-2.2 C
Kambja
Reede, 19.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivKambja valijad eelistasid Rahvaliidu kandidaate

Kambja valijad eelistasid Rahvaliidu kandidaate

Volikogu esimees: Ettevõtja Mati Luik juhib juba kolmandat koosseisu Kambja vallavolikogu tööd.

  

Oktoobrikuiste vallavolikogu valimiste puhul on tähelepanuväärne mainida, et esmakordselt olid Kambjas läbinisti erakondlikud valimised – kandideerida soovivad kambjalased olid sel korral liitunud viie erakonna nimekirjadega, enam ei olnud üksikkandidaate ega kodanike valimisliite.

Linna- ja vallavolikogude uued koosseisud valiti Eestis 16. oktoobril 2005. Kambja valla valijate nimekirja oli kantud 1935 isikut, hääletamas käis 1128 isikut ehk 58,3% (eelmistel vallavolikogu valimistel aastal 2002 oli osavõtuaktiivsus 61,2%).

Hääletamistulemuste põhjal oli Eestimaa Rahvaliidu kandidaatidel 730 toetajat (65,9% antud häältest). Isamaaliidu kandidaatide poolt andsid hääle 172 valijat (15,5%). Keskerakonna kandidaate toetasid 98 valijat (8,9%). Res Publica nimekirjas kandideerijad pälvisid 93 valija (8,4%) usalduse. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kandidaate soovis volikogusse läkitada 14 kambjalast (1,3%).

Volikogu aseesimees: Edukas taluperemees Gunnar Ots valiti sel korral vallavolikogu aseesimeheks.

  

Kambja rahva valik

Valla valimiskomisjon luges valimistepäeva hilisõhtul valijate poolt kandideerinute hüvanguks antud hääled kokku ja tegi seadusest tulenevad arvutused. Vallavolikogu kuuenda koosseisu viieteistkümnest volinikukohast kuulub 11 Eestimaa Rahvaliidu nimekirjas kandideerinutele, Isamaaliit saab 2 volinikukohta, nii Keskerakonnale kui Res Publicale kuulub 1 volinikukoht.

Hääletamistulemuste põhjal pääsesid Kambja vallavolikogu koosseisu Eestimaa Rahvaliidu nimekirjast Ivar Tedrema, Mati Luik, Heli Jaamets, Irma Drenkhan, Harri Kolsar, Gunnar Ots, Heiki Kortspärn, Vahur Järv, Jüri Toomiste, Lembit Jakobson ja Avo Alliksaar; Isamaliidu nimekirjast Jane Jakobson ja Mait Rebane; Keskerakonna nimekirjast Raivo Kiuru; Res Publica nimekirjast Andres Voore.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kandidaatide poolt kogutud häältest ei piisanud, et pääseda volikogusse.

Vallavolikogu uus koosseis alustas tegutsemist

Vastvalitud volikogu kogunes esimesele istungile 26. oktoobril. Salajasel hääletusel valiti volikogu esimeheks ettevõtja Mati Luik, kes on seda ametit pidanud 1999. aasta sügisest alates (ehk kahes varasemas volikogu koosseisus). Volikogu juhiks kandideeris ka Jane Jakobson.

Volikogu aseesimehe valiti salajasel hääletusel Gunnar Ots, kes on vallavolikogu liikmeks kolmandat koosseisu.

Vallavolikogu liikmete nimekiri on valimistest möödunud aja jooksul mõnevõrra muutunud. Esimesena lahkus volikogu koosseisust vallavalitsuse päästekorraldaja ja kohaliku päästekomando pealik Jüri Toomiste, sest soovib jätkata töötamist vallavalitsuse ametnikuna. Kindlasti tunneb Jüri Toomiste end oma igapäevatöös nüüd veelgi kindlamalt, sest valijad on avaldanud tugevat poolehoidu tema tegemistele. Jüri Toomiste asemel kinnitati valimiskomisjoni poolt volikogu liikmeks Enno Soodla.

Valla valimiskomisjonile esitas 24. oktoobril tagasiastumispalve ka Andres Voore. Tema asendusliige Ly Brikkel teatas valimiskomisjonile, et ei soovi volikogu töös osaleda ning seetõttu esindab Res Publicat volikogus Marek Palusoo.

Toivo Ärtis

Loetumad