7.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKingi oma järeltulijaile meenutusi ja muljeid!

Kingi oma järeltulijaile meenutusi ja muljeid!

Hea kambjalane!

Kambja Põhikoolis on peaaegu üks põlvkond kasvanud koos almanahhiga- ilmunud on 8 kogumikku “Tootsi taskuid”.

Kaheksa aastat on noor inimene uurinud ja lugenud seda, mis oli varem: kuidas töötati, reisiti, mängiti, õpiti lugema, veedeti aega. Selle aja jooksul on vanaemad-vanaisad oma tarkusi jaganud, isad luuletusi kirjutanud, emad oma lapsepõlve meenutanud. Noor inimene vajab oma lähedaste eeskuju ja toetust, nende lapsepõlvemeenutuste kaudu lohutust ja turvatunnet, elukogemustest rääkimata. See, mida Te oma elupagasist noortele jagate, on hindamatu väärtusega.

Jõulud on kohtumiste ja lähedastega koosolemise aeg. Kingi oma järeltulijatele midagi oma külluslikest meenutustest-muljetest ja kirjuta või jutusta näiteks sellistel teemadel:

*Pillimäng ja laulmine Teie kodus – traditsioonid, õppimine, pillide valmistamine, rahvapillid, ühislaulmine, laulupidu, külalisesinemised, toredad juhtumid, laulikud (ka pulmalaulikud ja -lehed), laulude kirjutamine mingiks peresündmuseks (ka lorilaulud), koorid ja orkestrid, millest osa võetud jne

*Tantsutraditsioonid peres, külas – peotants; rahvariided, nende valmistamine või hankimine; esinemised; kodused peod jne

*Näitemäng koolis, kodus ja vallas – kostüümide hankimine, juhtumid, esinemised jne

*Pere tavad seoses lipu heiskamisega, lipu saamise lugu (ehk on ka säilinud vanu Eesti lippe?)

*Isadepäeva, emadepäeva tähistamisest

*Pere toidutraditsioonid – "firmaroad", oma pere väljamõeldud toidud

*Suguvõsa kokkutulekud, sugupuude koostamine

*Stiilipeod

*Ühismängud, erilised sünnipäevad või jõulukaardid, erilised kingitused vm pere tavad ja ühisettevõtmised

Kambja kooli almanahh "Tootsi taskud" jääb suure huviga ootama Teie mõtteid ja meenutusi (kirja võib need panna ka Teie laps või lapselaps) ning põnevaid fotosid. Mõnusatele kohtumistele lisaks aga soovime Teile kaunist ja rahulikku jõuluaega.

"Tootsi taskute" koostaja

Tiina Tiideberg

Loetumad