Südaööl nahkhiired, varahommikul laululinnud…

421

Mul oli võimalus koos Unipiha Algkooli esindajate Jane Künnapuu ja Gerli Turmiga osa võtta “Tere kevad” projekti suvelaagrist, mis toimus 13.-15. juunil Aegviidu loodusmajas.

Laagrisse oli kutsutud 10 parimat projektis osalenud kooli. Tartumaalt olid peale meie ka Luunja Keskkooli esindajad.

13.juuni pärastlõunal alustasime reisi Aegviidu poole. Kohale toimetas meid riigikogu liige Koit Prants. Suur tänu talle selle eest.

Peale saabumist meid majutati ja tutvustati Aegviidu loodusmaja. Õhtul toimus matk Sõõriksoo raba õpperajal, kus kontrolliti osalejate teadmisi raba kohta. Meie võistkond, kus peale Unipiha kooli esindajate olid ka kaks Jäneda Põhikooli tüdrukut, saavutas esikoha. Auhinnaks saime meeneid. Hiljem jalutasime Nikerjärve äärsele lõkkeplatsile, kus toimus teatevõistlus, milles meil nii hästi ei läinud. Kosutuseks grillisime vorstikesi, et pimeduse ootamine igav ei oleks. Öö saabudes jälgisime ja kuulasime koos Lauri Lutsariga Eesti Looduse Fondist ultrahelidetektoriga nahkhiiri (see seadeldis teeb nahkhiire hääle inimesele kuuldavaks).

Peale põnevat vaatlust saime magama alles kell kaks öösel, aga see ei seganud meil järgmisel hommikul vara ärkamast ja loodusesse linnulaulu kuulama minemast. Hiljem nautisime linnulaulu ka CD-lt.

Järgmine huvitav külaline oli Fred Jüssi, kellega koos toimus metsaretk Kranile. Pärast pisikest einet looduses Fred Jüssi lahkus. Meie päev jätkus matkaga läbi paduvihma Siniallikatele ja Nelijärvele. Siniallikatel on filmitud ka mõned “Ukuaru” võtted.

Loodusmajja tagasi jõudes panime selga kuivad riided ja toimus järjekordne viktoriin. Seekord olid küsimused “Tere, kevad” projekti kohta. Meil läks jälle hästi! Auhinnaks olid loodusraamatud ja teatmeteosed. Pisikese pausi järel näitas Val Rajasaar oma kauneid slaide loodusest.

Viimase laagripäeva hommikul oli meil jälle võimalus metsas linnulaulu kuulata. Sealt tagasi jõudes ootas meid Sander Silm Eesti Looduse Fondist. Ta tutvustas laagrilistele noorte keskkonnareporterite projekti, mis tundus olevat küllaltki huvitav ettevõtmine. See oligi laagri viimaseks ürituseks.

Abivalmid Antsla Gümnaasiumi esindajad tõid meid oma pisibussiga Kambjasse. Seal ootas Gerli ema, kes meid koju viis. Mulle meeldis laager väga ja ma olen õnnelik, et sain sellest osa võtta.

Margot Sepp,

Kambja põhikooli VIII kl õpilane

Kino maale
EelmineTartus tegutseb loodus- ja keskkonnainfo punkt
JärgminePeeda jõgi ja Idaoja – hoiualad Kambja vallas