11.9 C
Kambja
Neljapäev, 28.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEesti pereniased, aidake vähendada suhkrutrahvi!

Eesti pereniased, aidake vähendada suhkrutrahvi!

Põllumeeste õiglustunnet riivab Euroopa Liidu (EL) põllumajandusvoliniku väljaütlemine mõni kuu tagasi korraldatud pressikonverentsil: „Kujutage ette, 91 000 tonni suhkrut koduperenaiste keldrites!“ pöördus Boel ruumis viibivate ajakirjanike poole, kes selle peale naerma pahvatasid.

Koduperenaiste keldrites pole tõesti 91 000 tonni suhkrut, kuid hinnatõusu kartuses ja hoidiste valmistamiseks on see kogus tõenäoliselt 40 000 tonni. Selle koguse võrra peakski Brüssel meie suhkrutrahvi vähendama. Tuleb siis Brüsselile tõestama hakata, et Eestis ikka keedetakse moosi ja seda mitte euroopalikust "puuviljast" porgandist.

Tartumaa Põllumeeste Liit kuulutab välja kogu Eestit hõlmava kodanikualgatuse EL poolt ebaõiglaselt määratud suhkrutrahvi vähendamiseks. Kutsume kõiki eestimaalasi ning mittetulundusühinguid meie algatusega ühinema (ühinenud on juba Kodukant ja Eesti Euroopa Liikumine). See kodanikealgatus on EL kontekstis küllaltki ainulaadne ja peaks otsustajad Brüsselist sundima trahvi vähendama.

Kutsume kõiki perenaisi vaatama üle oma hoidised, kus on kasutatud suhkrut. Valige välja paarkolm kõige kvaliteetsemat ja paluge lastellastelastel ka sildid joonistada, kus kirjas, millise moosiga tegemist ja kes selle keetis ning tooge hoidised allpooltoodud aadressidel, kõik kogumispunktid on avatud kella 9st kuni 16ni. Palume teil seal ka kirja panna, mitu kilogrammi suhkrut sisaldavaid hoidiseid te sellel aastal keetsite.

Kampaania kestab 1. novembrist 25. novembrini. Iganädalaselt anname ajakirjanduses teada kampaania käigust – palju igas maakonnas on hoidiseid kogutud. Kampaania lõppeesmärgiks on 3000 – 4000 hoidistepurgi kogumine.

Mis saab edasi?

2. detsembril korraldab Eestimaa Põllumajandustootjate Keskliit Pärnu Kontserdimajas konverentsi “580 päeva Euroopa Liidus”, kus osaleb mitu kõrget euroametnikku. Viime seal läbi ka moosinäituse ja degusteerimise.

Järgmisel päeval, 3. detsembril, toimub Olustvere Maamajandus- ja Teeninduskoolis üle-eestiline moosimess, kus žürii valib välja parimad hoidised, nende valmistajatele on välja pandud auhinnad. Messile on palutud ka Euroopa Komisjoni põllumajanduse peadirektoraadi peadirektor.

Pärast seda laadime autole tuhatkond purki hoidiseid ja sõidame sellega Brüsselisse ning kingime need suhkrutrahvi otsustajatele, et tõestada – Eestimaa tublid perenaised keedavad suurel hulgal hoidiseid. Loodame, et rämpstoiduga harjunud eurobürokraadid pole varem nii maitsvat toitu söönudki…

Ülejäänud hoidistekoguse kingime jõuludeks Eesti lastekodudele – 2000 lastekodulast saaksid igaüks purgi moosi.

Täiendavat infot kampaania kohta saate Jaan Sõrralt (telefon 508 7320).

Loetumad