-2.2 C
Kambja
Laupäev, 20.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivÕpilasuurijad vormistasid osakese Vaiki Agarmaa mälestustest arhiiviküpseks

Õpilasuurijad vormistasid osakese Vaiki Agarmaa mälestustest arhiiviküpseks

Kambja kooli lõpuklassi õpilaste Maarja Helsteini ja Lilian Kuuslapi poolt ajalooõpetaja Marju Pehlaku juhendamisel uurimistööks vormistatud legendaarse raamatukoguhoidja Vaiki Agarmaa mälestused pälvisid tähelepanu Rahvusarhiivi poolt korraldatud pärimusküsitlusel. Tänavusele Rahvusarhiivi pärimusküsitlusele "Võim Eestis" saatsid kaastöid 530 õpilast 43 koolist ja 47 õpetaja juhendamisel. Rahvusarhiivi laekus 527 tööd. Tartumaalt saadeti 43 uurimust, kuid auhinnatute sekka jõudis meie maakonnast vaid Kambja endise raamatukoguhoidja Vaiki Agarmaa mälestuste põhjal koostatud ja vormistatud kaastöö.

Ajalooõpetaja Marju Pehlaku sõnutsi kirjeldas Vaiki Agarmaa enda elu ja olu erinevate riigivõimude ajal väga faktirohkelt ja analüüsivalt, kuid säilitas samas isikupärase tundeküllasuse ja eheduse. Õpilaste abiga arvutikirja trükitud ja uurimuseks vormitud Vaiki Agarmaa mälestused jäid oma kaalukusega ajaloolastele silma ning tõid kaastööga seotud õpilastele auhinna – president Arnold Rüütli autogrammiga raamatu.

Kambjalaste mälestusi võimust ja võimukandjatest edastasid uurimuseks vormistatuna Rahvusarhiivile ka Helina Mats (IX kl) ja KadiHiir (VIII kl).

Toivo Ärtis

Loetumad