3.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivSõbratunne ei kasva nagu rohi

Sõbratunne ei kasva nagu rohi

Sõbranädala esmaspäeva hommikul kirjutasid Unipiha kooli lapsed emakeele vihikusse: "Olen sel nädalal eriti sõbralik ja lahke."

TÄNU: See foto jõudis Kambja valla koolidesse sõbrapäeva eelõhtul, need väikesed Gruusia lapsed tänavad meie valla lapsi sõpruse ja rahalise toetuse eest 2003. aastal

Loomulikult unustab 4.klassi X poiss söögivahetunni ajal lumesõda mängides kirjutatu ära ning lumepall lendab mitte kaaslase jalga ega selga, vaid pähe. Loomulikult tuleb järgmise tunni alguses see "tüli" ja lumesõja reeglitest mitte kinnipidamine ära klaarida.

Järgmisel päeva emakeele tunnis kirjutab Kristjan(4.kl): "Käisin eile kelgutamas ja olin sõbralik, aga tüli kippus koolis igat kanti külge tulema. Sain siiski temast jagu."

Tauri (4.kl) lisab omalt poolt: "Kinkisin kooli tulles Sillele (1.kl) omavalmistatud nuku ja Janele (2.kl) kaks puzzlet."

Sõprusest ja aususest, abivalmidusest ja kaastundest saab rääkida igas tunnis. Ka matemaatikas.

Neljanda klassi poisid arvutasid seda, mitu aastat, kuud ja päeva nad üksteisest vanemadnooremad on.

1. ja 2. klassi õpilased arutlesid selle üle, mida tähendab olla hea sõber. Arutluse käigus leiti üles üksteise head iseloomujooned. Sille ja Jane leidsid, et Krissil, kes Tartust Unipiha kooli nullklassi õppima asus, on väga hea süda.

Nad leidsid samuti, et sõber võib olla ka lemmikloom. Sõbra kõige olulisemaks iseloomujooneks peab 1. ja 2. klass aga headust ja lahkust. Tülide ja arusaamatuste puhul tuleb olla aldis leppimisteks ja ülestunnistusteks.

Täiskasvanutena arvame, et sõbralikkus ja lahkus, kaastunne, ausus, heatahtlikkus ja osavõtlikus kasvavad lastes samamoodi nagu nende pikkus ja kehakaal.

Tegelikult see niimoodi ei ole. Neid tuleb samamoodi lastele õpetada nagu liitmist ja lahutamist, õigekirja ja inglise keelt. Alustada sellega tuleb aga juba emaüsas.

Kui hea ja halva, ausa ja vale, inetu ja ilusa piirid enne kooli jõudmist ema-isa poolt paika pole saanud, on koolis seda hiljem väga raske teha.

Sõbranädal koolis aitab lastel fokuseerida tähelepanu oma käitumisele, kasvatada endas sõbratunnet, väärtustada sõprust ja sõbraks olemist. Et konkurentsimaailmas, kuhu nad suurtena ükskord jõuavad, need päris otsa ei lõppeks.

Lembit Jakobson

Loetumad