-1.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTo do or not to do, tõlkes "teha või mitte teha"

To do or not to do, tõlkes "teha või mitte teha"

lahku

LINN KESET KÜLA: 12 võistkonda, 63 ehitusmeistrit tulid märtsikuu esimesel pühapäeval Kambja Noorteoa kutsel lumelinna rajama.

Kambja Noortetoa noorsootöötaja-projektijuht Monica Roosve käis koolitusel Taanis

27. jaanuarist 1. veebruarini 2004 toimus Taanis Helsingųri linnas noortejuhtidele/ noorsootöötajatele mõeldud rahvusvaheline projektijuhtimis- ja koostööalane koolitus „To do or not to do…“. Eestit esindasid koolitusel Marko Daljajev Tegusatest Eesti Noortest ning Monica Roosve Kambja Noortetoast, kes valiti välja 26 kandideerinu seast.

Koolitusel oli osalejaid lisaks Eestile ka Taanist, Rootsist, Soomest, Lätist, Leedust, Venemaalt, Valgevenest, Poolast, Ukrainast ning Moldovast.

Koolituse eesmärkideks oli noorsootööalaste kogemuste vahetamine, võrdsete ja usaldusväärsete partnerlussuhete tekkimise soodustamine, projektijuhtimise aluste selgitamine ning mitmesuguse uue (noorsootööalase) informatsiooni jagamine/ vahetamine.

Kogu tegevust viis läbi Taani Euroopa Noored agentuur koostöös teiste agentuuride ja professionaalsete koolitajatega. Koolituse käigus kasutati mitmeid erinevaid meetodeid (s.h töötubasid, esitlusi, ergutusmänge, simulatsioonimängu). Eriti avaldasid muljet mängud, mida on kasulik ja vajalik noorsootöös rakendada.

Koolitusmeeskond jättis endast tõepoolest professionaalse mulje. Palju pöörati tähelepanu sellele, et tegevused liiga „kuivaks“ ja igavaks ei muutuks. Selle vastu kasutati päris palju ergutusmänge. Kõrvalt oli üsna huvitav jälgida, kuidas täiskasvanud inimesed mängudesse sisse elavad. Ega see meil Eestiski väga tavaline ole, et suured inimesed vabal ajal mõne mängu ette võtavad. Sellestki tasus õppida…

Vabu hetki oli tiheda päevakava tõttu suhteliselt vähe ja needki olid suurelt osalt korraldajate poolt korraldatud/planeeritud. Peamiselt olid need hilisemad õhtutunnid. Näiteks toimus rahvuste õhtu, kus iga maa esindajad pidid kodust kaasa võetud söögijoogiga kujundama oma riiki tutvustava laua. Seejärel võis liikuda lauastlauda ning esitada küsimusi, kuulata, maitsta pakutavat. Eesmärgiks oli, et osalejad omavahel vabamas õhkkonnas tutvuksid ning saaksid uusi teadmisi erinevate riikide kohta ning jagaksid ka noorsootööalaseid kogemusi.

Ühel pärastlõunal oli meil võimalus külastada ka samas linnas asuvat kuulsat Kronborg`i kindlust. Kõik kindlusega seonduv on tihedalt seotud Hamleti, Shakespeare`i ja Taani rahvuskangelase Holgeriga. Kuna nii muljetavaldavat ehitist ei saa just sageli külastada, siis jätkus põnevat ringkäiku paariks tunniks.

Viimasel õhtul said kõik koolitusel osalejad sertifikaadid. Selle „piduliku“ sündmuse eel pidid kõik osalejad koos ruumi kaunistama. Õhtu jätkus rohkete mängude ja muusikaga.

Kindel on see, et terve koolituse jookul oli meeskond osavalt ühendanud meeldiva kasulikuga, mis toimis üsna edukalt. Lisaks kasulikele teadmistele ja uuele informatsioonile sai vahetatud kontaktandmeid mitmete maade esindajatega, kes on huvitatud edaspidi koostööst Kambja Noortetoaga. Siinkohal pole ilmselt vaja mõelda, kas „to do or not to do…“

Tänud: Euroopa Noored Eesti büroole, Kambja vallavalitsusele, Tartu maavalitsusele ja Annelyle Kambja Noortetoast.

Monica Roosve

Loetumad