10.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivLaulupeo tule teekond kulgeb läbi Kambja

Laulupeo tule teekond kulgeb läbi Kambja

Laulupeo tule teekond on seatud sel aastal nõnda, et Tartus kui laulupidude traditsiooni sünnilinnas süüdatav tõrvik läbib enne Tallinna lauluväljakule jõudmist ka Kambja – eesti koorilaulu hälli.

Laupäeva, 26. juuni õhtul ootab ja tervitab veoauto platvormile paigutatud Kambja puhkpilliorkester Tartust saabuvat laulupeo tuld Kambja valla piiril. Puhkpillihelide saatel liigub laulupeo tuli Kambjasse.

Tuleteekonna korraldajad on seadnud ajakava nõnda, et laulupeo tuli peaks olema Kambja kiriku juures kell 19.53 kuni 20.13. Laulupeo tuld vastu võtma on oodatud kõik kambjalased.

Paarkümmend minutit vältavat tseremooniat ilmestavad vallavanem Ivar Tedrema tervitus, puhkpillimuusika, ühislaulud Oisu kapelli saatel. Rahvakooli memoriaali tulealtaril läidetakse kambjalaste jaoks sümboolne laulupeo tuli.

Seejärel jätkab laulupeo tuli oma mitmepäevast teekonda läbi Kagu-Eesti Tallinnasse. Kella 20.30 paiku peaks laulupeo tuli koos oma saatjatega jõudma esimesse ööbimispaika Kanepis Jõksi järve ääres. Seal toimub suur rahvapidu, mille peaesineja on RAM. Peoliste sekka on kutsutud kõik, kel selleks soovi ja särtsu.

Et laulupeo tuli jõuab Kambjasse ajal, kui Tartu laulupeo kontsert alles täishool käib, ei saa Kambja laulurahvas kahjuks seda kultuuriloolise kaaluga sündmust oma silmaga tunnistada. Segakoori vanema Hilja Neumanni sõnul on plaanid seatud nõnda, et pärast Tartu peolt Kambjasse jõudmist veedavad lauljad suveõhtu laulupeo tule ümber.

Laulupoe tule ja tema edasitoimetajatega kohtub Kambja laulu- ja tantsurahvas Tallinnas. Rahvuslikul suurpeol osaleb valdav osa meie isetegevuskollektiividest: Kambja segakoor, Kambja kooli lastekoor, Kuuste naiskoor, Kambja puhkpilliorkester, Kambja naisrahvatantsurühm Vikertiimer.

Toivo Ärtis

Loetumad