8.9 C
Kambja
Reede, 29.03.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivVabariigi President osales Vabadusristi päeval Kambja vallas

Vabariigi President osales Vabadusristi päeval Kambja vallas

Foto: Margus Kriiva

  

President Arnold Rüütel osales täna Tartumaal Kambja vallas Ivaste külas toimunud XXVII Vabadusristi päeval. Oma tervituskõnes võrdles riigipea Vabadussõda muistse vabadusvõitlusega. “Kui meie esiisade võitlust ordurüütlite vastu oleks saatnud suurem edu, oleks tookordne Eesti muistsete maakondade vaheline koostöö viinud kasvõi mõneks ajaks selgepiirilise omariikluseni. See oleks aga säilinud läbi sajandite rahva mälus ja kujundanud meie identiteeti,” sõnas Vabariigi President. Presient Rüütel kõneles ka Eesti taasiseseisvumise perioodi sündmustest, mis kulmineerusid 15 aastat tagasi omariikluse lõpliku taastamisega. Riigipea rõhutas, et kättevõidetud vabadust aitavad kindlamini hoida kõigi omariikluse eest võidelnud sugupõlvede võitluse tundmine ning tänu ja austus selle suhtes.

Eesti Vabadussõjalaste Liidu mälestussamba juures toimunud sündmusel kõneles ka kohaliku Krista talu peremees Heiki Kortspärn, meenutades vabadussõdalaste saatust ja toonitades nende mälestuse hoidmise olulisust. Tänutäheks kaastöö eest mälestussamba rajamisel ja vabadussõdalaste mälestuse säilitamisel andis taluperemees üle ka vastavad mälestusmedalid. Kambja vallas toimunud Vabadussõja lahingutest kõneles Tartu Ülikooli dotsent Ago Pajur.

Vabariigi President istutas Vabadusristi päeva toimumispaika tammepuu, tutvus sõjatehnika näitusega ja sõi sõdurisuppi. Kohalviibijaid rõõmustasid oma esinemisega Rõngu puhkpilliorkester ja Kambja rahvatantsurühm “Vikertiimer”. Üritust juhtis Forseliuse Seltsi esimees Madis Linnamägi.

Loetumad