4.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivArstid kutsuvad teismelisi tüdrukuid uuringutele

Arstid kutsuvad teismelisi tüdrukuid uuringutele

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Nahahaiguste Kliinik ootab 10- kuni 15-aastaseid terveid tüdrukuid kaasa lööma rahvusvahelises uuringus, mille eesmärk on tõestada herpesvaktsiini efektiivsust ja ohutust ka tütarlastel.

Uuringu käigus vaktsineeritakse tüdrukuid kolmel korral poole aasta jooksul ja jälgitakse neid veel hiljem kuue kuu jooksul.

Eestis on laste genitaalherpese vastase vaktsineerimise kliinilise uuringu heaks kiitnud nii Eesti Ravimiamet kui Tartu Ülikooli Inimuuringute Eetikakomitee. Rahvusvaheliselt on uuring heaks kiidetud USA Toidu- ja Ravimiameti poolt ning toimub selle kontrolli all.

Uuringus osalemine on vabatahtlik, nii lapsevanem kui laps annavad selles osalemiseks kirjaliku nõusoleku. Igal ajal uuringu kestel on võimalik uuringus osalemine katkestada.

Uuringus osaleja sõidukulud kompenseeritakse. Arstilt on võimalik saada infot ja konsultatsiooni uuringut läbi viiva keskuse kulul.

Uuringusse registreerimiseks ja täpsema info saamiseks pöörduda hiljemalt septembrikuu jooksul:

Dr. Airi Põder,

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Nahahaiguste Kliinik, telefon 5346 5000 tööpäevadel kell 12-13 ja 18-19.

Mis on genitaalherpes ja kuidas sellega hakkama saada?

Küsimustele vastab Tartu Ülikooli kliinikumi nahahaiguste kliiniku arstõppejõud Airi Põder:

Genitaalherpes on üks levinumaid nakkushaigusi, mille põhjustab inimese lihtherpesviirus, sama mis põhjustab külmavilli huultel. Genitaalherpes põhjustab suurt ebamugavust ja valu, lisaks kipub see haigus sageli korduma.

Genitaalherpes on ohtlik eelkõige kahes aspektis:

  • kui inimesel on genitaalherpes, on tal suurem tõenäosus nakatuda kõigisse sugulisel teel levivatesse haigustesse, sealhulgas AIDS-i;
  • sünnituse käigus võib toimuda vastsündinu nakatumine, põhjustades viimasel raskeid viirusinfektsioone, mis võivad lõppeda vastsündinu surmaga.

Kuidas on üldse võimalik genitaalherpese levikut piirata?

Genitaalherpese leviku piiramine ongi tegelikult võtmeküsimus. Kuna käesoleval ajal pole võimalik seda haigust täielikult välja ravida, on haiguse kontrolli all hoidmiseks kolm võimalust:

  • viirusevastane ravi (supressioonravi);
  • seksuaalharidus (kondoomide kasutamine);
  • vaktsineerimine (kliiniliste uuringute staadiumis).

Kas genitaalherpese vastu on olemas vaktsiin?

Jah, genitaalherpese vastu on olemas vaktsiin, aga paraku on selle kasutamine võimalik ainult kliiniliste uuringute raames.

Miks tehakse uuring tütarlastele?

Tänaseks on GlaxSmithKline poolt väljatöötatud herpesvaktsiin tõestanud oma efektiivsust ja ohutust kolmeteistkümnes kliinilises III faasi efektiivsus- ja ohutusuuringus, mida on tehtud peamiselt täiskasvanud naistel. Seni on vaktsineeritud 11688 täiskasvanut ja 362 teismelist, kellede puhul vaktsiin osutus ohutuks. Et nimetatud vaktsiin on eelkõige tõhus neile, kel pole varem esinenud külmaville huultel ja kes ei ole alustanud suguelu – on mõttekas vaktsineerida eelkõige lapsi ja noori.

Kas uuring viiakse läbi ainult Eestis?

Tegu on ülemaailmse uuringuga. Osalevad tütarlapsed USA-st, Kanadast, Austraaliast ja paljudest Euroopa riikidest, sh Prantsusmaalt, Suurbritanniast, Saksamaalt, Hollandist, Hispaaniast, Norrast, Taanist ja Rootsist.

Uuringu kohta on võimalik esitada küsimusi ja leida infot veebilehel www.kliinik.ee.

Loetumad