4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivLaulupeo tuli jõudis koorilaulu sünnipaika.

Laulupeo tuli jõudis koorilaulu sünnipaika.

Laupäev oli Kambjas vägagi ajaloolise tähtsusega. Eile õhtul süüdati laulupeo tuli Tartus I üldlaulupeo mälestusmärgi juures ning tantsupeo tuli Haldjal tantsulooja Helju Mikkeli koduõuel. Kaks tuld loitsiti tantsijate-lauljate poolt kokku Jõgevamaal Kassinurmes, kus on kasvamas laulu- ja tantsupidude hiis. Sealt alustas tuli teekonda Tartu laulupeole ning õhtuks jõudis üle pika aja taas Kambjasse.

Enne tuld jõudis alevisse vanemaaja autodest koosnev kolonn, mis pakkus nii mõnelegi uudistamist. Rivis seisid 1943 aasta GAZ – MM, vana buss ning tuletõrjeühingu masinad. Peatselt muutus vana GAZ-i veokast Oisu kapelli esinemislavaks. Muusika saatel jäädigi tuletoojaid ootama.

Juba vallapiiril tervitas laulupeo tuld mobiilsel alusel Kambja puhkpilliorkester. Orkestri eestvedamisel jätkati teekonda Kambja kiriku suunal. Tuletoojad said aplausi. Vallavanem Ivar Tedrema tervitas austet külalisi ning seejärel läideti pühalik tuli rahvakooli memoriaali tulealtaril. Tuletoojaid tänati ja toimkond süütas küünlad, mis asetati kiriku aias asuvaile B.G Forseliuse, Ignatsi Jaagu, Andreas Verginiuse ja Albrecht Sutori sümboolsetele kalmudele. Edasi suunduti Kanepisse, kus toimus rahvapidu.

Pärast kuuepäevast ringkäiku Kagu-Eestis jõuab tuli 1. juuliks Tallinna, kus süüdatakse 2. juulil tantsijate ning 3. juulil laulupeoliste tuli.

Heigo Mägi
KV Online

Loetumad