4.9 C
Kambja
Neljapäev, 25.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivRaamatukoguhoidjate koorekiht käis Kambjas

Raamatukoguhoidjate koorekiht käis Kambjas

Eesti raamatukoguhoidjate koorekiht Kambjas: Uues ja avaras raamatukogus on nõnda laialt ruumi, et poolsada kolleegi-külalist võisid hajuda üksteist häirimata riiulite vahele. Foto: Helle Ellermaa

  

„Soovime Kambja raamatukogu tublile kollektiivile palju päikest, jätkuvalt häid ideid ja teostusi.“ – need tiivustavad soovid jäädvustas 9. augustil paberile Tallinnas asuva Rahvusraamatukogu peaspetsialist Krista Talvi, kui rahvaraamatukogude tänavusest suvelaagrist osavõtjad olid tutvunud Kambja raamatukogu uute ruumidega. Rahvaraamatukogude töötajate suvelaager on traditsiooniline ettevõtmine. Tänavu toimus see 26. korda, sel korral kohtusid raamatuvahendajad Tartumaal. Kokkutulnute seas oli keskraamatukogude direktoreid ja spetsialiste, kuid ka ärksamaid maaraamatukoguhoidjaid.

„Laagris osalejatele jättis väga hea mulje kohtumine maavanem Esta Tammega, kes esines tasakaalukalt, targalt ja kultuuri toetavalt,“ vahendab Kõrveküla raamatukogu direktor Hele Ellermaa, kes oli tänavuse suvelaagri peakorraldajaks.

Rahvusraamatukogu juht Tiiu Valm kujundas oma sõnavõtus välismaistest arengujoontest mõõtu võttes XXI sajandi raamatukogumudelit. Tartu linnaraamatukogu direktor Asko Tamme kõneles raamatukogude võimalustest ja soovidest lugejaeelistuste kujundamisel.

Laagriseltskonna võõrustamist korraldasid maakonna keskraamatukogu ülesandeid täitev Kõrveküla raamatukogu ja Tartu linnaraamatukogu. Öist peavarju leidsid külalised Nõo kooli ühiselamust, kuid päeval vurasid nad bussiga mööda Tartumaad ja olid avali uutele muljetele, kogemustele, emotsioonidele.

Avastusretk Tartumaale

Kolm kokkutulekupäeva möödus kui üürike ajaviiv. Kaugemalt tulnud kolleegid jõudsid tutvuda vaid üksikute Tartumaa kultuuri-, teadus- ning hariduskantside ja jõudsalt edenenud raamatukogudega. Külalised uudistasid innukalt nii Rannu külakeskuses kui Tõravere observatooriumis, nii Alatskivi lossis kui EMPÜ limnoloogiakeskuses… Külastati järvemuuseumit Võrtsjärve ääres, Raadi mõisa, Varnja Elava Ajaloo Muuseumit… Tutvuti Nõo, Elva, Kõrveküla, Rannu ja Varnja raamatukogudega.

Kambjas nägid Eesti erinevatest soppidest kokku tulnud raamatukoguhoidjad uut ja väga avarat maaraamatukogu.

Kambja kiriku võlvide all tutvustasid kirikuõpetaja Kristjan Luhamets ja vallavanem Ivar Tedrema külalistele meie kihelkonna huumuserikast kultuurikihti. „Esimese läbinisti eestikeelse raamatu ilmumine on seotud just Kambjaga,“ viitas Kristjan Luhamets tõigale, et Kambja kirikuõpetajate poolt tõlgiti ja toimetati aastal 1686 trükki lõunaeestikeelne Vastne-Testament. Vallavanem Ivar Tedrema keskendus oma sõnavõtus kiriku taastamisele, sest tema sõnul on just kirik olnud selleks allikaks, mis aastasadade jooksul on kosutanud Kambja kultuuri- ja hariduselu arengut.

Toivo Ärtis

Loetumad