5.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivDietrich Bonhoefferi mälestuspalvus

Dietrich Bonhoefferi mälestuspalvus

D. Bonhoeffer: Rumalus ei tähenda mitte teadmiste vähest hulka, vaid järelemõtlematult vale järgimist.

  

9. aprillil möödub 60 aastat Saksa teoloogi ja pastori Dietrich Bonhoefferi märtrisurmast.

Dietrich Bonhoeffer sündis 1906. aastal Breslaus, tollasel Saksamaal. Ta õppis teoloogiat Tübingenis ja Berliinis ning ordineeriti luterliku kiriku pastoriks. Pärast tööd Barcelona saksa koguduses ning aastat New Yorgis Union Theological Seminary**s, sai temast 1931. aastal Berliini Ülikooli õppejõud. Tema paljutõotava karjääri katkestas aga Adolf Hitleri võimuletulek 1933. Kaks päeva pärast Hitleri kantslerikssaamist võttis Bonhoeffer ühes raadiokõnes sõna natside füüreriprintsiibi vastu, kuid see lõigati kõne lõpust ära. 1935. aastal sai temast Tunnistuskiriku – natside võimule ja ideoloogiale vastupanu osutanud kiriku – väikese teoloogilise seminari üks juhtidest. Bonhoefferil keelati pidada loenguid, jutlustada ning 1941. aastal ka kirjutada või midagi trükis avaldada.

1943. aasta aprillis, veidi aega pärast kihlumist, arreteeris Gestaapo Bonhoefferi, kuigi tol ajal polnud võimudele veel teada tema seotus vastupanuliikumisega. 1944. aasta septembris avastati piisavad süüdistusmaterjalid ja 1945. aasta 8. aprillil mõistis sõjatribunal tema üle kiirkohut. Järgmisel hommikul poodi Bonhoeffer koos admiral Canarise ja teiste Hitleri-vastases vandenõus osalenutega. Tema tuntud viimased sõnad olid: “See on teile lõpp – minu jaoks elu algus.”

2005. aasta 9. aprillil mäletatakse Dietrich Bonhoefferit Kambja kirikus toimuval palvusel ning tutvust tehakse ka tema tekstidega.

Toomas Nigola
Kambja EELK koguduse diakon

Loetumad