-2.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivHead ideed saab ellu viia starditoetuse abil

Head ideed saab ellu viia starditoetuse abil

Maikuu alguses avanes taas starditoetuse programm. Sel aastal on planeeritud jagada välja toetusi 21 miljoni krooni eest. Aastal 2004 taotleti vabariigis starditoetust 667 korral, rahastati kokku 193 projekti kogumahus 27,7 miljonit kooni. Tartumaalt esitati taotlusi väga erinevates valdkondades. Nii näiteks said rahastuse katusesindlite tootmine, keeltekool ja jõusaal, osteti seadmeid puidutöökotta ning kohvikusse, soetati ehitusmehhanisme jpm.

Toetuse eesmärk

Toetuse eesmärk on motiveerida ettevõtlikke inimesi oma firmat looma, aidates ületada äri alustamisega seotud finantseerimisprobleeme. Huvitavatel ja headel lahendustel põhinevatel äriideedel on suurem võimalus edukaks osutuda, kui lihtsa toote tootjal, kelle ainsaks eeliseks on odav hind. On positiivne, et ettevõtlusaktiivsus vabariigis tervikuna näitab kasvutrendi, nii ka Tartumaal, ja ettevõtjad esitavad järjest enam toetustaotlusi.

Üldtingimused

Endiselt saab starditoetuse abil soetada põhivara ning renoveerida tootmis- või teenindushooneid, kuid ei saa ehitada. Alates 2005. a. jaguneb toetus kaheks. 160 000-kroonine ehk kasvutoetus on mõeldud kiiret arengut planeeriva eksportiva elujõulise ettevõtte käivitamiseks ning toetuse saamise eelduseks on, et ettevõtte järgneva kolme aasta keskmine aastane müügitulu on vähemalt 500 000 krooni. Alustamistoetus on mõeldud väikeettevõtte loomiseks, kes prognoosib stabiilset käivet ja omab kindlat turgu, aidates sellega kaasa töökohtade loomisele maakonnas. Toetuse maksimaalne suurus on 50 000 krooni.

Toetuse määr

Toetuse määr on endiselt 75%, omafinantseering 25%. Käibemaks ei ole abikõlbulik ning ettevõtja peab selle ise tasuma. Muutunud on ka taotluste vastuvõtmise kord ja nüüd toimub vastuvõtmine ja menetlemine jooksvalt

Eelistatud on uudse tehnoloogia rakendamisega seotud projektid, eriti oodatud on ekpordipotentsiaaliga projektid, samuti rohkem töökohti loovad projektid.

Starditoetust saavad taotleda alla 50 töötajaga ettevõtted ja füüsilisest isikust ettevõtjad, kes on olnud registreeritud äriregistris vähem kui 12 kuud või kavatsevad seda lähiajal teha.

Oluline on, et ettevõtte omanikeringi kuuluvad ainult eraisikud ja taotlejal ei ole maksuvõlgu.

Toetusel on ka omad piirangud: lisaks põllumajandusega seotud tegevusaladele ei saa seda toetust ega ka teisi ettevõtjatele mõeldud toetusi taotleda ka kinnisvaraäris, jae- ja hulgikaubanduses, veonduses, samuti alkoholi- ja tubakatööstuse ning hasartmängude korraldamisega seotud aladel.

Stardiabi saamise esimene eeldus on taotluse nõuetele vastavus. Vältimaks vigu ning määruse täpse järgimise tagamiseks soovitame nõu ja abi saamiseks pöörduda maakondlikku arenduskeskusesse, Tartus Ärinõuandlasse, kus konsultandiga koos ette valmistada äriplaan koos kõigi nõutavate dokumentidega. Üldjuhul on ühe projekti kirjutamiseks võimalik saada kuni viis tundi tasuta nõustamist.

Tartu Ärinõuandla asub Riia 15b, Tartu. Konsultatsiooniks palume eelnevalt registreeruda tel.7 428402. Infot saab ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kodulehelt www.eas.ee

SA Tartu Ärinõuandla

konsultant-projektijuht Anne Ligi

Loetumad