Meie kõigi kohus on mäletada olnud aegu

405

Haaslava vallas Kurepalus peeti 20. augustil 2005 XXVI Vabadusristi päeva.

Tänavune, XXVI Vabadusristi Päev oli pühendatud esimesele Eesti kindralmajorile Aleksander Tõnissonile, kelle sünnist möödus 130 aastat. Selleks puhuks saatis Harjumaa Laheotsa talu 130 punast roosi, millega dekoreeriti lava.

Aleksander Tõnissoni praegu Hiiumaal elav poeg Leo meenutas oma isa ja toonitas, et meie kõigi kohus on mäletada olnud aegu.

Haaslava valla mees erukapten Harri Henn rääkis esimestest aastatest pärast Eesti taasiseseisvumist ja kaitseliidu moodustamisest.

Vahipataljoni ülema asetäitja leitnant Madis Murel andis ülevaate Vahipataljoni ajaloost ja tänapäevast. Ajaloolane Ago Pajur rääkis Reola lahingust.

Laulis Haaslava meeskoor Kalev Lindali juhtimisel, mängis Rõngu puhkpilliorkester. Lõõtsa tõmbas lõõtsakuningaks nimetatud Juhan Uppin, kes viimaseid päevi teenis aega Vahipataljonis.

Esialgu oli XXVI Vabadusristi Päev plaanis korraldada Tartus, kuid Tartu linnavalitsuse leige suhtumine ajendas meid viima Vabadussõja mälestuspäeva Kurepallu.

Täname Vabadussõja Mälestiste Hoidmise Seltsi nimel Kambja vallavalitsust ja volikogu toe ja abi eest.

Retoorikast patriotismini

Vabadusristi Päevi on taasiseseisvunud Eestis Vabadussõja Mälestiste Hoidmise Seltsi ja Mustametsa Muinsuskaitseklubi eestvedamisel korraldatud juba alates 1988. aastast.

Mustametsa Muinsuskaitseklubi asutati 12. novembril 1988. Klubi loomise üks peamisi eesmärke oli tuua Eesti rahva mällu tagasi Nõukogude võimu aastail unustatud Vabadussõjaga seotud retoorika.

Selleks otsis klubi üles kõik veel elus olevad Vabadussõja veteranid ja nende omaksed. Esimene Vabadusristi päev pärast ligi 50 aasta pikkust vaheaega toimuski 22. novembril 1988.

1989. aastal liitusid Mustametsa Muinsuskaitseklubiga Soomes Tamperes paikneva Vabadussõdurite Hooldusühingu esindajad eesotsas kindralleitnant Lauri Koho ning Elias Jokineniga (mitme sõja veteran ja kahe Vabadusristi kavaler). Kõigile Eesti Vabadussõjast osavõtnuile annetati Soome Sinise Risti I klassi orden.

Sellest ajast saadik on klubi regulaarselt korraldanud Vabadusristi Päeva ning selle aasta 2. veebruaril korraldasime Vanemuise teatri suures saalis ka Tartu Rahu 85. aastapäeva tähistamise koolinoortele. Järgmisel aastal tahame Tartu Rahu aastapäevale kutsuda ka Soome koolinoored.

Ainsa omataolisena on Vabadusristi päev ülioluline, et jäädvustada Eesti rahva mälus Vabadussõda, kindlustada Eesti ja Soome sõprust ning tugevdada nüüdisaja noortes patriotismi.

Margus Voika,
Vabadusristi Päeva peavanem

Enn Voika,
Vabadussõja Mälestiste Hoidmise seltsi ja Mustametsa Muinsuskaitseklubi esimees

Kino maale
EelmineTähelepanu, Tšernobõli veteranid!
JärgmineBussifirma Tarbus kiipkaart – igati mõistlik!