale workshopide esitlust oli paras aeg lõunasöögiks kooli sööklas. Toit oli, muide, viimase peal! Peale lõunasööki alustati teise workshopiga. Valida sai karaoke, laulu, näidendi, kunsti ja pantomiimi vahel. Igas grupis oli ka üks täiskasvanud grupijuht, kes juhendas tööd.

Peale paaritunnist loomingulist tööd jõudis kätte päeva kõige sportlikum osa. Võistlused olid sobivad nii noorematele, kui ka vanematele, sest kiirus ja jõud polnud võistluses määravad.

“Mõned “nokastanud” kohalikud kippusid peole, kuid nad saadeti minema.”

Tähtsam oli osavus ja kavalus. Pärast teatevõistlusi suunduti korvpalliplatsile, kus igaüks pidi seisma enda eest. Võitjaks tuli Kambja valla noormees Marko Eit, kes tabas 1 minuti jooksul 13 korvi.

Kui õhtusöök söödud, algasid päeval ette valmistatud workshopide esitlused. Esimese koha sai näidend, mis oli noorest tüdrukust, kes sattus mõnuainete võimu alla. Karaoke sai aga teise ja laul kolmanda koha. Samas ei peaks seda järjestust väga tõsiselt võtma, sest kõik kuus võistkonda olid väga vaimukad ning ülesanded olid üsna erinevad.

Pärast workshopide esitlusi oli noortel tundpoolteist vaba aega. Mängiti india-cat, võrkpalli ja tunti niisama suvest mõnu. Enne kontserdi oli aga Kambja valla noormeestel ainulaadne võimalus mängida võrkpalli koos ansambli The Tuberkuloited liikmetega. Kahjuks jäid meie mehed väga napilt alla, kuid tähtis pole võit vaid osalemine. Ilusa pargitiigi peale (esmakordselt!) üles seatud lavale astus Tuberkuloited natuke peale kella kümmet. Alguses tundusid kained noored olevad natuke arad, kuid peagi said kõik tantsuhoo sisse ning see oli tõestus ainult sellest, et ka kainelt on võimalik pidutseda. Öö lõpetas disko, mis kestis kella 3-ni. Turvameeskond pidi oma nime õigustamiseks ka tööd tegema – mõned “nokastanud” kohalikud kippusid peole, kuid nad saadeti minema. Ikkagi kainetele mõeldud pidu.

KAINE TABAB MÄRKI: Fotohetk korvpalliplatsilt.

KAINED ÜHISPILDIL: See foto jääb kõigile asjaosalistele meenutama, et
pidutseda on võimalik ka ilma alkoholi ja mõnuaineteta

Karsket pidu jääb osavõtjaile meenutama ühispilt

Hommikul juba enne kaheksat kõlas päevajuhi hääl üle telkimisplatsi. Kõikide suureks üllatuseks oli laagrirahva jaoks kohale ilmunud kaitseväe kaplan, kes tegi hommikuvõimlemist “sõjaväe moodi”. Alguses olid noored natuke pahased, et neid nii vara üles aeti, kuid hiljem arvasid, et hommikuvõimlemine oli vägagi karastav.

Peale hommikusööki koguneti jälle Kuuste koolimaja taha ning algas viktoriin. Küsimused olid seotud mõnuainete, alkoholi ning nende tagajärgedega. Noored täitsid ka anonüümsed küsitluslehed, mis puudutasid nende kokkupuutumist alkoholiga. Küsitlus ja viktoriiniküsimused vastatud, asuti telke maha võtma. Kell 11.30 algas eelmise päeva workshopide ja spordivõistluste autasustamine. Diplomist ning karastusjoogist ei jäänud keegi ilma. Lõpetuseks aga tehti kõikidest kainetest noortest ühispilt, mis jääks neile meenutama, et pidutse da on võimalik ka ilma alkoholi ja mõnu-aineteta.

Loodame, et laager meeldis kõigile, kes sellest osa võtsid ja andis indu korraldajatele ja teistele aktiivsetele noortele ka edaspidi midagi sellist korraldada.

Muidugi tahaks tänada sponsoreid ja toetajaid: Euroopa Ühenduse programm Euroopa Noored*, Kambja vallavalitsus, Tartu maavalitsus, Tartu vallavalitsus.

Suur tänu tublidele ja aktiivsetele, kes aitasid kaasa ürituse korraldamisele: Andres Tamm, Kaur Vähi, Liis Laanesaar, Steve Appleine, Monica Roosve, Keiu Reilent, Mariann Rebane, Sandra Sard, Kuido Kondike, Andrus Selgis, Karin Helstein, Paul Unt, Kati Hiir, Margo Uus, Kristjan Kivimaa, Kristo Vähi, Madis Rehk, Stig Juhanson, Kaija Piller, Kaisi Tammepõld.

Samuti täname: projektijuht Pille Soodla, koordinaator Annely Zeigo, turvamehed Üllar Zeigo, Tambet Leetsi, Rain Karu, Argo Selgis, Jüri Toomiste.

Liisa Maata, Karis Reilent,
projekti meediatoimkonnast

* –Käesolev projekt on ellu viidud Eu-roopa Ühenduse programmi Euroopa Noored toetuse abil. Selle projekti sisu ei pruugi tingimata kajastada Euroopa Ühenduse või Euroopa Noored Eesti Büroo seisukohti ega hõlma nendepoolset vastutust.

Tänuavaldus

Suur tänu Kambja Noortetoa abistajatele projektis “Kainete noorte ÖÖ/PÄEV”:
Rein Härmaoja, Ivar Tedrema, Enno Soodla, Jüri Toomiste, Teele ja Toomas Nigola, Eha Soodla, Ivar Siimo, Tarmo Kiuru, Neeme Erkmaa, Alar Palla, Nelly Ruuge, Kaido Mark, Monica Roosve, Ly Brikkel, Marina Padar, Ulvi Unt ja Marju Bergmann.

Eriline tänu projektijuht Pille Soodlale, kelle kohusetundlik töö viis projekti eduni ja kogu korraldusmeeskonnale!

Tänu meie sponsoritele: Postimees, Aardla Hulgikaup, A.Le Coq (karastusjoogid!), AS Transforest.

Annely Zeigo

Kambja karskluse kronoloogiat

  • Aastal 1895 avatakse kooliõpetajate eestvõttel karskusselts “Kaitsja”.

  • 12.-13. jaanuaril 1924 toimus Kambja kihelkondliku karskusliidu kongress.

Loetumad